Annons
Fanny Ernestrand

Fanny Ernestrand

Restips

10 unika boenden i Thailand

På väg till Thailand? Bo högt i djungelns trädtoppar, på en guppande båt eller jordnära hos en thailändsk familj. Vagabond listar tio boenden som är mer än bara en sovplats.

Text: Fanny Ernestrand • 2011-11-24 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Stort quiz: Hur mycket kan du om Thailand?

1. Tower Club at Lebua

Spektakulär stadsvy

Må som en prins för en natt. Bangkoks kanske bästa utsikt får du från takterrassen på påkostade skyskrapan Lebua. I den exklusiva och moderna byggnadens högsta våningar, nummer 51 till 59, ligger hotellet Tower Club. Balkonger med dramatisk utsikt över Chao Phraya-floden, välinredda rum med lyxiga tillbehör och rumsbetjäning från smakfulla restaurangen Dome som är tillgänglig dygnet runt. Allt från de silkeslena lakanen till femrätters­frukosten är i toppklass.
Pris: En natt kostar från 1 200 kr, men priserna varierar beroende på säsong och eventuella rabatter.
Hitta hit: 1055 Silom Road, Bangrak, Bangkok.
Kontakt: +66-2-624 99 99, http://www.lebua.com.

10 unika boenden i Thailand 10 unika boenden i Thailand
Tower Club at Lebua.

Annons

2. Hintok River Camp

Tältboende vid floden

Tält och lyx är en ovanlig kombination som fungerar utmärkt vid foten av Hintokberget. Sov i bekväma vita kanvastält på pelare och vakna upp till en bedårande utsikt över den morgondisiga Kwaifloden. Campingen ligger nära historiska Hellfire Pass, en brutal järnvägsbyggplats för tvångsarbetare under andra världskriget.
Anläggningen ligger en knapp timme från centrala Kanchanaburi och är en perfekt utgångspunkt för den som vill utforska flodens spännande djurliv med båtturer, kanotpaddling, cykling, elefanttämjning och besök hos flodfolk.
Pris: Från ca 1 000 kr per person. Två måltider ingår i priset.
Hitta hit: Tåg till Nam Tok, buss till Kanchanaburi eller båt längs Kwaifloden.
Kontakt: +66-2-64 254 97, http://www.hintokrivercamp.com.
10 unika boenden i Thailand
10 unika boenden i Thailand
På Hintok River Camp bor du i lyxiga tält vid legendariska Kwaifloden.

3. The Library

Böcker vid beachfront

På Library har man tagit fasta på många semesterfirares gemensamma aktivitet – läsning. Ägarnas mål är att alla gäster ska ha läst minst en bok under sin vistelse på det stilrena hotellet. Här finns bibliotek med böcker, musik och filmer, solstolar för ultimat läsläge och statyer med läsande gubbar i vitt. Runt den intensivt röda poolen ligger madrasser och soffor utspridda. Är du inte sugen på att hoppa i det onaturligt röda vattnet kan du bada längs Ko Samuis vackra stränder.
Pris: Ett stort rum kostar från 3 500 kronor och en svit från 4 000 kronor per natt.
Hitta hit: Chaweng Beach, Bophut, Ko Samui.
Kontakt: +66-77-422 76 78, http://www.thelibrary.co.th.

10 unika boenden i Thailand
10 unika boenden i Thailand
Udda färg på The Librarys pool.

4. Tree Tops Jungle Safaris

Bo som Tarzan

I Khao Sok nationalpark finns delar av världens äldsta regnskog och spännande boende för den som orkar klättra i trappor med sin packning. Rummen är enkelt byggda runt de maffiga trädstammarna. Sitt på balkongen, dingla med benen, andas in den friska luften och har du tur tittar en nyfiken apa eller en gecko förbi.
Pris: Tree Tops Jungle Safaris erbjuder både enbart boende och paket med aktiviteter och mat. Enkla dubbelrum (utan fläkt och varmvatten) kostar ca 450 kr per natt inklusive frukost. Lyxrum kostar ca 750 kr inklusive tre måltider per dag.
Hitta hit: Khao Sok nationalpark ligger i södra Thailand mellan Phuket och Suratthani.
Kontakt: +66-2-628 43 82, http://www.treetopsjunglesafaris.com.

5. Baan Waree

Hemtrevligt och hippt

Kitschigt och fullkomligt galet är det som gäller på färgstarka Baan Waree. Ett par dagar här är ungefär som att flytta tillbaks till ett hemtrevligt barndomsrum med träd, tigrar, fåglar och massvis av affischer på väggarna. Dessutom har varje våning tre vardagsrum med tv, dvd-spelare och kök.
Hotellet ligger i ett grönt område en bit utanför centrala Bangkok och är perfekt för den som vill se något annat än turiststråken. Det finns flera snabba transportmöjligheter in till centrum och hotellet erbjuder gratis tuk-tuk i området.
Pris: Enkelrum kostar drygt 200 kr, dubbelrum från 350 kr.
Hitta hit: 24 Paholyothin 8 RD, Samsennai, Payathai, Bangkok.
Kontakt: +66-2-272 63 00, http://www.baanwaree.com.

10 unika boenden i Thailand
Kitschigt på Baan Waree i Bangkok.

6. Andaman Discoveries

Få en ny familj

I Andamanregionen öppnar thailändska familjer sina dörrar och erbjuder gästvänligt en smakbit av det riktiga Thailand. Sov på enkla madrasser, vakna till tuppens galande och hjälp till med frukosten om du har lust. Det är en genuin upplevelse som kan ge vänner för livet.
Så kallat homestay arrangeras i samarbete med byborna och familjerna går på ett rullande schema. Husen är lika olika som familjerna du bor hos. Tolk finns på plats för att ni ska förstå varandra och få bästa möjliga kulturella utbyte. Turer och studiebesök erbjuds under vistelsen.
Pris: Från 380 kr per person och dag. Då inkluderas hemlagad mat, guide, tolk och aktiviteter som hantverkstillverkning, djungelturer och öutforskning.
Hitta hit: Byarna ligger i norra Andamanregionen, ett par timmar från Phuket, Ko Samui och Khao Lak.
Kontakt: +66-87-917 71 65, http://www.andamandiscoveries.com.

10 unika boenden i Thailand
På så kallat homestay kommer man Thailand inpå livet.

7. Mo Rooms

Inrett enligt Feng shui

På Mo Rooms i Chiang Mai vävs österländsk mytologi och väster­­­ländsk design sam­man till ett trendigt boende. Lokala konstnärer har designat hotellets tolv rum utifrån sina egna tolkningar av sitt kinesiska horoskopdjur. Bo i drakens, getens, råttans eller apans rum. Rummen är placerade på varandra enligt feng shui, för bästa möjliga sömn.
Pris: De billigaste rummen kostar  600 kr. Det dyraste kostar ca 1 000 kr. Drop-in-priserna (i mån av plats) är halverade. Frukost är inkluderat i priset, skatt och serviceavgifter tillkommer.
Hitta hit: 263/1-2 Tapae Road, Chang Klan, Muang, Chiang Mai.
Kontakt: +66-53-28 07 89, http://www.morooms.com.
10 unika boenden i Thailand
Mo Rooms har tagit designhjälp av lokala konstnärer.

8. Sunrise Divers

Flytande boende

På en guppande båt somnar man gott. Så kallat liveaboard riktar sig i första hand till dyk­sugna som föredrar närheten till det turkosblå vattnet framför fast mark. Välj mellan motorbåt, segelbåt eller traditionell fiskebåt.
Sunrise Divers dyker framför allt runt Thailands västra kust och rekommenderar att man besöker dem från mitten av oktober till början av maj. Turerna kan vara allt från två till tio dagar. Snorklare och icke-dykare är välkomna till rabatterat pris.
Pris: Utgångspriset för en natt med sju dyk är 3 000 kr. Icke­dykare får 25 procents rabatt på de flesta båtarna.
Hitta hit: Dykbåtarna utgår oftast från Khao Lak och Phuket.
Kontakt: +66-76-39 80 40, http://www.sunrise-divers.com.

9. Suan Mokkh

Håll tyst i templet

Vill du bo som buddistmunk? Djungeltemplet Suan Mokkh har tiodagarsretreater där man ägnar dagarna åt meditation och yoga. Här sover du på en enkel stråmatta, gnuggar sömnen ur ögonen vid fyra­tiden på morgonen, tar en kalldusch och lyssnar på en mäs-sande munk. Framför allt håller du klaffen. Man ska vara tyst under vistelsen.
Alkohol och rökning är förbjudet. Att klä sig sedesamt och avhålla sig från sex är måsten, och att undvika att lyssna på musik och sitta eller ligga be­­kvämt rekommenderas. Allt för att du ska lämna templet med ett så rent sinne som möjligt.
Pris: 10 dagar ca 500 kr.
Hitta hit: Suan Mokkh ligger fem mil nordväst om staden Suratthani, i södra Thailand. Chaiya är den närmaste orten – här stannar tåget.
Kontakt: suanmokkh-idh.org

10. Tree House Lodge

Flower Power

Ultimat strandliv får du på Lonely Beach på Ko Pha-Ngan. Där ligger kitschiga och färgstarka Tree House Lodge. Enkla bungalower i glada kulörer ligger omgivna av vacker natur och inbjudande vatten. Här hittar du typiska strandattiraljer som härliga hängmattor, lampprydda träd och utspridda strandstolar. I närheten av boendet finns spännande djungel med klätterberg och vackra Than Sadet-vattenfallet.
Pris: Från 100 kr per natt. De rymmer två till fyra personer. De billigaste rummen har inget eget badrum. 
Hitta hit:Thong Reng Moo 1, Ko Pha-Ngan.
Kontakt: +66-818-478215, http://www.tree-house.org.
10 unika boenden i Thailand
10 unika boenden i Thailand
Hippieboende med färgchock på Tree House Lodge.

6 av världens mest ensliga hotell

Här kan du sova i en plastkapsel 400 meter över marken


Text: Fanny Ernestrand • 2011-11-24
RestipsThailandHotell
Annons

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top