Annons
Annons
Sugen på att köpa stormkök? Stormköksexperten Sofie Lantto delar sina bästa tips. Foto: Gettyimages.

Sugen på att köpa stormkök? Stormköksexperten Sofie Lantto delar sina bästa tips. Foto: Gettyimages.

Restips

Att tänka på när du väljer stormkök – experten tipsar

Årets julklapp blev stormköket – utelivets kanske viktigaste pryl. Vår medarbetare och stormkökexpert Sofie Lantto delar med sig av sina bästa tips till dig som funderar på att köpa ett stormkök. Vilket kök ska du välja? Och hur lagar du en trerättersmeny på fjället?

Text: Sofie Lantto • 2020-12-17 Uppdaterad 2021-09-15

Hur och var ska stormköket användas?

Första steget i val av stormkök är att fundera över hur och var du ska använda det. Ska du vandra långt är Sofies tips att tänka på hur mycket köket väger, och ska du använda det på vintern så är det viktigt att välja en modell som är anpassad för just det.

– Men viktigast av allt tycker jag det är att du känner att det är enkelt att använda. Jag har uteköket när jag vandrar för att laga mat, men ibland slänger jag ner det i ryggsäcken för att kunna koka vatten till tio-fikat ute i skogen bakom huset, berättar Sofie.

Att tänka på när du väljer stormkök – experten tipsar
Gaskök eller spritkök? Sofie väljer gaskök på grund av enkelheten. Foto: Gettyimages.

Spritkök eller gaskök – vilket är bäst?

– Personligen älskar jag gaskök för att de är enkla att använda – det är enkelt att reglera lågan när man ska laga mat. Nackdelen är att tuberna med gas är av engångsmodell vilket är sämre för miljön och det är även svårt att veta hur mycket man har kvar när man använt tuben vid några tillfällen, säger Sofie och fortsätter:

– Spritkök är ofta billigare men det tar i regel längre tid att laga mat på dem och det är svårare att reglera värmen. Men de är pålitliga och miljövänliga eftersom sprit är en förnybar energikälla som brinner ljudlöst. Nackdelen är att det kan bli otympligt att kånka runt på spritflaska – som i värsta fall läcker ut i packningen. 

Blöta tändstickor tänder ingen eld

Tändstickor är oftast mer praktiskt att tända ett stormkök med eftersom du behöver hålla handen över lågan ett tag innan den tar fart. Men se till att alltid packa ned både en tändare och tändstickor, för det finns inget mer oanvändbart än blöta tändstickor. 

– På vissa gaskök finns en knapp som genererar en gnista, så kallad piezotändare, men jag har alltid med mig en tändare eller tändstickor eftersom jag mer än en gång varit med om att piezotändaren inte fungerar. Ett tips är att ha tändsticksasken i en plastpåse eller liten vattentät burk så att den inte blir blöt, säger Sofie. 

Förberedelserna är a och o

Sofies tips för att både få maten klar snabbare och dessutom spara på bränsle är att förbereda allt innan du tänder köket. Häll vatten i kastrullen om du ska koka vatten, se till att köket står stadigt och så vindskyddat det går. Använd även lock på kastrullen så kokar det snabbare och du sparar bränsle. 

– Se till att ha bra ventilation när du använder köket, inget problem när du är i skogen men undvik så långt det går att laga mat i tältet – och gör du det så se till att ha god ventilation och se till att det är långt från allt som kan antända. 

 

Att tänka på när du väljer stormkök – experten tipsar
Utsikten en del av det goda med att äta utomhus. Foto: Sofia Zetterqvist.

Mat att laga på stormkök

Mat tillagad på stormkök är inte alltid förknippad med någon kulinarisk upplevelse. Ofta får vikten vinna över smaken och då är det oftast frystorkad mat som fungerar bäst. Men visst går det att äta gott även på fjället eller i skogen.

För några helger sedan tog vi med oss oxfilé ut och stekte på uteköket, och när jag var ute med Eric Tornblad som driver Instagram-kontot Mat & Uteliv så lagade vi trerätters lunch på stormköket. En favorit hos barnfamiljer brukar annars vara att förbereda pannkakssmet hemma och gå ut i en skogsglänta och grädda dem. Är det bärsäsong är det kul att plocka färska bär och äta till. 

Eric har gett ut böckerna Fjällmat, Torkamat och Eldmat som innehåller tips och inspiration kring mat att laga utomhus. Ett tips för dig som blir sugen på att ta utomhusmaten till nästa nivå.

Meny: trerätters på stormkök

Förrätt: rostade sötmandlar och hasselnötter med salt, honung och torkade äpplen.
Huvudrätt: Stekta enchiladas fyllda med mosade kidneybönor och lök, ost, Srirachasås och rostad lök.
Efterrätt: Stekt äppelpaj: smörstekta äpplen med kanel i smördeg. Och kaffe såklart.

8 svenska fjällklassiker – vandra i storslagna landskap

Abisko – 3 härliga dagsturer för vandring

Vagabondpodden om världens skönaste vandringar


Text: Sofie Lantto • 2020-12-17
RestipsInför resanIntervjuVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen