Annons
Annons
Mikael Persson

Mikael Persson

Restips

Sju makalösa Phuket-stränder

Varsågoda, guide till sju makalösa Phuket-stränder, spännande havsfiske och dykning i världsklass.

Text: Mikael Persson • 2004-11-30 Uppdaterad 2004-11-30

Phuket på den thailändska västkusten är landets största ö. För att göra allting ännu mer förvirrat heter även öns provinshuvudstad Phuket. Den har drygt 70 000 invånare och ligger 86 mil rakt söder om Bangkok. Kusten i väster vetter mot Andamanhavet och nästan fyra mil av mer eller mindre sammanhängande sandstränder. Här ligger de stora turistorterna Patong, Kata och Karon.
Phuket stad lägger beslag på öns sydöstra hörn. Östkusten vetter mot Phan-Nga-bukten med sockertoppsberg och märkliga kalkstensformationer. Stränderna här är ofta gyttjiga och täckta med mangrove. Högsta berget på Phuket når 530 meter över havet.
75 procent av öns befolkning är buddister. Trots det finns fler moskéer än tempel på ön. Thai är största folkgruppen, 35 procent är kineser och några få procent chao lee, sjözigenare.
Turism är den viktigaste näringen. Av de två och en halv miljoner turister som varje år besöker Phuket är ungefär 10 procent skandinaver.
Tillsammans med vidsträckta gummiplantager har turismen gjort Phuket till Thailands rikaste provins. Det märks på vägstandard, infrastruktur, välstånd och prisnivån som är något högre än på andra håll i landet. Ris, kakao, kokosnötter och ananas är annat som odlas i stor skala.

Sju makalösa stränder

Nai Harn Beach

Nai Harn Beach, mellan Kata och Phukets sydspets är, trots det femstjärniga skrytbygget Le Royal Meridien, en av öns vackraste och mest orörda stränder. Den munkorden som äger marken stoppar alla försök att göra området till ett nytt Patong. Stranden är stor nog att aldrig kännas överbefolkad. Mjuk sand breder ut sig mellan djungelklädda kullar. Knappt några byggnader finns inom synhåll. Stranden är bred, vattnet långgrunt. Se upp med kraftiga strömmar under monsunen.
Där songthaew och tuk-tuk från Phuket stannar finns några restauranger, pubar och affärer. Nere på stranden kan du hyra parasoll och solstol.

Patong

Patong, 15 kilometer nordväst om Phukets stad, låg för 40 år sedan vid kanten av en svåråtkomlig bananodling. I dag slåss stranden med Pattaya om titeln störst och mest högljudd i Thailand. PÙ� något sätt har själva stranden kommit i skymundan. Det mesta handlar om nattliv. Soi Bangla måste vara ett av världens bartätaste områden. Någon påstår sig ha räknat till 1 000 flick- och gogo-barer. Bondflickor från det fattiga norr hänger över barstolar; klädseln och hackiga fraser på engelska talar samma språk: allt är till salu.
Ingen slump kanske att det är så många ensamma män som dras till Patong. Go-gobarer, sexshower, öl och fotboll på storbildsteve; allt är för dem.
Fast i ärlighetens namn, även om könshandeln sticker i ögonen finns det också mycket annat i Patong. Restaurangerna tillhör landets bästa. Patong är mer som en stad än en strand. Post, bank, affärer, diskotek och små barer med starka havannacigarrer. Utbudet ligger närmre storstad än småstad.
Många av semesteranläggningarna längs Thaweewong är eleganta och välskötta. Kommer du med charter fungerar Patong som en bra bas till resten av Phuket. Stranden i Patong då? Fyra kilometer med gyllengul sand och bränningar från ett friskt pumpande Andamanhav är naturligtvis aldrig fel. Trångt mellan parasoller och solstolar och skyskrapsliknande hotell skärmar dessvärre av grönskan.

Karon

Karon rör sig i ungefär samma division som Patong, men allt är lite mindre och aningen lugnare. Själva stranden däremot är en behagligare upplevelse. Tre kilometer lång med puderlätt sand och dessutom, jämfört med Patong, betydligt glesare mellan parasoller och handdukar.
På sensommaren dundrar kraftiga bränningar in från Andamanhavet; skoj om du vill vindsurfa eller få en förnimmelse av Copacabana. Långgrunt med en abrupt övergång i plötsligt djup är en annan av Karons egenskaper.
Under sydvästmonsunen, mellan maj och oktober, bör du se upp med förrädiska strömmar; speciellt om du ger dig ut på simturer. Utbudet av service är som i en thailändsk småstad: restauranger, barer, post, växlingskontor, internet och affärer; den som inte vill lämna stranden klarar sig gott i Karon.
Vill du ta dig in till Phukets stad kliver du bara upp på flaket till en färggrann songthaew. Den två mil långa turen kostar 5 kronor. Med tuk-tuk är det bara en kort resa till grannen Kata eller Patong. Avståndet till den sistnämnda är fem kilometer.

Kata

Kata är den lugnaste av Phukets “stora tre”. Stranden ligger strax söder om Karon. Omgivningarna är mer by än stad. Själva stranden bildar en kilometerlång och djup halvmåne av lätt sand mellan gröna kullar. Onekligen raffinerat och en tillräckligt stark lockelse för att Club Med Resort skulle etablera sig här. Nattlivet och restaurangerna i Kata går mot det exklusiva. Stranden är uppdelad i två delar: Stora Kata, Ao Kata Yai och Lilla Kata, Ao Kata Noi. Utanför strandlinjen ligger den lilla ön Ko Pu med korallrev och snorkling. Bank, post och affärer finns i Kata.

Nui Beach

Nui Beach är liten, snudd på bortglömd och fantastiskt vacker. Den ligger mellan Kata och Nai Harn. Du kommer dit via en knölig väg som är omöjlig för fordon utan fyrhjulsdrift. Så be istället att få bli avsläppt vid skylten mot Nui Beach. Stranden, med vit sand och grå klippor mellan palmer och grönska, motiverar mer än väl den två kilometer långa promenaden. En restaurang och en bar finns ifall du skulle bli hungrig eller törstig. Parasoll går att hyra.

Nai Yang och Mai Khao Beach

Patongs absoluta motpoler. Nästan tre mil kasuarinakantad sandstrand och bitvis inte en människa i sikte. Stränderna ligger bara någon kilometer från flygplatsen och knappt fyra mil från Phukets stad. Du tar dig hit från centrum med songthaew. Några få hotell, bungalower och restauranger gör det möjligt att både bo och äta här. Nai Yang och Mai Khao ingår i Sirinath National Park.
Knappt en kilometer utanför strandlinjen ligger Phukets största korallrev. Till stranden kommer varje år fyra arter havssköldpaddor för att lägga ägg. Mellan november och februari kläcks 15 000 sköldpaddsägg på Had Mai Khao. Vitbukig havsörn, flygande lemur, långsvansmakak, leopardkatt och pytonorm är annat som ingår i faunan. Vid Nai Yang finns utställningar om nationalparken.
Inom Sirinaths gränser ligger också en av Phukets största mangroveskogar. En spångad vandringsled gör det mystiska ekosystemet tillgängligt. Du kan se varaner, slamkrypare, kungsfiskare och trädormar. Åtminstone i teorin. Ta en songthaew till Ban Chatchai som ligger tio minuter från parken.

Spännande havsfiske

Tonfisk, makrill, haj, barracuda och svart marlin. Vid framför allt Rachaöarna några timmars båtfärd söder om Phuket finns ett unikt och mycket spännande havsfiske. Hajar och ovanliga byten vägs, mäts och släpps sedan tillbaka till havet. Tyvärr är det här ett ganska dyrt nöje. En båt med plats för 6–10 passagerare kostar 1 800–4 000 kronor per dag.
I priset ingår besättning, guide och utrustning. Hör med arrangörerna om det finns någon ledig restplats. Om du nöjer dig med Phukets omgivningar kan du hyra långsvansbåt från Rawai för 130 kronor per timme.


Text: Mikael Persson • 2004-11-30
RestipsThailand

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top