Annons
Annons
Karin Wimark

Karin Wimark

Thailand

5 extrema thailändska delikatesser

Känner du dig extra vågad? I Thailand finns maten som får dig att spärra upp ögonen både en och flera gånger. Utmana dina smaklökar med dessa fem tips.

Text: Karin Wimark • 2016-02-03 Uppdaterad 2021-06-23

1. Black Ivory-kaffe

Elefantbajs de luxe

Det exklusiva kaffet Black Ivory tillverkas på ett minst sagt udda sätt. På norra Thailands grönskade kullar matas varje dag ett 20-tal elefanter med kaffebönor varpå bönorna nästa dag handplockas ur elefanternas- dynga. Smaken sägs på så vis bli extra mjuk och jordaktig eftersom proteinet i bönorna bryts ner inne i elefantens mage. Men kaffet är inte gratis! Bönorna är bland de dyraste i världen
och en enda kopp går på över 300 kronor. 

5 extrema thailändska delikatesser
Från jord till bord – via en omväg i en elefantmage.

2. Friterade larver

Istället för chips

Sugen på något salt? Bege dig till någon av landets alla matmarknader för att botanisera bland välfyllda stånd med friterade larver, maskar, kackerlackor och gräshoppor. Insekter är ett vanligt snacks i landet och de är dessutom proppfulla med protein. Verkar det motbjudande? Lugn. Varje år får du redan i dig ungefär ett halvt kilo småkryp utan att du vet om det! Så avdramatisera det hela och gör som thailändarna själva, köp en Singha och en näve insektssnacks när suget faller in. 

5 extrema thailändska delikatesser
Foto: Bigstock.

3. Pla Ra

Halvrutten fiskdelikatess

Thailands version av surströmming – i såsform! Pla ra är en oförglömlig ingrediens vanlig i Thailands nordöstliga kök. Halvrutten fisk mixas ihop med salt och riskli till en sås som sedan får stå och jäsa i allt från tre månader till två år. En gång färdig ringlas den över grön papayasallad eller rörs ner i currygrytor och kryddig fläskfärs. Skulle man beskriva vanlig fisksås som philadelphiaost är pla ra den smakrika mögelosten. En gång öppnad och hela grannskapet kommer att känna det!

5 extrema thailändska delikatesser
Foto: Bigstock.

4. Ormblod

Järnrik potenshöjare

På Bangkoks trånga nattmarknader kan man hitta det mesta i mat- och dryckesväg, bland annat färska ormblodsdrycker. Blodet sägs inte bara vara potens-höjande utan tros även rensa kroppen och hålla en frisk. Ibland serveras blod-shotsen tillsammans med ett hjärta i ett litet snapsglas intill. Rent oetiskt, en korkad turistgrej eller en oförglömlig gastronomisk upptäckt? Åsikterna är delade – att äta orm är fortfarande långt från okontroversiellt.

5 extrema thailändska delikatesser
Foto: Istock.

5 Durian

Saftig stinkbomb

Durian är frukten man antingen hatar eller älskar. Somliga säger att den doftar rutten svamp, sunkiga sockor eller gammal ost, medan andra talar om en härligt krämig sötma och mandelaktig smak. Durian anses vara konungen av frukter, innehåller massor av nyttiga ämnen och många som äter frukten säger sig uppleva en hetta komma sipprande inombords. Men vill du äta den, gör det på plats! Frukten är nämligen förbjuden att ta med sig på planet hem, just på grund av sin oangenäma doft. 

5 extrema thailändska delikatesser
Foto: Bigstock.

Glöm inte bort att gilla Vagabond på Facebook för fler spännande artiklar, inspiration och gratis reseguider!

5 exotiska thailändska frukter

Här är världens farligaste mat

11 platser där djuren har tagit över


Text: Karin Wimark • 2016-02-03
ThailandListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top