Annons
Annons
Foto: Katja Andersson

Foto: Katja Andersson

Restips

Bangkoks guldkorn

Bangkok är exotiska kanaler och åttafiliga avenyer, osande wokpannor och gourmetrestauranger, palats och marknader. Vagabond har valt det bästa av Bangkok.

Text: Bodil Sjöström • 2008-02-01 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Om du har 2 dagar i Bangkok

Flodtur på Chao Phraya River

Hoppa på båten vid Tha Sathorn (Hit går skytrain, ändstation Saphan Taksin). Köp en biljett för 13 baht (ca 2,50 kronor). Du ser Bangkok från den bästa sidan och befinner dig mitt i det levande flodlivet. Passerar världsomtalade Oriental Hotels vita treveranda, det spetsiga och kanske märkligaste templet av alla – Wat Arun, mäktiga Grand Palace, glider förbi enkla bostäder på pålar och tar del av en pulsåder du förmodligen aldrig sett maken till. Inte minst i välbehövlig bris. Hoppa av vid Phra Pinklao (andra sidan floden) och ta en kort promenad och kallt att dricka bortom det turistiga Bangkok i vardagpyssel och gatuhandel.
Alternativ 1: Middagskryssning på kvällen. De finns flera mycket bra och prisvärda alternativ. Vagabond har alltid fastnat för Wanfah, en flytande restaurang med konturer av kulörta lyktor. Bjuder på traditionell dans och om kaptenen är på gott humör tar han micken och berättar om platserna som passeras. Kostar 1 300 baht (ca 250 kronor), hämtar och lämnar vid Hotel, allt ingår utom dryck. Varar ca 2 timmar, Tel 02-222 86 79.
Alternativ 2: Hyr en båt, detta görs också vid Tha Sathorn, bestäm själv vart ni ska åka. Be att få en tur som går in i klongerna (de små kanalerna) helst på andra sidan floden. Kostar omkring 800 baht (160 kronor) per båt i två timmar.

Bangkoks guldkorn

Grand Palace

De stora tempelområdena är Bangkoks heliga hjärtan. Men välj ett av dem.
Grand Palace med Wat Phra Kaeo rymmer Thailands största (inte i storlek) klenod: Smaragdbuddan. Människor från hela Thailand kommer hit för att visa sin vördnad. Buddan hittades 1434 efter ett åsknedslag i ett tempel i Chiang Rai och har sedan dess ansetts besitta mäktiga egenskaper. Huggen ur ett enda stycke jade mäter den 66 cm på höjden och 48 centimeter på bredden.
Wat Phra Kaeo (i Grand Palace-området) är ett imponerande och storslaget tempelkomplex av guld, ståtliga buddafigurer och vacker arkitektur. Det kungliga tempelkomplexet är Bangkoks största sevärdhet.
Tips: Undvik shorts, flip-flop och bara axlar så slipper du kön för att låna kläder.
Ta sig dit: Båt till Chang Pier.

Eller Wat Pho

Vid Wat Pho är du inte heller ensam. Bangkoks äldsta tempelkomplex är efter Grand Palace och Wat Phra Kaeo stadens största sevärdhet, både för inhemska och utländska turister. De flesta som besöker Wat Pho gör det för att se den jättelika, vilande Guldbuddan, 15 meter hög, 46 meter lång. Tempelområdet är fortfarande en levande plats, där munkar studerar buddism och blivande massörer får lära sig traditionell massage.
Tips: Du kan ta massage för omkring 300 baht, 60 kr strax utanför tempelområdet, där utbildningen numera sker, (Pho Thai Massage School, Soi Penphat, Th Sanam Chai).
Ta sig dit: Båt till Tha Tien.

Bangkoks guldkorn

Jim Thompson’s House

Faluröda teakhus ett stenkast från larmande shoppingcenter och trafikkaos. En oas i dess rätta bemärkelse. Den amerikanske underrättelseofficeren Jim Thompson blåste fart i den alltmer borttynande silkesproduktionen i Bangkok efter andra världskriget och gjorde den världskänd. Det dröjde inte länge innan Jim Thompson var miljonär. För pengarna köpte han antikviteter och asiatisk konst, som han fyllde sitt vackra teakhus med. Huset är i dag ett imponerande museum, som består av sex olika teakhus fyllda med hans inköp.
Ödet för Jim Thompson, som under andra världskriget arbetade för dåvarande motsvarighet till CIA, är som tagen ur en deckarroman: 1967 försvann han spårlöst under en vandringstur i Malaysias högland.
Tips: Köp inte Jim Thompson´s vackra tyger eller accessoarer här, gör det istället på Jim Thompson Outlet, (153 Sukhumwit Soi 93, skytrain till On Nut).
Ta sig dit: Skytrain till National Stadium.

Bangkoks guldkorn

Shoppa på MBK eller Siam Square eller Paragon

Det som inte finns på MBK, finns inte. Åtminstone inte vad gäller kopior. Här köper du väskor, kläder, (kopior av märkesjeans är bra kvalitet, exempel Diesel för 750 baht, 150 kronor), elektronik, dvd-filmer, cd-skivor, skor och klockor. Högst upp finns en spelavdelning med ljudnivå som nästan gör ont. Och kolla in karaokerummen, också högst upp. Ett folkligt nöje på största allvar.
Siam Square är smågator bakom MBK, låga byggnader mellan skraporna. Detta är ungdomens Bangkok. Bra shopping, sköna kaféer.
Paragon är det närmaste NK man kan komma. Ljust och luftigt, märkeskläder, restauranger, bilar (Maserati), bokaffärer, smycken, biosalonger och inte minst Siam Ocean World med jätteakvarier i bottenvåning.
Ta sig dit: Skytrain till National Stadion (MBK) eller Siam.

Floating Market

Damnoen Saduak. Jodå, visst är det många turister här, men det är synd att missa det väldigt typiska för Bangkok – handeln på vattnet. Båtar fullastade med mango, papaya, orkidéer och ananas. Som en myrstack, arbetsamt och välorganiserat. Ligger ungefär en timmes resa från stan och det är tidigt på morgonen du ska vara här. Köp hela utflykten på ditt hotell eller guesthouse. Åker du själv se till att vara här före klockan nio, då turisthorderna väller in. Buss 78 och 996 från Southern Bus Terminal.
Alternativ: På andra sidan floden Chao Phraya finns flera lokala flytande marknader i de små klongerna. De är betydligt mindre, men hyr du egen båt tidigt på morgonen är detta en särskilt behaglig upplevelse.

Chatuchak Market

Marknadernas marknad, tokroligt, folkligt och tålamodsprövande. Över 6#000 stånd med allt från skruvar till levande djur. Köp julklappar för två år framåt, åk hit tidigt innan värmen gör plåttaken glödheta. Öppet endast lördag–söndag, men allt fler stånd även på fredagar.
Tips: Försök komma över en karta signerad Nancy Chandler. Hon har lyckats med konststycket att strukturera Chatuchaks utbud. På hennes detaljerade handritade karta finns allt utsatt, jeans, husdjur, buddafigurer, möbler, rökelse. Allt säljs i olika avdelningar, Nancy vet var. Kartor av Nancy Chandler hittar du säkrast på Asia Books, finns bland annat på Emporium, Siam Discovery och Paragon.
Ta sig dit: Skytrain till Mo Chit.

Om du har 3 dagar i Bangkok

Bangkoks guldkorn

Lumphini

Den gröna folkliga lungan i kanten av Silom. Hyr båt i den lilla sjön, jogga, njut av picknick, titta på folk. Här finns också en simbassäng och utomhusgym. Varaner i både bäckar och på gångvägar. Kom klockan sju på morgonen eller klockan sex på kvällen då parken är full av tai-chi och aerobics.
Tips: Ta med dig bra skor, vattenflaska och gympa med Bangkokborna, men stanna upp och visa respekt då National Anthem spelas och kungen hedras. Inleder varje gympapass.
Ta sig dit: Tunnelbana till Silom.

Emporiums matavdelning

Emporium Ù?r ett varuhus av det stiligare slaget, matavdelningen är som ett levande museum. Gå runt och titta på uppläggningar av delikatesser, se Bangkoks välbeställda handla bland frukter som liknar konstverk och köp med dig pyttesmå konserver att skryta med i kryddhyllan hemma.
Tips: Ta det lugnt med kameran, inte uppskattat här.
Ta sig dit: Skytrain till Phrom Phong.

Båt i klongerna

De små kanalerna är Bangkoks ursprung, så här såg stora delar av staden ut förr. Hus på pålar, klädstreck och badande barn. Båtarna glider mellan skyskrapor i en egen liten värld. Personalen har hjälmar för att inte slå huvudet i de låga broarna. Hoppa på varsomhelst, en fin sträcka är från Jim Thompson´s House och västerut, mot Chao Phraya River. Ännu finare är det på andra sidan Chao Phraya. Men där saknas de märkliga kontrasterna till det moderna.

Kurs i thai på AUA

Ingen föranmälan, inga krav, kostar ingenting. En 50-minuters show där lärare bara pratar thai, som med kroppsspråk och enkla streck på tavlan visar att kommunikation är enkelt. Ingen deltagare behöver prata, orden kommer automatiskt när de är mogna, är filosofin. Vill man sedan fortsätta är priset som mest 150 baht, 30 kronor per timme.
Ta sig dit: Skytrain Ratchadamri, http://www.auathai.com.

Bangkoks guldkorn

Oriental Hotel

Ta del av det tjusiga Bangkok med kolonial krydda och väldesignad sekelskiftselegans. Ett av världens mest omtalade och mytomspunna hotell. Gå hit för afternoon tea, middag eller drink. Priserna är ungefär som i Sverige, rummen kostar desto mer. Tänk på dina kläder, lämna sandaler och shorts hemma.
Ta sig dit: Gratis båt från Tha Sathorn (skytrain Saphan Taksin).

Om du har 4 dagar i Bangkok

Bangkok By Bike

Verkar det för varmt? Och galet att ge sig ut i den vansinnig trafiken? Tveksamheterna kommer helt på skam väl upp på sadeln. Fartvinden fläktar och turen går i små gränder, längs klonger, kanske någon minut på eller över de stora gatorna. Turen börjar runt Khao San Road, och Grand Palace, förbi blomstermarknaden och sedan över till andra sidan. Du får se det riktigt gamla delarna. Lunch på brygga vid klong, vattenpaus i orkidéodling. En fantastisk resa bland osande kolgrillar, trånga gränder och lantlivdär svenska Arne Wilhelmsson guidar. Arne talar thai och har gjort egna kartor over de annars svårtillgängliga delarna av Bangkok. Tar minst en halv dag. Avslutas med båttur i klongerna.
Tel 089-520 89 47, http://www.bangkokbybike.com.

Wimanmek Mansion

Lustslottet är en av Bangkoks mest osannolika skapelser. En gyllene teakbyggnad, den största i världen i sitt slag. Ligger vackert inbäddad bland fikonträd och grönska. Byggdes under senare hälften av 1800-talet av kung Chulalongkorn. Först stod det på Ko Si Chang, en liten ö utanför Pattaya. Men kungen tröttnade på platsen och lät frakta det i bitar till Bangkok. Där stod det färdigt 1901.
Rundturer med engelska guider startar en gång i halvtimmen. Tänk på att det här är kunglig mark; alltså inga kortbyxor, linne eller sandaler.
Tips: Om du sparat din entrébiljett till Wat Phra Kaeo gäller denna även för Wimanmek.
Ta sig dit: Taxi eller buss 510, 18, båt Tha Thevet.

Orminstitutet

Vare sig man gillar ormar eller inte, här “mjölkas” de på gift för att framställa serum. Halsbrytande uppvisningar lockar besökare, drivs av thailändska Röda korset och är det nästa äldsta orminstitutet i världen. Heter egentligen Queen Saovabha Memorial Institute. Ligger i korsningen Thanon Henri Dunant och Thanon Rama IV. Ormarna “mjölkas” på gift 11.00 och 14.30 (endast 11.00 på helger)
Ta sig dit: Skytrain Sala Daeng.

Thaiboxning

Svettigt och engagerande. Lika folkligt som fotboll i England. Lumphini Stadium har varit nedläggningshotat i många år men då detta skrivs i allra högsta grad en arena att sikta in sig på. En annan är Ratchadamnoen Stadium.

Amulettgatan

En stilla promenad långt bortom turiststråken går mellan de båda universiteten Thammasat och Silpakorn. Gatan heter Maharat Road, strax intill Chao Phraya River. Här säljs kungatröjorna (gula) och drottningens dito (ljusblå), buddafigurer och massor av vackra amuletter av samlarvärde. Inte minst är det här du kan köpa löständer.

Utflykt till Ayuthaya

Den gamla tempelstaden, strax norr om Bangkok, tjänade som huvudstad mellan 1350 och 1767. En vilande jättebudda, vita stupor, intakta tempel och ruiner och buddor utmejslade i träd. Ta tåget från Bangkok, kostar 80 baht, 16 kronor, tur och retur. Det tar en dryg timme att åka dit. Köp en guidad tur på plats, kostar ungefär 400 baht, 80 kronor, för två timmar.

Visste du att…

  • Nummer 9 är thailändares lyckonummer, du kommer se det på tröjor, dekaler och bilar.
  • Nummer 3 är olycksnummer.
  • Gult är kungens färg.
  • Måndagar är kungens dag, då klär sig många i gul t-tröja.
  • Ljusblått är drottningens färg.
  • Fredagar är drottningens dag och den ljusblå t-tröjan åker på.
  • Om du köper en lotusblomma för att lägga i tempel och luktar på den, försvinner det andliga.
  • Varje föreställning på bio inleds (men efter reklamen) med nationalsången. Alla står upp för att visa respekt.

Text: Bodil Sjöström • 2008-02-01
RestipsThailandBangkok

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top