Annons
Annons
Mae Hong Son. Foto: Marcus Westberg.

Mae Hong Son. Foto: Marcus Westberg.

Restips

Guide: Vandra i norra Thailand

Vagabonds mini-guide till norra Thailand.

Text: Marcus Westberg • 2017-08-30 Uppdaterad 2021-07-21

Snabbfakta Thailand

Invånare: 67 miljoner.
Huvudstad: Bangkok.
Språk: thai, men engelska går bra för det mesta.
Visum: 30 dagars gratis visum vid ankomsten (om man flyger, 15 dagar om man anländer landvägen).
Tidsskillnad: +5 timme sommartid, +6 timmar vintertid.
Valuta: baht. En krona motsvarar ungefär 4 baht.
Bäst tid att resa: november till februari är bästa tiden att resa till norra Thailand, med temperaturer oftast mellan 20 och 25 grader. Mellan mars och maj kan det bli uppåt 40 grader varmt, och mellan juni och oktober är det regnsäsong.

Resa dit

Det går att flyga till Chiang Mai med t ex Air China från 5 500 kr, men det tar sin tid. Enklast – framförallt om man vill hinna med några dagar i huvudstaden – är att flyga till Bangkok istället. Ukraine International Airlines är oftast billigast med priser från Stockholm på under 4 000 kr, men även Emirates, Qatar, Finnair och Austrian har bra priser, ibland från 5 000 kr.

Resa runt

Thailand har ett stort nätverk av inrikes-flyg: Nok Air, Air Asia och Bangkok Airways är bra alternativ. Mellan vissa destinationer går det bra att boka bussar och mini-bussar via hotell, men ofta måste det göras direkt på busstationen. Minibussar är snabbare än de större lokala bussarna. Resan mellan Chiang Mai och Mae Hong Son tar 7–9 timmar, från Pai till Chiang Mai tar det 3–5 timmar. Lokalt är det ofta tuk-tuk som gäller, men motorcykel är ett bra alternativ: de kan kosta så lite som 25 kr om dagen, och sällan mer än 60 kr.

Guide: Vandra i norra Thailand
Ett av hundratals tempel runt Chiang Mai.

Bo

Thailand ger bra valuta för pengarna och norra Thailand är billigare än många andra delar av landet. Bäst läge i Mae Hong Son har Fern Resort (fernresort.info). Rum med frukost från 650 kr. Det ligger en bit utanför staden, men fantastiska trädgårdar och lyxiga bungalower gör det till ett lätt val – det krävs ändå bil eller motorcykel för att utforska området. 

I Pai finns det gott om boende inne i centrum, men det är tystare och vackrare en bit utanför. En dryg kilometer ut finns Reverie Siam (reveriesiam.com). Gudomlig lyx, härliga pooler och gratis transfer när man vill för 800 kr natten. I regionens huvudstad Chiang Mai finns det ett oändligt antal hotell att välja mellan. Testa exempelvis Rachamankha (rachamankha.com) från 1 500 kr innanför murarna, eller Puripunn Baby Grand Boutique Hotel (puripunn.com) från 1 200 kr en bit utanför.

Äta

Att rekommendera restauranger i Thailand kan te sig lite överdrivet, men tro det eller ej så finns det faktiskt oätlig mat även här. Pad thai gjord på sweet and sour-sås? Nej tack. 

Bland många kulinariska höjdpunkter finns exempelvis fantastiska Na’s Kitchen och Silhouette Restaurant i Pai, David’s Kitchen i Chiang Mai och Salween River Restaurant i Mae Hong Son. 

Guide: Vandra i norra Thailand
Matlagningskurs i Chiang Mai.

Matlagningskurser

Det finns massor av olika skolor i framförallt Chiang Mai. A Lot of Thai (alotofthai.com). 300/400 kr för halv/heldag). är ett populärt alternativ, med mindre klasser och lite annorlunda upplägg än de flesta andra.  

Vandring

Norra Thailand fullkomligt kryllar av vandringsleder, men i de flesta fall är en guide att rekommendera. Lederna varierar från några timmar till flera dagar och kan innefatta allt möjligt från bybesök (med eller utan övernattning), rafting och elefantridning. Resor och vandringar kan organiseras från Chiang Mai, men det kan vara ett trevligare alternativ att boka lokalt i Pai (pairapidrangers.com) eller Mae Hong Son (maehongson4u.com). Priser varierar, men med en grupp på fem personer bör de börja på 250–300 kr per person för en heldag.

Guide: Vandra i norra Thailand

Text: Marcus Westberg • 2017-08-30
RestipsThailandAktiv semesterChiang MaiGuideVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen