Annons
Annons
Barbro Janson

Barbro Janson

Japan

Barbro tipsar om resmål 2009

Barbro Janson, 33 år och redaktör på Vagabond ger sina bästa resetips 2009.

Text: Barbro Janson • 2008-12-19 Uppdaterad 2008-12-19

Favorit 2008: Japan

Japan är ett helt unikt resmål och om det inte låg så långt bort skulle jag vilja resa dit stup i kvarten. Att ta sig runt i landet är dessutom en ren fröjd, tågtrafiken är supersmidig och tågen går jämt på minuten i tid. Under två veckor i juli 2008 hann jag bland annat med att nosa på Tokyos stora utbud av shopping och futuristisk arkitektur, gå på geishaspaning i Kyoto, nattvandra upp på Fuji, äta larvigt mycket sashimi och nudelsoppa – och se en sumobrottningsmatch.

Åk 2009: Montenegro

Den exjugoslaviska republiken ger så mycket på liten yta. Ett unikt fjordlandskap, städer med kullerstenstorg och medeltida kyrkor, djupa skogar med björn, varg och skummande forsar. Montenegro är lite mindre välpolerat och lite bättre i prisläge än grannlandet Kroatien. Undvik hotellkomplexen i Budva, och boka istället boende i Kotor eller Petrovac. Att flyga utan mellanlandning är koldioxidbesparande så ta direktflyget Sverige–Tivat, som går under sommarmånaderna.

Åk 2009: Vancouver, Kanada

2010 brakar det loss i Vancouver. Kanada är värd för vinter-OS och håller just nu som bäst på att bygga färdigt mastodontarenor och jättehotell. Åk dit redan 2009, innan massorna invaderar. På en och samma dag kan du (om du är energisk) åka skidor på förmiddagen, jetski på eftermiddagen och äta middag på en citychic restaurang. Passa på att stanna borta länge nu när du rest så långt, och se mer av Kanada. Och glöm inte att klimatkompensera din resa.

Skippa: Phuket, Thailand

Har vi inte nått gränsen för vad thailändska ön Phuket klarar av? Ett av vinterns absolut populäraste resmål bland oss svenskar ger en fadd bismak. Visst, semesteranläggningarna är ofta jätteläckra, och Phuket har bra utflyktsmål och svalkande hav. Men här finns också Soi Bangla, gatan där kroppar säljs som varor i ett snabbköp, överexploaterade stränder och ett turisttryck som går hårt åt miljön.


Text: Barbro Janson • 2008-12-19
JapanKanadaMontenegroThailandPhuket

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top