Annons
Annons
Foto: angelica zander

Foto: angelica zander

Restips

Pank på Phi Phi

När reskassan sinar är goda råd dyra. Men maten i Thailand är billig – om du går till marknaden.

Text: Angelica Zander • 2008-09-11 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Det doftar av curry, grillad kyckling och upphettad olja. I de trånga gränderna säljs alltifrån nyfångad fisk, grillspett och soppor till grönsaker och tvättmedel. Vi kryssar mellan stånden och krockar nästan med en vagn fulllastad av blank, färsk frukt.
Den thailändska ön Phi Phi Don lockar tusentals turister varje år. Många av dem är unga festsugna skandinaver, som raskt gör av med reskassan på shopping, barer och båtturer. Det finns mycket att lägga pengar på, prisnivån är dessutom generellt högre här än på många andra håll i Thailand.
Men bara ett stenkast från den turisttäta stranden finns Phi Phis färskvarumarknad. Hit söker sig en och annan farang (thailändska för västerlänning), men framför allt är det thailändarna som handlar här. Att de skulle lägga en hel veckas lön på ett restaurangbesök är förstås inte att tänka på.

Det finns en anledning till att thailändsk mat spridits som en löpeld över världen. Den är god! Färska, fina råvaror och kryddor är hemligheten. Och dessa hittar man lika gärna i gatuköket som på lyxrestaurangen.

Vi käkade frukost, lunch och middag för under 30 svenska kronor per person. Här är vår meny.

Pank på Phi Phi1 Frukost
Bananpannkaka och frukt

Bananpannkakan är en kaloribomb, men ack så god. Lövtunn, krispig i kanterna med fyllning av smakrik, mjuk banan. Matigare varianter med ägg, skinka eller ost finns också. Pannkaka är inte någon traditionell thailändsk frukost, men klassisk på turistorterna. Vi köper lite färsk frukt också: mild rambutan och krispig chompoo som är vackert röd, blank och smakar friskt.

Pris:

25 baht = 5 kronor

Pank på Phi Phi

2 Lunch
Nudlar och grillad kyckling

Vad välja till lunch? Utbudet av färdiga rätter är stort. Kanske en currygryta, stekt ris eller grillad fisk? Vi vandrar länge innan vi bestämmer oss. I ett litet stånd köper vi wokade nudlar, portionsförpackade i små plastpåsar. I ståndet bredvid säljs välkryddad grillad kyckling. Klassiskt och riktigt gott. Portionen är rätt liten, men man blir mätt.

Pris:

25 baht = 5 kronor

Pank på Phi Phi3 Middag
Vårrulle, currygryta och bakverk

Vi slår på stort till middag. Till förrätt blir det spröd vårrulle, fylld med nudlar, kyckling och groddar. Till den serveras sötsur sås. Vi betalar 10 baht, ungefär 2 kronor, för den. Till huvudrätt väljer vi en stark thailändsk curry med gröna bönor och kattfisk. Portionen kostar 40 baht, ungefär 8 kronor, inklusive ris. När vi ska välja efterrätt blir vi stående länge framför bakverk inlindade i palmblad och söta soppor. Till slut väljer vi en efterrättsbit som är klibbigt söt och gul som solen, enligt försäljaren gjord av kokosmjölk, potatis och ägg. Den kostar 10 baht, det vill säga 2 kronor.

Pris:

60 baht = 12 kronor


Text: Angelica Zander • 2008-09-11
RestipsThailandPhi Phi

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top