Annons
Annons
Mikael Persson

Mikael Persson

Restips

Phuket – en ö, en stad, ett fenomen

Hit lockas tusentals turister varje år, och många återvänder år efter år. Hur förklarar man fenomenet Phuket? Mikael Persson gör ett försök.

Text: Mikael Persson • 2007-12-06 Uppdaterad 2021-06-23

Natt över Asiens hjärtland och flygplan efter flygplan ändrar kurs. Överger Indien, lämnar Gangesdeltat och Rangoon och styr ner mot den punkt där det väldiga Asien försvinner i ett litet finger mot Singapore.

Under stjärnorna ligger Phuket. Thailands största ö. Både till ytan och till antalet turister.
Så står jag då på asiatisk mark. Känner hur reströttheten plötsligt rinner av mig. Andas in den heta, söta luften. Omfamnas av ett shortsvarmt mörker. Och allt blir till det mirakel som det i själva verket är. Bytet över en natt, från europeiskt gråväder till tropikernas skuggor på mindre än 24 timmar.

Köerna genom ankomsthallen går trögt. Tsunamin är i och för sig långt ifrån glömd, men turisterna har hittat tillbaka, ja till och med passerat nivån före katastrofen. Trycket från soltörstande européer har fått myndigheterna att fundera på om det kanske är dags att begränsa antalet årliga besökare till fem miljoner.

HUR FÖRKLARAR MAN FENOMENET PHUKET? En dragningskraft på gränsen till hysteri. Klimatet och stränderna förstås. Plötsligt är det precis så annorlunda som man kan förvänta sig efter ett halvt dygns flygresa. Andamanhavet sprakar elektriskt blått. Flygande hundar far med djupa vingslag genom halvmörkret. Månen tycks hänga upp och ner över palmernas falsettblad. Och jag börjar redan otåligt vänta på gryningen.
Liknande förutsättningar finns förstås även på annat håll. I Vietnam, Burma och Malaysia.

Phuket - en ö, en stad, ett fenomen

MÖJLIGEN ÄR SJÄLVA PHUKETS RYKTE viktigare än de fysiska förutsättningarna. Hemvändarnas berättelser om den thailändska mjukheten. Om med vilken lätthet man vistas här.

Svenska kronor räcker långt. Bemötandet är som om du inte bara vore en turist på tillfälligt besök, utan i själva verket en länge emotsedd och efterlängtad gäst.
Vem kan motstå något sådant?

Varumärket Phuket är starkt redan där. Kanske har historien också viss betydelse. Thailand är mer eller mindre obefläckat från terrorism, i alla fall sådan som är uttalat riktad mot väst och turister. Landet känns säkert. Och trots sentida militärkupp och mixtrande med demokrati, har omvärldens dom varit märkligt mild och tystlåten.
Phuket bär dessutom på drygt hundraårig erfarenhet som internationell samlingsplats.

Phuket - en ö, en stad, ett fenomen

HÄR FINNS FYRA RELIGIONER och betydligt fler ansikten. Här finns satay, citrongräs och tandoori; allt bekvämt samlat för den som vill provsmaka Asiens frestelser, med västerlandets säkerhetsbälte på. För turismen och de tillfälliga besökarna börjar få överhand. Phukets hotellsatelliter börjar till förväxlingen likna sina kollegor längs Medelhavet.

På servicebutikerna hänger Expressens och Aftonbladets löpsedlar. Och varor, utbud och kvarter känns, tja, nästan som hemma.

ÅKER FRÅN FLYGPLATSEN längs en fyrfilig motorväg. I väntan på grönt ljus lyckas jag läsa något slags budskap. Mopedisten framför oss bär en t-shirt vars rygg pryds av texten: ”Good boys goes to heaven, bad boys to Patong.”
Efter att ha svängt in på en mindre väg och låtit de vindlande kurvorna samla ihop sig till ett översta pass, ser jag det med egna ögon. Patong. Kilometer efter kilometer av obestämd Hollywoodkitch. På höjden, på längden, i neon och upplysta affärsfönster.

Nere i semesterstadens gytter tycker jag mig möta persongalleriet till en David Lynchfilm. 60-talsrockaren Lennart Grahn (från Shanes) pryder infarten med mått som tangerar kulturrevolutionens kinesiska Maoporträtt. Framför jätteaffischen promenerar kaftanklädda män mot ett halvfärdigt moskébygge.

Längre fram: rullstolar, kryckor och fyrhjuliga strandmotorcyklar. Utflyttade hinduer. Inflyttade västerlänningar. Storögda familjer som knuffar barnvagnar genom Bangla Sois nattupplysta kvarter av girlie bars och de fulaste västerländska män man kan tänka sig, i vilkas sällskap de små, späda thaiflickorna mest påminner om handväskor eller något annat som häftats fast av misstag, som absolut inte hör dit.

BLANDNINGEN ÄR, TJA INTRESSANT. Men det är inte för detta jag passerat flera tidszoner. I Patong bor jag. I Patong badar jag. Thailand hittar jag någon annanstans.
Det räcker med att åka buss i 40 minuter, tillbaka till Phukets stad. Myllret här är lika kraftfullt, men mjukare. På 1800-talet flyttade kineser hit från malaysiska Penang för att arbeta i öns tenngruvor. Muslimska bosättare sökte sig också hit. Sedan tidigare fanns dessutom en portugisisk handelsstation.

UNDER DET TIDIGA 1900-TALETS febriga gummiboom tog stan form. Välståndet blev till bankpalats och affärskvarterens arkader, till de för Phuket så typiska vita villorna som ligger gömda i trädgårdar lämpliga för krocket-partier och flärdfulla tébjudningar.
Än i dag är bilden hyfsat intakt. Åtminstone i gamla stan med kinesiska draktempel, moskéer, Buddhafigurer, veckade papperslyktor och engelsk kolonialarkitektur.
Gatan Thanon Phang-nga har rykte om sig att vara vackrast. I hus nummer 16 ligger Guan Choon Tong Herbal Store där mrs Sodsri Bumrungwong under de senaste 70 åren blandat löv, djurdelar, örter och rötter till naturmedicin enligt samma recept som fadern, en kinesisk herbalist som för länge sedan anlände från Penang. Lite längre bort möter det drygt hundraåriga Hotel On-On som ser oskuldsfullt vitt ut, men gömmer på ett förflutet som kinesisk bordell.

VANDRAR VIDARE längs gatorna Thalang, Phang-Nga och Krabi. Kinesiska skräddare sitter på huk. Ur fasadöppningar strålar tygtravar mot gatan. Tvärs över trottoaren, sneglar folk in mot en teve uppställd i dörröppningen till en evighetsöppen butik.
Här blir det uppenbart. För min del sker passagen till Asien varken vid Phukets flygplats eller i Patong, utan här i den gamla stans marknadskvarter. Fyra väderstreck möter med full kraft. Och jag gillar det.


Text: Mikael Persson • 2007-12-06
RestipsThailandPhuket

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen