Annons
Annons
Foto: Thinkstock.

Foto: Thinkstock.

Restips

24 timmar i Taipei, Taiwan

Nattmarknader, modelejon och cross over-mat. Huvudstaden i det andra Kina har det mesta, men har ännu inte upptäckts av omvärlden.

Text: Redaktionen • 2015-04-02 Uppdaterad 2021-06-23

TEXT & FOTO: EMELIE FÅGELSTEDT

09.00 Taiwanesisk frukost

Börja dagen på Taipeis bästa frukosthak: Fu Hang Dou Jiang på Hua Shan Market 2F, No 108, Sec 1, Zhongxiao E Road. Hit går lokalbefolkningen sedan 1958 för att njuta av rätter som you tiao, kinesiska munkar som doppas i sojamjölksoppa, och dan bing, friterad ägg i crepes med söt sojasås.

10.00 Kinesisk historia

Ta taxi eller tunnelbana till National Palace Museum i norra stadsdelen Shilin, en skattkammare fylld med närmare 700 000 antika föremål och konstverk från Kina som daterar 10  000 år bakåt i tiden. Museet anses ofta vara det främsta i den kinesiska världen, och innehåller de historiska föremål som togs från Förbjudna staden i Peking under kinesiska in­bördeskriget, då landet delades i två.

24 timmar i Taipei, Taiwan
Ta hissen upp i Taipei 101, fram till för fyra år sedan världens högsta skyskrapa.

12.00 Staden från ovan

Svischa upp i världens snabbaste personhiss (1 014 meter/minut) i ikoniska skyskrapan Taipei 101, taipei-101.com.tw/en, och beskåda staden och de ­lummiga bergen från ovan. Byggnaden var fram till 2010 med sina 508 meter världens högsta – en ultramodern version av traditionell kinesisk arkitektur.

13.00 Lunch med dumplings

På bottenvåningen av Taipei 101 finns dumplingskedjan Din Tai Fung, där Tom Cruise varit på matlagningskurs. Mest kända är de för sina xiao long bao, dumplings fyllda med fläskfärs och fläskbuljong, en delikatess som härstammar från Shanghai.

24 timmar i Taipei, Taiwan
Ximending heter trendigaste kvarteret.

14.30 Blommor och jade

På helgerna öppnar tre gigantiska inomhusmarknader under den upphöjda motorvägen som korsar Jianguo S Road. På Jianguo Jade Market hittar du fantastiska smycken, figuriner och buddistiska medaljer, medan Jianguo Flower Market lockar med tropiska blommor, bonsaier, guldfiskar och en färgsprakande uppsättning orkidéer. Jianguo Artist Market, mindre känd än sina två grannar, har stort utbud av hantverk, traditionella tavlor, kalligrafi och handblåsta glasfiguriner.

16.00 Spana in folkliv

Ximending (Red House, redhouse.org.tw) beskrivs som Taipeis svar på Tokyos Harajuku, alltså ett centrum för färgglatt, trendigt och lekfullt ungdomsmode. Besök konstnärsteatern Red House som imponerar med butiker från oberoende artister, och där livespelningar ofta hålls på övervåningen om kvällarna. Intill ligger Taipeis bartätaste område och största HBTQ-kvarter.

24 timmar i Taipei, Taiwan
Bästa krogarna hittar du på Dongfeng Street.

18.00 Pearl milk tea

Gör en snabbvisit på tekedjan Presotea (presotea.com) och köp en kopp av deras prisade pärlmjölkste – ett taiwanesiskt fenomen bestående av mjölkte, fyllt med sega tapiokabollar som du suger upp genom ett tjockt sugrÙ�r och tuggar i dig.

19.00 Skaldjursmiddag

Bege dig vidare till Dongfeng Street som har de trendigaste krogarna i stan. Ät middag på fusionrestaurangen Diary på nummer 53, känd för sina “svarta stenar”, skaldjur som friteras i bläckfiskbläck.

24 timmar i Taipei, Taiwan
Krabba på nattmarknaden Raohe.

21.30 När solen har gått ner

Raohe Street Night Market är en av de äldsta nattmarknaderna i Taipei. Leta dig igenom högar av kläder, väskor och diverse prylar. Kanske slås du av doften från den ökända rätten stinky tofu. Vid slutet av den 600 meter långa marknaden hittar du det gyllene Ciyou Mats-templet.

23.00 Ät på nattmarknad

Den största av alla nattmarknader är Shilin med nÙ?rhet till både bostads­områden och universitet. Testa taiwan­esiska specialiteter som ostronomelett och friterad popcornkyckling.

24 timmar i Taipei, Taiwan
Söta Jiufen är ett måste. Foto: Thinkstock.

Missa inte!

En dagsutflykt till den gamla kuststaden Jiufen som byggts på kullarna med utsikt över havet. På nätterna tänds röda lyktor längs alla små trappor som klättrar uppför berget.

Missa gärna!

Att bara äta mat på restaurang. Halva grejen med taiwanesisk mat­kultur är gatumaten. Våga smaka på maten som serveras på marknaderna och shoppingstråken. 

Taiwan – Asiens okända ö

Läs även:


Text: Redaktionen • 2015-04-02
RestipsTaiwan

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top