Foto: Pernilla Sjöholm

Foto: Pernilla Sjöholm

Restips

Phukets – guldkorn och gömda stränder

Populära Phuket drar till sig hundratusentals svenskar varje år, med ett vibrerande nöjesliv och välfyllda kust­remsor. Men bortom turistmagneterna finns undangömda strandpärlor som lockar med varma vågor och vila.

Text: Pernilla Sjöholm • 2012-01-02

Han blickar förundrat ut över vågorna som melodiskt rullar in över stranden. Plasttofflorna är nedkilade i sanden som färgats mörk av havets fuktiga omfamningar. I handen vilar en silvrig kompaktkamera vars rem rundar hans mörka handled. Håret är snaggat i millimeterstrån, för korta för att vaja i brisen från Andamansjön.
– Det är sällan jag får se havet, säger Tee och rättar till det orangea tygstycket som döljer noga utvalda delar av hans tjugosexåriga kropp.
Han berättar att han kommer från Kambodja men är i Thailand för att studera. Bor egentligen i Bangkok och är bara i Nai Harn på besök i några dagar.
Bakom oss står målet med hans resa. Templet Wat Nai Harns guldfasad och böjda takåsar glittrar i den starka solen. Snart är lunchrasten slut och Tee ska åter in till sina munkbröder för att meditera.
Det är munkordens förtjänst att Nai Harn Beach, på Phukets södra spets, ännu känns relativt oexploaterad. Munkarna äger marken och förbjuder folk att bygga re-stauranger och hotell alldeles intill stranden. Den långa och breda kustremsan har massagebritsar på rad och trots att det är långgrunt ett eget Baywatch-team. Särskilt under monsunen rör sig förrädiska undervattensströmmar under ytan. På var sida ligger stränderna Ao Saen och Yanui. Fortfarande relativt okända men ryktet om dem har börjat sprida sig.
– Om jag har gäster tar jag med dem till Yanui. Jag gillar mindre och lugnare stränder och på Yanui kan man gå över till en annan ö när det är lågvatten, säger Jarinya Sangtong (även kallad Nadia), som arbetar som taxi- och tuk-tuk-förare.
Hon är utbildad inom turism och ekonomi men i väntan på jobb knäcker hon extra som chaufför.
– Tuk-tuk är väldigt populärt under högsäsong. Jag
får träffa många människor och tillfälle att öva på min engelska.

Phukets - guldkorn och gömda stränder
Långsvansbåt används numera främst som turisttransport.

Samard Horksad ligger på rygg och sover i Nai Harns taxihytt. Han passar på att ta en tupplur medan den blänkande svarta bilen står redo utanför. Efter att han sträckt på sig, druckit vatten och gnuggat sig i ögonen tar han mig med längs Phukets snirkliga vägar, på väg till Nai Yang i norr. Vägrenen kantas av täta skogspartier och där emellan strandglimtar. Thailands största ö, fem mil lång och två mil bred, har fyra mil mer eller mindre sammanhängande strand som varje år drar runt fem miljoner besökare.
Den mest turisttäta strandtrion Kata–Karon–Patong, kan man se från en utkiksplats. Oskyldiga och andlöst vackra från ovan men en närmare blick på framför allt Patong avslöjar stora problem med prostitution, fylleri, drogrelaterad brottslighet och korruption.
– Det byggs mer och mer för varje år. Patong är bra för fest och tjejer. När jag är singel en gång i månaden åker jag dit på semester, berättar Samard.
En gång i månaden?
– Jag brukar få ledigt från min fru ibland.
Och din fru, är hon också ledig en gång i månaden?
– Det vet jag inget om, men det är mycket möjligt.

Phukets - guldkorn och gömda stränder
I vattnet envisa surfare. På stranden familjer som umgås.

Kamala, norr om den populära trion, är strandparadiset som tillsammans med Patong och Bang Tao drabbades hårdast när tsunamin sköljde in över Phukets västra kust. Den flitiga lokalbefolkningen har lyckats återskapa drömmen om en två kilometer lång och vit parentesformad vik omringad av gröna kullar och vajande palmer. Men trots att restaureringen kommit långt finns ännu tecken som berättar om det sorgliga ödet. Gatlyktor med trasiga armar, bråte i högar där strand möter stad och palmstammar som brutits av på mitten. På en minnessten står en bön om evig fred med Andamanska havets moder. “För alla offer och för deras själars frid, oavsett nationalitet och religion.”
När vi når Phukets nordliga del övergår landskapet i risfält. Betande bufflar, ananasplantager, gummiträd och små fiskesamhällen.
– Det finns inte så många långsvansbåtar runt Phuket längre eftersom det knappt finns någon fisk. De lokala fiskarna måste åka så långt att en sådan båt är väldigt opraktisk. Många åker ända till Burma även om det inte är tillåtet, säger Samard.
Det är inte bara fisken som inte längre räcker till.
– Det Ù?r många människor som bor här och ännu fler som äter. Riset räcker inte till alla restauranger. Man importerar därför ris från norra och södra Thailand under lågsäsongen.

Phukets - guldkorn och gömda stränder
Träden på Nai Thon Beach är pyntade med orkidéer.

Samard bromsar in framför en kitesurfingbutik längs Nai Yangs långa hästskoformade strand. Tillsammans med Mai Khao Beach, i nationalparken Sirinath alldeles intill, är det här Phukets nordligaste strand. Kasuarinaträd kantar kustremsan och i det klara vattnet skymtar man korallrevet.
– Jag åkte hit som volontär efter tsunamin. Planerade att stanna några månader för att hjälpa lokalbefolkningen men blev sedan kvar. Jag trivs mycket bättre här än i Storbritannien, säger Dave som noggrant viker ut ett stort fjärilsformat segel på stranden.
Efter några ströjobb startade han företaget Kite Zone tillsammans med en kompis.
– Vi flyttar vår verksamhet dit vinden är. Under hög­säsongen är vi i Chalong, på Friendship Beach, på östkusten men Nai Yang passar bäst i mellanperioderna, förklarar han.
Vädret växlar från solsken till yvig vind på bara några minuter. Dave blickar allt oftare ut över havet. Hojtar efter sina medarbetare som genast börjar strö ut fler vinglika segel längs stranden. Och så väntar de. Startklara. Vinden ryter till och genast är de fyra grabbarna i vattnet. En efter en lyfter de seglen som tar fäste i vinden. Regnet öser ner och bildar en spikmatta på vattenytan. Brädorna gör glädjeskutt bland vågorna. Frihetskänslan lyser i ögonen. Handslagen är hårda av adrenalin när de droppande blöta kliver upp på land igen.
– Den var grym! utropar Dave och får medhåll från kollegan Mio i form av en ryggdunk.

Phukets - guldkorn och gömda stränder
Stavningen är udda men behandlingen är densamma.

Till kvällen dukas finbord upp på stranden. Vita dukar och ljuslyktor i rött och gult som slänger skuggor när mörkret drar in över Nai Yang. Samhällets brokiga hundliga känner lukten av grillat och söker sig ner mot vattnet. Hit letar sig också byns invånare. Plastmattor rullas ut på marken, grillar plockas upp och barnen leker tafatt i vatten­brynet. På himlen ses ljussken passera och försvinna bort i fjärran. Phukets internationella flygplats ligger bara 10 minuter bort.
I baren jobbar Phak. Hon samtalar med alla, och slänger ibland långa blickar efter flygplanens blinkande lampor.
– Jag kom till Phuket på grund av ett brustet hjärta. Jag var förlovad i min hemby i norra Thailand men han lämnade mig. Nu försöker jag hitta en ny pojkvän men det är inte så lätt. Västerländska män tror ofta att man bara är ute efter pengar men jag vill bara ha någon att tycka om.

Phukets - guldkorn och gömda stränder
Tee får sällan njuta av havet, men passar på under en resa till templet Wat Nai Harn, alldeles intill Nai Harns strand.

Nästa morgon fångar en lång rad med färgglada vespor min uppmärksamhet. Med gasen i botten och vinden i ansiktet besegrar vi tillsammans kurva efter kurva. Krön efter krön. Omgivningen är frodigt klorofyllgrön och fukten hänger i droppform från bladen. I de små byarna finns bensinstationer i miniformat där tanken fylls från läskflaskliknande behållare.
Stannar till och kikar ner på lyxiga hotellanläggningars privata stränder och hittar stigar som skulle kunna ta mig ner på förbjuden mark. Leker med två herrelösa hundar på Nai Thon Beach, en av lokalbefolkningens favoriter, och kör fel några gånger. Siktet är inställt på den otillgängliga stranden Laem Singh, strax norr om Patong. Den djungel­inramade badlagunen som bara går att nå till fots från vägen 1,5 kilometer upp eller med båt.
Med plastsandalerna nerkörda i sanden står jag stilla och blickar ut över vågorna som rullar in över stranden. Förundras över svarta sammetslena stenbumlingar som tycks ha slängts ut på måfå. Brisen från Andamansjön får mitt hår att fladdra och på axeln hänger kameran som till brädden är fylld med strandfynd.

Phukets - guldkorn och gömda stränder
Kitesurfarna Dave och Mio tackar vädergudarna för ännu en skön tur.

Guide till Phuket[/h1]

Resa till Phuket

Thai Airways flyger direkt till Bangkok från 6 500 kr. Inrikesflyg med Nok Air, Thai Airways eller Bangkok Airways till Phuket från 500 kr. Hos bland andra Fritidsresor, Ving och Apollo kan du boka direktflyg från Sverige till Phuket. Endast flyg tur-och-retur kostar 6 500–10 000 kr/person.

Resa runt i Phuket

Taxi, songthaew (minibuss) och tuk-tuk (moped­taxi) trafikerar de flesta vägarna i Phuket. Att hyra en taxi från södra delen av ön till den norra kostar från 200 kr. Mopedhyra 50 kr/dag. Rekommenderas särskilt pÙ? halvöns norra delar. Vackra vägar och ett plus att kunna ta ett dopp när man känner för det.

Bo

Det går lätt att hitta boende längs Phukets stränder men under den värsta högsäsongen nov–feb kan det vara klokt att boka i förväg om man vill bo
på de finare hotellen. Det blir oftast mycket billigare så. Priserna gäller för högsäsong.
Baan Krating Phuket Resort (baankrating.com). Lyxig resort vid stranden Ao Saen som ligger diskret bortom lyxhotellet Le Royal Meridien. Fina trähus på styltor i en sluttning ner mot havet samt lyxig pool, grönskande trädgård och egen strand. Från 625 kr/dubbelrum inkl frukost.
Bamboo Village (phuketbamboovillage.multiply.com). Oas med djungelfeeling mitt i Katas myller som får en att glömma livet utanför. Liten pool och enkla rum men egen veranda, vild trädgård och uppdaterad personal. 375 kr/dubbel­rum inkl frukost.
Kite Zone (kitesurfthailand.com). En kitesurfingbutik i Nai Yang som har tre rum. Det stora dubbelrummet med dess turkosa träväggar känns mer som Hawaii än Thailand men är fräscht och har egen balkong med utsikt över stranden. 375 kr/dubbelrum.

Äta och dricka i Phuket

Phuket har ett stort utbud av restauranger och mobila kök på gatan. Phuket stad är väl värd ett besök och på den kvälls­öppna matmarknaden serveras billigt, gott och oväntat.
Baan Rim Pa (baanrimpa.com). Känd lyxrestaurang belägen på en höjd med utsikt över Patong. Kräver bordsbokning och lagom uppklätt.
Ska Bar. Spelar reggae och ska och fungerar som en flykt till känslan av en mer öde och avslappnad bit strand än Kata Yao. Baren är den enda på stranden och för att hitta den så går du bara till strandens slut, söderut.
Octopus. Restaurangen, som ligger på Nai Yangs mitt, har både servering inomhus samt mysiga liggbord på stranden. Serverar prima skaldjursrätter med sting. Perfekt avslutning på en avslappnad stranddag.

Phukets - guldkorn och gömda stränder
Strandbarerna blir allt mindre och mysigare ju längre norrut man kommer.

Stränder i Phuket

Nai Harn. Längst söderut med en långgrund strand och många små vikar intill. Ett vackert tem­pel, långgrunt och fortfarande ganska oexploaterat. Härifrån kan du lätt ta dig till smultronställena Ao Saen (relativt okänd strand väster om Nai Harn) och Yanui (österut) med bra snorkling.
Kata, Karon och Patong. Stora stränder med gott om
försäljare och feststämning. Inte för den som söker lugnet. Kata roar surfare.
Kamala. Palmprydd vit strandremsa som kämpar sig tillbaka efter tsunamin. Lugnt tempo och vackert inramad av djungelklädda klippor och palmer.
Laem Singh Beach. Precis norr om Patong Beach men dess absoluta motsats. Beror antagligen på att den är ganska otillgänglig. Båt eller taxi och moped i kombination med tio minuters promenad i ganska brant sluttning är alternativen. Restauranger och vacker om­givning finns på plats.
Nai Yang. Ligger bara tio minuter från Phukets internationella flygplats. Bra början eller avslut på semestern. Intill ett naturreservat och med lång och vacker strand. Lokalbefolkningen fiskar och har picknick intill stranden och kitesurfing är populärt.

Phukets - guldkorn och gömda stränder
Sköna sol­sängar på Kamala Beach.

Missa inte!

Att göra en resa från norr till söder eller tvärtom. Stanna, njut och res sedan vidare. Kan göras på en dag.

Missa gärna!

Att fastna i en under­vattensström. De är särskilt starka under monsunen.

Phukets - guldkorn och gömda stränder
Kata, Karon och Patong – vackra på håll.

4 härliga upplevelser i Phuket[/h1] 1. Hyr vespa. [/b]Kör norrut längs kusten med utsikt över vita vikar, risfält och gröna kullar. Stanna när du vill, var du vill.

2. Surfa. [/b]Besegra vågorna vid Kata Beach. Surfskolorna är många och vågorna relativt snälla. Off-season är bäst.

3. Lång strand. [/b]Phi Phi tillhör egentligen Krabi men ligger bara en kort båtfärd från Phuket. På lugna kritvita Long Beach kan man lata sig eller snorkla i klart vatten.

4. Flanera i gamla kvarter. Längs Phuket stads äldre gator finns kolonialhus med vackra detaljer, sköna människor, små butiker och mysiga restauranger.


Text: Pernilla Sjöholm • 2012-01-02
RestipsThailandPhuket