Annons
Annons
En tuk-tuk i Bangkok. Foto: Bigstock.

En tuk-tuk i Bangkok. Foto: Bigstock.

Thailand

7 vanliga turistbluffar i Thailand

Thailand är ett fantastiskt land att semestra i och majoriteten av landets befolkning vill dig väl. Men det finns också dem som kan gå långt för att lura av dig dina intjänade semesterpengar. Här är några av de vanligaste blåsningarna som turister råkar ut för i Thailand.

Text: Johanna Jackson • 2016-02-05 Uppdaterad 2021-08-13

1. Palatset är stängt

En av de vanligaste bluffarna som försiggår i stort sett hela Thailand. Lita inte på någon som närmar sig dig och påstår att sevärdheten, det kan vara ett museum, ett palats eller ett tempel, är stängt. Den välvilliga personen kommer sedan att tipsa dig om ett annat ställe som du kan besöka istället – men kommer att leda dig till en klädbutik, ett café eller en ädelstensbutik. 

2. Falska ädelstenar

Att folk blir blåsta på ”jättebra” klipp på ädelstenar är inte bara vanligt i Thailand utan i ett flertal andra länder i Asien. Ofta får du tipset från en vänlig thailändare som kanske påstår att han tidigare arbetat med ekonomi i USA. De så kallade ”ädelstenarna” är svåra att skilja från den riktiga varan och säljs i butiker som ser dyra och professionella ut men i själva verket är safirerna och rubinerna du köper färgat glas.

7 vanliga turistbluffar i Thailand

3. Tuk-tukbluffen 

Ibland kan du bli erbjuden att få en sightseeing-tur för några extra bath innan tuk-tukföraren tar dig till din slutdestination. Risken är stor att du istället blir körd till en… Ädelstensbutik! Andra vanliga sidospår är att du hamnar hos en skräddare, som kommer att vilja ha förskottsbetalning om du beställer något. 

4. Fel växel 

Du bör alltid kontrollera att du fått rätt växel tillbaka, även i Thailand. 

7 vanliga turistbluffar i Thailand

5. Flygplatstaxin 

Det rekommenderas att alltid använda sig av officiella taxis med fungerande taxameter. Vill du inte råka ut för överpris ska du även alltid ta en taxi från de speciella taxiområdena. Tacka inte ja till erbjudanden från personer som erbjuder dig taxi i ankomsthallen. 

7 vanliga turistbluffar i Thailand

6. Fågelfrö-bluffen 

Den här bluffen är vanlig kring Sanam Luang – grönområdet framför Bangkoks stora palats. En vänlig man som matar fåglarna närmar sig dig och uppmuntrar – ibland ganska påträngande – dig att också mata dem. När du har kastat några frön kommer han dock att be om betalt. 

7. Jetskibluffen

(Vanlig i Pattaya och Phuket)

Om du ska hyra en jetski eller scooter är det alltid smart att kontrollera den noggrant och dokumentera alla eventuella repor innan du kör iväg. Ibland kan försäljarna be om ditt pass som en säkerhet vilket inte rekommenderas. Om du har otur kan du råka ut för en oseriös arrangör som kräver dig på dyra summor för påstådda repor när du ska lämna tillbaka fordonet.

Men framförallt: Om något låter för bra för att vara sant – så är det oftast det. 

Glöm inte bort att gilla Vagabond på Facebook för fler spännande artiklar, inspiration och gratis reseguider!

Källor: Bangkok Scamsbangkok.usembassy.gov

13 tips – så undviker du jetlag

Världsarven att besöka innan det är för sent

Varning för ficktjuvar – här är riskerna att drabbas störst


Text: Johanna Jackson • 2016-02-05
ThailandInför resanListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen