Susanne Hushagen

Susanne Hushagen

Danmark

Köpenhamn – åk på en grön weekendresa

Det är lätt att semestra med gott samvete i Köpenhamn, som utnämnts till världens miljövänligaste huvudstad. Den lille havfrue, dansk design och smørrebrød har fått sällskap av gröna värden som ger eko, i vid bemärkelse, i hela världen.

Text: Susanne Hushagen • 2014-04-10

Pling pling! “Ciao ciao … madre mia!”
En klunga vingliga men glatt uppsluppna italienskor kommer cyklande längs Langelinie. I guldsandaletter, solglasögon och tajta kjolar trampar de ikapp med ett led kostymklädda japaner som susar på Segways bort mot Den lille havfrue.
Det är tveksamt om deras ekologiska sightseeingtur är ett medvetet val eller bara en kul grej, men oavsett är de en del av Köpenhamns gröna profil.
Idag är det ingen ovanlig syn med cyklande och Segway­farande turister men för bara fem år sedan var det både exotiskt och exklusivt.
– Vi danskar har ju “alltid” cyklat, men internationellt betraktas det fortfarande som lite pittoreskt, säger Jörgen Abildgaard, chef för miljöförvaltningen på Köpenhamns kommun.
Så har också cykeln blivit något av en symbol för det nya gröna Köpenhamn. Idag är staden en internationell förebild, för sitt konsekventa arbete med ekologi, miljö, klimat och en hållbar livsstil. Från cyklande ministrar till klimatsmarta hotell, “motorcykelvägar”, badplatser och gröna oaser mitt i staden. Från toppmoderna arkitektritade ekologiska bostäder till Christianias alternativa livsstil. Från Michelinkrogar till gatukök.
Miljösatsningen har uppmärksammats med flera internationella utmärkelser som Grön huvudstad, Världens bästa cykelstad, Världsledande inom grön ekonomi – 2025 siktar Köpenhamn på att bli världens första koldioxidneutrala huvudstad.

Bakom denna gröna glamor ligger ett långsiktigt miljöarbete som på allvar inleddes i samband med att Köpenhamn var värd för FN:s stora internationella klimatkonferens 2009. Mötet blev en katalysator för ett omfattande grönt ansiktslyft, en operation som började med stora invester-ingar i hotell, transporter och mötesplatser.
Köpenhamn har cirka 20 000 hotellrum. 64 procent av dem är ekologiskt certifierade. 2008 var motsvarande siffra 8 procent. Den gröna hotellboomen inkluderar både internationella kedjor, små designhotell och att vissa äldre har “lyft” sig. Till exempel Hotel Kung Arthur som trots sina dryga 100 år har en klar ekoprofil och ingår i världens första koldioxidneutrala hotellkedja, Brøchner Hotels.
Det är numera enkelt att vara en hållbar turist/besökare i Köpenhamn. Du kan boka en miljöklassificerad sightseeing, hyrbil, taxiresa eller skönhetsbehandling. Du kan åka, bo, shoppa och, inte minst, äta grönt. Den gröna vågen har sköljt in i restaurangköken och lyft fram “det nya nordiska köket”, med tonvikt på närodlat och säsongsanpassat.
Idag är Köpenhamn inte bara världens grönaste huvudstad, det är också den godaste, med 14 stjärnor i Guide Michelin och världens bästa restaurang, Noma. Utbudet av ekoprofilerade krogar är stort. Från stjärnrestauranger till pølsevognen/korvkiosken. Det är dock “bara” två som har en ekocertifiering; BioM och BioMio, då handlar det inte bara om ekologisk meny, utan om helheten med inredning, leverantörer, transporter, energikällor med mera.
– När vi öppnade, 2007, var vi ganska ensamma i vår nisch. Vi ville lyfta den gröna gastronomin och visa att ekomat inte behöver vara ett “flummigt vegan-alternativ”. Idag har köpenhamnarna blivit väldigt miljÙ?medvetna och intresserade av bra mat med hög kvalitet, säger Søren Hansen som tillsammans med Brian Johansen driver BioM.

Läs också:

24 timmar i Köpenhamn
Coola Köpenhamn – klubbliv i stans Meatpacking District
Köpenhamns bästa secondhandshopping
Christiania – utan pekpinnar

Köpenhamn – åk på en grön weekendresa
Vattnet utanför Köpenhamn har kanske inte blivit grönare, men definitivt renare.

Det som börjar i en vacker vision måste omsättas i praktiken, påpekar Jörgen Abildgaard på miljöförvaltningen. Och faktum är att Köpenhamns målmedvetna miljöarbete fått synliga avtryck.
– Det är hela tiden viktigt att kunna visa på resultat. Till exempel att luft och vatten blir renare, att kollektivtrafiken blir effektivare, att det blir lättare och säkrare att cykla, säger.
En av de största förändringarna i city är lyftet från industrihamn till kulturhamn. Gammal grov, tung varvs- och verkstadsindustri har ersatts av kreativa områden och byggnader för rekreation, kultur och events. Vattnet har blivit renare och hela hamnen mer tillgänglig med nya broar, cykelvägar, promenadstråk och – badplatser! Idag kan man bada vid till exempel Islands Brygge och Fisketorvet. Hamnbaden har lite av laid back beach-club-känsla med inhägnade pooler, solstolar, barer, uthyrning av roddbåtar och trampbåtar.
Bli inte heller förvånad om du råkar stöta på en bikupa mitt i stan. Idag är drygt 9 miljoner bin utplacerade över hela Köpenhamn, bland annat i kupor på Kongens Nytorv, i Kongens Have och på och invid mässanläggningen Bella Center. 2012 producerade by-bina/stadsbina 2,5 ton honung.
En av de senaste trenderna inom turismen är “Eco-Urban”. Nu kryper ekoturisten ut från regnskogen för att söka sig in till storstaden.
Då njuter Den lille havfrue med ett förföriskt småleende, av att hennes luft och vatten blivit renare. Och att besökarna är gladare, när de kommer på cykel och Segway.

Läs mer på:

visitcopenhagen.dk/gronne-koebenhavn och gogreencopenhagen.dk

Köpenhamn – åk på en grön weekendresa
Åk taxi med gott samvete – biprodukten blir svett istället för avgaser.

Ta dig runt på grönt sätt i Köpenhamn

• Cykel och Segway. De flesta hotell lånar eller hyr ut cyklar till sina gäster, annars finns flera cykeluthyrare i city samt guidade turer – “live” eller med GPS på egen hand. Se t ex bikingcopenhagen.com, go-segway.dk och cph-bike-rental.dk.
“Bycyklarna” har däremot rullat i mål. Cyklarna som kunde lånas för ett 20-kronorsmynt, blev lite av ambassadörer för det gröna Köpenhamn när de lanserades 1995, men kommunen har beslutat att dra in dem och istället satsa på cykel­banor och cykelparkeringar.

• Cykeltaxi. Finns ofta att ta “på gatan” t ex vid Rådhustorget, Kungens Nytorv, i Nyhavn, Amagertorv.

• Elbil. Förutom att de är miljövänliga är de smidiga, roliga och enkla att köra. Dessutom fri parkering. Minielbilar finns för 2–4 personer. Pris­exempel: 500 DKK/halvdag för 2 personer.

• Kajaktur. Det finns kajaker att hyra vid hamnkanalen i Christianshavn. kajakhotellet.dk.

Shoppa eko i Köpenhamn

• Eco Ego. Ett ekologiskt varuhus vars hela sortiment och verksamhet bygger på fair trade och ekologisk hållbarhet. Inredning, kläder, leksaker, möbler, köks­artiklar, väskor med mera. Nørre Farimagsgade 82. även webbshop. ecoego.dk.

• Sungifu. Ekologiskt och etiskt mode. Sungifu betyder “solens gåva”. Kläder för både barn och vuxna samt hudvårdsprodukter. Fiolstræde 9.

• Aniel. Ekologiska barnkläder och leksaker. Frederiksborgs allé 70.

• Ecouture a Lund. Etisk och ekologisk design av kläder. Faelledsvej 16A.

• Pure Shop. Ekobutik för parfym, kosmetika, hår- och hudvårdsprodukter. Grønne­gade 36.

Köpenhamn – åk på en grön weekendresa
Ekospa på Axel hotel Guldsmeden.

Bo grönt i KÙ�penhamn

• Crown Plaza Copenhagen Towers. Köpenhamns första ekohotell. Både byggnad och drift är en ekologisk helhet av 25 våningar med 366 rum och ett stort konferenscenter. Alla leverantörer är miljösäkrade, från datorer till vin. Hela byggnaden är koldioxidneutral och certifierad av EU som s.k. “green building”. Ørestads Boulevard 114–118, cpcopenhagen.dk.

• Brøchner Hotels. Den lilla privatägda Brøchner Hotels är världens första koldioxid­neutrala hotellkedja. Hotel Kong Arthur, Hotel Fox, Hotel Danmark och Ibsen Hotel har olika stilar och målgrupper, men med en klar ekologisk profil. brochner-hotels.dk.

• Guldsmeden Hotels. De tre designade boutiquehotellen Axel, Bertram och Carlton Hotel Guldsmeden har alla ett genom­arbetat miljöprogram. Från inredning och materialval till den ekologiskt certifierade frukostbuffén. hotelguldsmeden.dk.

Köpenhamn – åk på en grön weekendresa
Ingen röd korv? Nej, den økologiske pølseman har bara gröna korvar.

Ät grönt i Köpenham

Köpenhamn har 14 stjärnor i Guide Michelin, två ekocertifierade restauranger och en eko­logisk korvkiosk. Stjärnglansen har även lyst upp de gröna ambitionerna och idag är utbudet stort på ekoprofilerade krogar
i alla prisklasser. Här är några.

• BioM, var pionjär som eko-fin-krog när den öppnade 2007. En smakfullt inredd kvarterskrog som drivs av Søren Hansen och Brian Johansen, två eldsjälar med höga ambitioner när det gäller ekologisk mat. Fredericia­gade 78, biom.dk.

• BioMio. Köpenhamns största ekorestaurang med plats för drygt 200 gäster. Ett stort öppet kök, enkel inredning. Allt begagnat och återvunnet. Stämningen är avslappnad, lite bohemisk. Maten är ekohögklassig och ambitionen är att erbjuda bra mat för alla, vare sig du är vegan, vegetarian, vill ha en köttbit eller har någon allergi. “Save the money – save the planet”, säger lite av filosofin. Halmtorvet 19, biomio.dk.

• DØP (Den økologiske pølseman), en grön korvkiosk vars hela meny är ekologisk: korv med surdegsbröd eller rotfruktsmos, ketchup, senap och andra tillbehör är miljöklassade. Købmagergade 52 & Amagertorv 31, doep.dk.

• Julian, Nationalmuseets restaurang. Chefskocken, Jesper Møller, är en av Köpenhamns pionjärer inom nordisk ekomat. Menyn bygger helt på på närodlat, säsongsanpassat och en nordisk kulturtradition. Alla rätter är märkta med hur mycket koldioxid som sparas. Ny Vestergade 10, restaurantjulian.com.

• Kødbyens Fiskebar (på Fläsktorget). Inrymd i en gammal slakthall som fyllts med en grov, osminkad, fräck inredning där det mesta har varit med förr, som rivningsvirke, möbler eller till exempel köttkrokar, nu som klädhängare. På menyn finns årstidens lokala skafferi, med tonvikt på fisk och skaldjur. Flæsketorvet 100, fiskebaren.dk.

• Ché Fè är Köpenhamns första ekotrattoria, öppnade våren 2012. Här serveras enkel ekologisk mat med rötter i det italienska lantköket. Samma ägare som också driver L’Altro och den italienska Michelinstjärnkrogen Era Ora i Köpenhamn. Borgergade 17A, biotrattoria.dk.

• Green Sushi. Här serveras enbart ekologisk fisk från ut­valda leverantörer. Grønnegade 28 och Jægersborgsgade 39, greensushi.dk.

• Soupanatural. Ekologisk sopp- och cocktailbar (!) på tre adresser: Guldbergsgade 7A, Sankt Peders Stræde 31 och Holmbladsgade 71, soupanatural.dk.

• Terroiristen. Ekologisk vinbar och butik. Jægersborggade 52, terroiristen.dk.

Köpenhamn – åk på en grön weekendresa
Grön oas med vild historia – värd ett besök. Foto Thinkstock

2 utflyktsmål med ekoprofil

1. Christiania – grön oas med vild historia
Den f d fristaten Christiania är med sina grönområden, prunkande trädgårdar, vattendrag och bilfria område är en riktig oas mitt i city. Idag har Christiania, trots sin något vildvuxna historia, fått något av en revansch och blivit en förebild för ett ekologiskt samhälle med sin medvetna satsning på sopsortering, återvinning, energihushållning och humana livsstil/kultur.

2. Örestad – visar på framtiden
Örestad är något av en ekologisk mönsterförort, mellan cent-rum och Kastrups flygplats. Området har på kort tid blivit mycket attraktivt för företag, som etablerar sig här för den dynamiska, affärsmässiga och ekologiska miljön, för serviceutbudet och kommunikationerna. Hit vallfärdar arkitekter, stadsplanerare och nyfikna miljövänner för att få en inblick i framtidens ekoreko boende.


Text: Susanne Hushagen • 2014-04-10
DanmarkRestipsKöpenhamn

Scroll to Top