Annons
Annons
Foto: Pelle Nilsson

Foto: Pelle Nilsson

Restips

Krabis mat och marknader

Den som söker matupplevelser behöver inte bli besviken i den populära semesterorten Krabi. I alla fall inte med Vagabonds tips i fickan. Här är sex tips pÙ� restauranger, kaféer och matmarknader.

Text: Mikael Persson • 2007-11-12 Uppdaterad 2007-11-12

Lördagsmarknaden

Bara för de riktigt modiga

Insekter i strut. Friterade gräshoppor doppade i ilsket röd Piffi allkrydda, popcornsmakande skalbaggar och knäckebrödskrispiga larver. Vågar du? Vill du? I så fall är det Krabis skojiga lördagsmarknad som gäller.
Var: strax utanför centrum på en gräsplätt längs huvudgatan Thanon Maharat (just före trafikljusen som försetts med statyer av örnar).
När: lördagar, kring fyratiden på eftermiddagen.

Ruen Mai

Djungelmiddag mitt i stan

Romantiskt? Ja! Gott? Absolut! Bland Ruen Mais kraftfulla bambuvalv och surrande insekter serveras räkor, kyckling och flera lokala specialiteter som hämtar djup och karaktär från pakwanbanträdets blad och fibrer. Njut middagen här i stillhet till milt lyktsken och tung grönska. Helkväll för två personer, fyra rätter och öl kostar drygt 500 baht, cirka 115 kronor.
Var: Thanon Maharat, tel 075-63 17 97.
När: kvällstid.

Matmarknaden

Där gatans lag är god

I länder där mat tas på allvar, där mat är en nationell angelägenhet, där smakar allt bra. Vare sig du äter dyrt omgiven av strama kypare eller festar loss för en tjugolapp bland mobila mopedkök och vingliga campingbord uppställda på trottoarkanten. Thailand är ett sådant land. Sök dig till Krabis matmarknad och du förstår vad jag menar. Strosa runt bland matstånd och fräsande wokpannor, peka, smaka och njut. Allt är så billigt och så gott att du vill och kan smaka mycket. Satay, grillade kycklingspett i len jordnötssås. Dallrande kakor på kokoskräm. Bananblad som fyllts med potatismos och rostad lök. Soppa på räkor, koriander, lime och citrongräs. Kokosplättar, omelett med friterade musslor, syrligt heta korvar späckade med chili, glasnudlar och färsk frukt.
Var: Thanon Sukhon Soi 10, bara några minuter frÙ�n huvudgatan Thanon Maharat där songthaews, kollektivtaxi, stannar.
När: kvällstid.

Café Europa

Den perfekta frukosten

I filmen The Beach sökte Leonardo DiCaprio efter den perfekta stranden. I Krabi fann han den perfekta frukosten. På Café Europa, mitt inne bland Krabi stads fuktiga betongkvarter, serverar danskarna Henrik och Finn de bästa smørrebrød som finns att få söder om Stora Bält. Rågbrödet är morgonfärskt. På dess mörka, knapriga yta staplas rå lök, potatisskivor, majonnäs, leverpastej, bacon, rökt lax, rostad lök och ost som verkligen smakar ost. Favoriten heter Jazz. Testa gärna den tillsammans med en Carlsberg eller en hutt Gammeldansk. Luta dig tillbaka på verandan och låt dagen börja sakta, sakta.
Var: Hörnet Thanon Maharat/Soi Ruamjit, tel 075-62 04’?07, 089-591 05 84, http://www.krabidir.com/cafeeuropa.
När: morgon–kväll.

Gang Eng

Ju fler kockar  desto starkare soppa

I Thailand heter den senaste matflugan mu ka ta och fungerar ungefär så här: samla ihop familj och vänner kring ett stort, runt bord (helst utomhus). Parkera er för kvällen tillsammans med en koreansk barbecue-panna (påminner om ett avancerat stormkök), mjuka upp fingertopparna och doppa med hjälp av ätpinnar skaldjur, kyckling, nudlar, grönsaker med mera i den rykande grytan. Du hämtar allt från en uppställd buffé. Sedan är det bara att börja trolla, experimentera och använda din fantasi. Krabis bästa mu ka ta-ställe heter Gang Eng och ligger flera kilometer från centrum. Ta en taxi hit och tillbringa kvällen i sällskap av thaifamiljer, god mat och öl i ishink. Buffén, som också omfattar frukt och efterrätt, kostar blott 89 baht, eller cirka 20 kronor per person.
Var: Thanon Pisalpop.
När: kvällstid.

Färskvarumarknaden

Hela miraklet Thailand

Sugen på en kickstart med thailändsk frukost på sött kaffe och nudelsoppa med fiskbullar och massa grönt i? Eller kanske en djärv picknickkorg inför stranden? Krabis väldiga färskvarumarknad tillfredsställer alla sinnen, alla smaker. Sött, salt, mjukt, strävt. Färska kryddor, saltvattensdroppande fisk, berg av chili, plockade ankor på krok, märkliga skaldjur och givetvis massor av färsk frukt. Jubla över utbudet och köp hårig rambutan med ett inre som smakar som syrliga smultron. Övertyga dig själv om att durian verkligen inte, som ryktet säger, både luktar och smakar som rutten lök. Testa världens saftigaste och sötaste ananas och toppa med glasäpple, mango och papaya. Och framför allt, ta dig hit, tidigt på morgonen, för folkvimlet och skådespelet.
Var: mellan Soi 7 och Soi 9 på Thanon Maharat i Krabis centrum.


Text: Mikael Persson • 2007-11-12
RestipsThailandKrabi

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top