705642.jpg

Restips

Bangkok – Guide till heta shoppingfynd

Bangkok är Asiens främsta paradis för shoppingfantaster. Här finns allt från moderna designkläder, antika amuletter, glittrande guld och billig elektronik. Vi guidar dig till platserna som riskerar att ge kraftig övervikt på ditt bagage.

Text: Sara Pettersson • 2012-01-04

Elektronik[/h3] Pruta på Pantip Plaza[/h2] Pantip Plaza är Bangkoks mecka för alla med det minsta lilla teknikintresse. På fem våningar säljs allt som går tillsammans med batteri, kretskort och lysande neonlampor. Hit kommer alla typer av människor, vid ingången står lättklädda tjejer och välkomna kunderna och vid mobiltelefonförsäljarna trängs munkar i orangea dräkter, kostymklädda thailändare och solbrända backpackers från väst. I de små stånden på de nedre planen är flertalet varor piratkopierade och priserna förhandlingsbara. I de större butikerna på övre plan finns toppmodern teknik av äkta vara, där är priserna fasta och ligger på ungefär samma nivå som hemma.
Gata: Petchaburi.
Ta dig dit: Skytrain till Chidlom, plus en kort promenad.
Öppet: 10–21, dagligen (men räkna med att vissa butiker öppnar och stänger något tidigare eller senare).

Bangkok - Guide till heta shoppingfynd
Pantip Plaza – himmelriket för teknikfreaket.

Frukt, blommor och kryddor[/h3] Dofternas marknad[/h2] Bangkoks mest väldoftande shopping sker på marknaden på Pak Klong Talad. Här säljs naturliga produkter i form av mat och dekoration. Från de små butikerna längs gatan svämmar tiotusentals rosor, orkidéer och tusenskönor i kreativa blomsterarrangemang och kransar gjorda av jasmin och tagetes ut över trottoaren. Dofterna är överväldigande och priserna låga, en bukett med 50 röda rosor får du för 10 kronor. På andra sidan gatan är det inte blommor utan mat som doftar. Hit levereras varje morgon färska exotiska frukter, grönsaker och kryddor. Från berg av ingefära, som äldre damer river frenetiskt, sprider sig doften över hela marknaden. Släpkärror med gigantiska vattenmeloner och ananas lastas av och placeras på bord. Här kan du för en liten slant prova nya spännande smaker.
Gata: Chak Phet.
Ta dig dit: Taxibåt till Memorial Bridge eller Pak Khlong Talat.
Öppet: Dagligen.

Bangkok - Guide till heta shoppingfynd
Heta smaker på Pak Khlong Talats matmarknad.

Guld[/h3] Chinatowns gyllene väg[/h2] Yaowarat Road i Chinatown är Bangkoks gyllene väg. Här ligger över hundra guldsmedsaffärer vägg i vägg, alla kända för sin höga kvalitet och sitt fina hantverk. Butikernas väggar är täckta av de gula smyckena som inramas av blodrÙ?d inredning. Längs de avlånga glasdiskarna står kunder och provar halsband och ringar som töjs ut, vägs och betalas i det dagsaktuella guldpriset. Två klassiska affärer på gatan är Hua Seng Heng och Tang To Kang. Under det kinesiska nyåret exploderar gatorna i fest när Bangkoks kineser åker hit för att köpa presenter till sina nära och kära.
Gata: Yaowarat Road.
Ta sig dit: Taxibåt till Ratchawong eller tunnelbana till Hua Lamphong med taxi sista biten.
Öppet: Varierande, mellan åtta på morgonen och ett på natten.

Bangkok - Guide till heta shoppingfynd
Yaowarat Road. Allt är nästan guld som glimmar.

Amuletter[/h3] Lyckobringande gåvor[/h2] Försäljning av heliga amuletter är stor i Thailand och som störst på marknaden i Tha Prachan. Här finns hundratusentals religiösa amuletter, berlocker och talismaner. Varje amulett bär på en viss kraft som hjälper dess bärare, allt från att klara examen, få flickan du är förälskad i eller skydda dig mot vapenkulor i strid. Marknaden är inomhus och längs gångarna står munkar och thailändare med luppar och granskar amuletternas värde och ursprung i timmar. Respektera att alla försäljare inte är villiga att sälja sina amuletter till västerlänningar.
Gata: Prachan.
Ta sig dit: Taxibåt till Tha Prachan, följ strömmen av orangeklädda munkar till marknaden.
Öppet: Dagligen.

Bangkok - Guide till heta shoppingfynd
Heliga souvenirer.

Textilier[/h3] Fynda tyg i Little India[/h2] Granne med Chinatown ligger Little India. Här är det inte guld, utan tyg som Ù?r den heliga varan. Den 20 000 kvadratmeter stora marknaden ligger strax söder om huvudgatan Pahurat Road och är Thailands största tygmarknad. Alla stånden ligger under plåttak som silar in ljus på rullarna av bomull, siden, ull, kashmir, polyester och så självklart det thailändska silket. Här kan du välja mellan världens alla färger, mönster och utsmyckningar. Priserna ligger från 15 till 50 kronor metern, beroende på kvalitet, tygsort och prutförmåga.
Gata: Pahurat Road/Triphet Road.
Ta sig dit: Taxibåt till Memorial Bridge.
Öppet: 9–18, dagligen.

Bangkok - Guide till heta shoppingfynd
Pahurat Roads tygmarknad är en fest för ögat.

Kläder och inredning[/h3] Modernt och megastort[/h2] Bangkoks köpcentrum är blänkande moderna och bland de största i
världen. Här hittar du mode och kul inredningsprylar. I storleksordning hamnar Central World på första plats. Här hänger modemedvetna ungdomar för att få tag på det senaste, gärna inne på Zen. Granne ligger shoppingkomplexen Siam: Paragon, Center och Discovery som riktat in sig på lyx, design och världsledande märkesvaror. MBK är svenskarnas favoritcenter. Här är det mycket, billigt och fejkade märkeskläder som gäller. Bland de tvåtusen affärerna finns hela våningar med bara kläder, skor, väskor och accessoarer. Platinum är de unga Bangkoksbornas egen favorit. Här saknas de piratkopierade märkena – här köper du istället varor i trepack för att få återförsäljningspriset, vilket gör Platinum till ett av de billigaste köpcentrumen i Bangkok.
Gata: Alla nämnda köpcentrum ligger i, eller väldigt nära, det centrala distriktet Pathumwan.
Ta dig dit: Skytrain till Chit Lom, Siam eller National Stadium.

Bangkok - Guide till heta shoppingfynd


Text: Sara Pettersson • 2012-01-04
RestipsThailandBangkok

Scroll to Top