Bryssel verkar å ena sidan vara kostymernas förlovade plats, men å andra sidan samtidigt vara Europas mest spännande ölstad, hur märker man av kontrasterna?

– Det ena utesluter inte det andra. Visst är det mycket businessmänniskor på dagarna, men samma personer tar gärna av sig kavajen, kavlar upp skjortärmarna och tar sig ett glas efter jobbet. Bryssel är liksom flera olika saker. Det är ett Bryssel runt EU-kvarteren, ungefär som Norrmalm i Stockholm. Men staden är något helt annat bara en bit därifrån.

Vart går man om man vill mingla med Europas toppolitiker?

– Ministrarna är inte direkt ute och minglar. De håller sig mestadels på institutionerna runt Shumanrondellen. Men parlamentarikerna, och framför allt kanske deras assistenter, ser man ofta på barerna kring torget Place du Luxembourg.

Du var själv länge stationerad i Asien, vad slogs du av som de största skillnaderna när du kom till Bryssel?

– I Asien finns inte så mycket utekaféer. Där håller man sig helst inomhus nära AC:n, på grund av värmen. Bryssel däremot har ungefär samma klimat som Malmö. Staden lever upp under de soliga månaderna. Från april hela vägen in i oktober är det väldigt mycket uteliv och torgmarknader. Jag tycker även man ser lite olika på mat. I Asien äter man för att bli mätt, i Bryssel äter man för att njuta. Man beställer gärna en aperol och en bricka med ostron ute på någon gatuservering.

Vad gillar du själv att göra i Bryssel när du är ledig?

– Jag träffar gärna någon av vännerna jag fått i staden. Och så är jag en person som gillar att röra på mig. Som gammal tävlingsidrottare har jag alltid sprungit mycket, men numera blir det mest långa promenader. Ett tips är att ta bussen 1–2 mil ut från city och sedan gå tillbaka genom de många vackra stadsparkerna och stanna på ett kafé längs vägen.

Hur är matkulturen, det måste väl ändå finnas mer än belgiska våfflor och choklad?

– Ja, verkligen. Det finns över 30 Michelin-restauranger med en eller två stjärnor i Bryssel. Maten här är faktiskt mycket bättre än i Paris. Den inhemska belgiska maten är inte jättespännande, men crossoverköken är ofta fantastiska. Man lånar mycket från medelhavsregionen och är väldigt noga med råvarorna. Här finns en lust och glädje både till att äta och laga mat. Det är inte billigt men priserna är bättre än i Sverige och i Frankrike. Skatten på alkohol är låg, så du kan fortfarande hitta bra ställen där du kan ta ett glas vin för 3–4 euro.

Ulrika Bergsten, korerspondent i Bryssel, i livesändning i nyhetsprogrammet. Foto: Ulrika Bergsten/Privat
Ulrika Bergsten in action i livesändning från Bryssel för SVT. Foto: Ulrika Bergsten/Privat

Hur är stämningen ute på gatan?

– Jag skulle säga avslappnad, trots att det är en storstad. Bryssel är som Paris bonniga kusin, som inte har lika bråttom. De flesta är glada och artiga och kan engelska. Men man får ha lite tålamod i mataffären. I Sverige placerar vi streckkoderna i rad på bandet och står redo med kortet. Här pratar man med kassörskan och hälsar artigt. Tempot är mycket långsammare.

Bryssel kallas ofta för Europas huvudstad, hur märks det i vardagslivet?

 – Går du runt i stan och lyssnar så hör du alltid en rad olika språk. Här finns många olika nationaliteter representerade. Det föder också en öppenhet, där alla är nya för varandra. Bryssel påminner på det sättet lite om en stor studentstad. Sen finns det förstås många som har bott här i generationer också.

Om du träffar en kollega eller vän för en aw, vart går ni?  

– Då blir det oftast något ganska lokalt, jag har bra restauranger precis där jag bor. Restaurangerna är öppna för lunch och middag men oftast stängda där emellan. Tänk på att middag startar först vid typ 19-tiden, Brysselborna äter sent.

Vad ska Vagabondläsaren lägga tiden på under ett besök i staden, tycker du?

– Maten och arkitekturen. Här finns en helt otrolig mix av gammalt och nytt, av art deco och 80-tal. Upplev det myllrande stadslivet kring det stora torget Grand-Place och så tycker jag man borde passa på att besöka alla marknaderna kring Sainte-Catherine. Gillar man skaldjur är Noordzee ett måste, här finns ståbord med allt färskt från havet som du kan tänka dig. Ta ett glas cava på någon bar nära kyrkan och upplev det härliga nattlivet.

Finns det någon aktivitet eller plats som du medvetet undviker?

– Kvällstid skulle jag undvika området kring Centralstationen Gare de Bruxelles-Central, både nord- och sydstationen. Här pågår rätt mycket knarkhandel på kvällarna.

Bästa sättet att ta sig fram, taxi, gå eller hyra cykel?

 – Centrala Bryssel är inte jättestort. Det går fint att ta sig fram till fots. Och annars finns spårvagn, tåg eller tunnelbana. Taxi är lite billigare än i Sverige.

Dina bästa Brysseltips?

– Är du morgonpigg rekommenderas loppmarknaden vid Place du Jeu de Balle, i Marolles-kvarteren. De öppnar klockan sex på morgonen varje dag. Och så har man Tintin-museet förstås, ute i förortsområdet Louvain-la-Neuve.

LÄS OCKSÅ: Alice Bah Kuhnkes bästa tågtips och favoriter i Bryssel.

Comic Art Museum i Bryssel
Tintin kan du se på två museer: Comic Art Museum (bilden) i centrala Bryssel och på Musée Hergé i förstaden Louvain-la-Neuve. Foto: Getty Images

Till sist, hur går det med flamländskan?

– Jag pratar lite grand, men förstår desto mer. Det går även förvånansvärt bra att läsa på flamländska. Det är en sorts mix av engelska, tyska och franska. Franskan fungerar bättre för mig i tal. Men många av våra tevefotografer pratar flamländska, så jag förstår mer än jag pratar. Så jag skulle säga att det går förvånansvärt bra.

LÄS MER! Upptäck Gent – en underskattad weekendstad i Belgien.