Suvarnabhumi Airport, Bangkok. Foto: Istock.

Suvarnabhumi Airport, Bangkok. Foto: Istock.

Nyhet

Så kan kungens död påverka turismen i Thailand

Thailands kung Bhumibol Adulyadej är död. Landets premiärminister har utlyst en officiell sorgeperiod på ett år. Barer och restauranger tvingas att stänga eller tona ner sina verksamheter. Svenska ambassaden i Thailand uppmanar turister att visa respekt för sorgeperioden och att inte agera på sätt som kan vanära den avlidne monarken.

Text: Johanna Jackson • 2016-10-14 Uppdaterad 2021-06-23

I Thailand är flaggorna på halvstång. Alla fotografier i landets tidningar är svartvita och utanför Siriraj-sjukhuset samlades hundratals människor som bröt ut i en förtvivlad sorg när beskedet om kungens död nådde dem under torsdagen den 13 oktober. 

Utöver den officiella sorgeperioden har ytterligare en sorgeperiod på 30 dagar utlysts i landet. Under den tiden uppmanas medborgare och besökare i landet att undvika all form av firande och festligheter och att bära respektfull klädsel.

Enligt BBC har landets premiärminister Prayuth Chan-ocha meddelat att “alla nöjesaktiviteter måste tonas ner under 30 dagar.”

Så kan kungens död påverka turismen i Thailand
Sörjande samlandes utanför Siriraj-sjukhuset i torsdags då nyheten om kungens död annonserades. Foto: Getty Images/Borja Sanchez Trilla.

Bangkoks ökända nöjeskvarter har redan fått slå igen och på flera turistorter runt om i landet tvingas barer att hålla stängt. Den kommande fullmånefesten på Koh Phangan förväntas också att ställas in.

Christian Bartholdsson, 30, driver en bar i Pattaya. Till Expressen berättar han att han tvingades stänga sin bar med omedelbar verkan.

– Alla barer och så i landet kommer att stängas. Men restauranger får ha öppet och sälja sin alkohol men inga liveband får finnas då. Hotell och shopping fungerar som det ska men allting som har med alkohol att göra, barer, måste stängas i 30 dagar. Det är det beskedet jag har fått, säger han till Expressen.

Enligt UD finns det inga uppgifter på att flyg- eller lokaltrafiken i Bangkok har påverkats, men säkerheten på flera flygplatser i landet har höjts med anledning av att polischefen Chakthip Chaijinda har varnat för en ökad risk av sabotage och terrordåd mot turistattraktioner och symboliska platser, enligt Bangkok Post. 

Förutom att visa respekt för landets sorg uppmanas turister dessutom att vara extra försiktiga i att uttala sig eller agera på något som helst sätt som kan uppfattas vanära kungahuset. Thailand har mycket stränga lagar när det kommer till så kallade majestätsbrott.

Kronprinsen Maha Vajiralongkorn kommer att ta över efter sin avlidna far. Osäkerheten om vad som väntar härnäst i Thailand är stor.

Utpressning och mörkläggande – så påverkar bokningssajter sökresultaten bland hotell


Text: Johanna Jackson • 2016-10-14
NyhetThailand

Scroll to Top