Annons
Annons
Bitska fiskar, farliga stränder och små små faror.

Bitska fiskar, farliga stränder och små små faror.

Australien

Världens 10 farligaste badplatser

Att bada på semestern kan sluta i katastrof om du hoppar i fel vatten. AOL Travel News har listat de 10 dödligaste badplatserna där du bör undvika att svalka din solvarma kropp.

Text: Sara Pettersson • 2010-08-23 Uppdaterad 2021-09-14

1. Giftiga maneter

Queensland, Australien

I vattnet utanför Queensland bor en hel ensemble av dödliga vattendjur, bland annat blåringad bläckfisk, skorpionfisk och de små men extremt dödlig irukandjimaneterna. Störst problem ställer dock kubmaneterna till med. Varje år dör 100 till 200 personer av maneternas dödliga trådar och flera stränder måste stängas igen under högsäsong.

Överlevnadsstrategi: Bada inte när det varnas för maneter och ha alltid på dig en helkroppstäckande baddräkt (stinger-suite) när du simmar, snorklar eller dyker.

Världens 10 farligaste badplatser
Varning för maneter! Foto: GettyImages

2. Hungriga hajar

Bolinas Beach, Kalifornien

Bolinas Beach är ett paradis för surfare men även en del av den ökända ”röda triangeln”. Här flockas varje år hajar för att käka sjölejon och från stranden kan man få syn på den beryktade vithajen som står för 25 procent av alla dödliga hajattacker mot människor i USA.

Överlevnadsstrategi: Simma inte i skymning, gryning eller på natten. Ha inte på dig smycken som glittrar. Simma inte ensam och gå aldrig i vattnet med ett öppet sår.

Världens 10 farligaste badplatser
Hajen! Foto: GettyImages

3. Blodtörstande pirayor

Amazonfloden

Den gigantiska floden är hem till bland annat elektrisk ål, krokodiler, giftiga iglar, parastifiskar och den omättliga rödbröstade pirayan. Med deras kraftiga käkar och sylvassa tänder kan de attackera stora byten och tillsammans bita stycket i bitar. En enda droppe blod i floden kan få ett helt stim pirayor att omedelbart ta sig till källan för att påbörja sin middag.

Överlevnadsstrategi: Simma aldrig med öppna sår. Bada aldrig under torrperiod då pirayorna är som mest hungriga. Om du trots det måste i vattnet, rör dig försiktigt och plaska inte.

Världens 10 farligaste badplatser
Bitsk liten sak. Foto: GettyImages

4. Slingrande ormar

Gulfkusten, USA

Kustremsan hotas inte bara av oljeläckor utan även av giftiga ormar, farligast av dem alla är vattenmockasinen. Olyckliga simmare kan möta ormen vid klippor eller vid floder, träsk, dammar och sjöar. Ett bett från en vattenmockasin kan leda till döden inom ett par timmar.

Överlevnadsstrategi: Simma inte under grenar som hänger ned mot vattnet, ormar kan hoppa i vattnet om de märker av rörelse. 

Världens 10 farligaste badplatser
Ormar längst Gulfkusten. Foto: GettyImages

5. Djävulens pool

Victoriafallen, Zambia

Längst upp vid Victoriafallens stup finns en naturlig pool. En låg och hal kant är det enda som hindrar simmarna från att trilla över kanten nerför det 105 meter höga vattenfallet. Minst en person omkommer varje år efter att ha hoppat i Djävulens pool. 

Överlevnadsstrategi: Bada inte här och definitivt inte under regnsäsongen när vattennivån är högre och strömmarna kraftigare.

Världens 10 farligaste badplatser
Dödligt vackert. Foto: GettyImages

6. Farliga småkryp

Nationalparken Khao Sok, Thailand

Hela nationalparken är fylld av farliga fällor. Giftiga tusenfotingar långa som din arm, skorpioner, spindlar och giftiga småkryp. Speciell uppmärksamhet bör ges åt dammar och sjöar där blodiglar kan bita sig fast på din kropp för att suga blod och spruta in sitt gift, vilket hindrar blodet från att koagulera. 

Överlevnadsstrategi: Blodiglar hatar tobak. Så om du blir biten häll vatten fyllt med tobak så släpper den taget. Dra inte bort igeln, rester från den kan fastna och såret infekteras.

Världens 10 farligaste badplatser
Små kryp men ibland stora faror. Foto: GettyImages

7. Dödliga vattenströmmar

Hanakapiai Beach, Kuai, Hawaii

Vad som ser ut att vara en paradisstrand är snarare en dödsfälla. Ökänd för sitt dödliga tidvatten och kraftiga strömmar. Starka vågor kan plötsligt svepa in över stranden och dra med dem som bara står och svalkar benen. Minst 80 personer har dött här markerar en handgjord skylt som sitter på stranden.

Överlevnadsstrategi: Bada inte och gå inte nära vattenkanten.

Världens 10 farligaste badplatser
Det stora blå kan vara farligt! Foto: GettyImages

8. Människoätande krokodiler

Nilen, Egypten

Nedsänkt i Nilens vatten ligger Nilkrokodilen i timmar för att spana in sitt byte. Nilkrokodilen är de enda krokodil som ser människor som ett byte och varje år dör hundratals människor i deras gap. Nilkrokodilen kan bli 100 år gammal, väga 500 kg och bli 5 meter lång.

Överlevnadsstrategi: Undvik att simma, paddla eller gå nära vattnet i en krokodiltäta vatten. Om de attackerar, spring så fort du kan i en rak linje. Efter 9 meter tröttnar krokodilen. Klättra inte upp i ett träd för att komma undan, de kan nämligen klara sig i flera veckor utan mat om måltiden de spetsat in sig på sitter på en gren strax ovanför dem.

Världens 10 farligaste badplatser
Nilens krokodiler. Foto: GettyImages

9. Föroreningar

Shired Island, Dixie County

Florida Shired Island på Florida blev förra året utnämnd till USAs mest förorenade strand. Om du badar här kan du drabbas av irriterad hud, röda ögon, infektioner, hjärnhinneinflammation, hepatit och magproblem. 

Överlevnadsstrategi: Om du besöker USA kan du kolla in nrdc.org som informerar om förorenade stränder.

Världens 10 farligaste badplatser
Snusvatten. Foto: GettyImages

10. Argsinta flodhästar

Krugerparken, Afrika

Flodhästen är känd för sina oprovocerade attacker på människor och trots att de är växtätare så dödar flodhästen hundratals människor varje år, därmed är det de farligaste däggdjuret i Afrika. 

Överlevnadsstrategi: Undvik flodhästflockar. Om du trillar ur en båt ta dig till stranden så fort du kan och klättra upp i ett träd.

Världens 10 farligaste badplatser
Cool men farlig. Foto: GettyImages

Text: Sara Pettersson • 2010-08-23
AustralienEgyptenThailandUSAZambiaHawaiiKalifornienListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen