Annons
Annons
Christian Daun

Christian Daun

Belgien

Guide: Brygge, Belgien

5 berusande ölkaféer och andra tips till "Belgiens Venedig." Här är Vagabond guide till Brygge.

Text: Christian Daun • 2016-05-19 Uppdaterad 2021-06-23

Snabbfakta: Brygge

Vad: en välbevarad medel­tidsstad i Flandern,10 mil norr om Bryssel, med svanbeströdda kanaler och ett fantastiskt kulinariskt utbud. Den världsarvslistade stadskärnan, som omges av ringmur, präglas
av vacker melankoli.
Bäst tid att resa hit: okt–mars. Egentligen en smakfråga men Brygges särart framträder tydligast under höst och vinter.
Regnar mest: nov–mars.

Bo

Hotel Marcel, modernt budgethotell/kafé 150 meter från marknadstorget. Fräscha prisvärda rum och läckra croissanter till frukosten. 

Relais Bourgondisch Cruyce, intimt hotell med utsökt läge vid kanalen. Personalen är extremt service-minded, frukosten förträfflig. Deras något opålitliga wifi kan vara ett irritationsmoment, men man åker inte till Brygge för att slösurfa. 

Vårt val: Côté Canal. Den gästvänliga, och med rätta lokalpatriotiska ägaren Caroline får en verkligen att känna sig hemma på detta luxuösa bed & breakfast med kanal-utsikt. Häftig gammal byggnad, rummen dekorerade med antikviteter. Dyrt men överkomligt, särskilt om man far till Brygge under sen-hösten. 

Äta

Det är alltid en god idé att lära känna bättre restauranger via deras lunchmenyer. På Lieven får man en tvårätters lunch för 30 euro (mellan kl 12–14). Bra för den som gillar fisk. 

Rock Fort är ett trevligt och lagom experimentellt ställe med ljust-och-fräscht-atmosfär. Ha överseende med deras putslustigt namngivna rätter, för maten är högklassig. 

På innovativa Bistro Kok au vin äter man en trerätters lunch för facila 27 euro – kan vara den mest prisvärda matdealen i staden. Önskar man verkligen smörja kråset finns två trestjärniga restauranger att välja mellan: De armeliet innanför murarna och Hertog Jan utanför. Den senare är både bättre och billigare.

5 berusande ölkaféer i Brygge

1. ’ t Brugs Beertjie.
Enklare rätter och suverän miljö. Lågt i tak, väggar prydda av naggade ölaffischer. Kroniskt fullknökat så var beredd på att sitta i knäet på varandra – det är det värt. Tar bara cash. 

2. Vlissinghe.
Fyller 500 i år. Mysigt ställe med anor, attraherar en sund blandning av lokalinvånare och turister. Digert utbud av sällskapsspel. Jubileumet firas med utställningar och ölkurser. Se mer på cafevlissinghe.be/500

3. Struise.
En ölbutik med fantastiskt sortiment. Black Damnation, ett natt-svart öl med 39 (!) procents alkoholhalt måste provas. Filial till prisbelönta bryggeriet Het oud Schooltje i Ostvleeteren, vilket i sig är värt en utflykt. 

4. De Garre.
Ligger bara 100 meter från marknadstorget, i en snäv kullerstensgränd. Bristen på skylt innebär dock att man måste anstränga sig för att hitta. Bryggeborna, och ägarna, är livrädda för att kultstället med anor från 1700-talet ska turistifieras. Kanske är det därför hemsidan inte finns i engelskspråkig version. Hittar du dit så prova husbiran, De Garre Trippel. 

5. Café Rose Red.
Murrigt vattenhål med fokus pÙ� trappistöl. Har uteservering och härligt rustika smårätter som rillete och paté för 3,50 euro stycket. 

Missa inte!

Filmen In Bruges. Den minst sagt omaka torpedduon Ken (Brian Gleeson) och Ray (Colin Farrell) beordras att ligga lågt i Brygge efter att ett uppdrag i England gått snett. De två männen tar sig an medeltidsstadens utbud med väsens-skilda entusiamsnivåer. Filmen inleds med att Colin Farrells svårimponerade karaktär säger: ”Bruges is a shithole.” I självaverket är filmen en 107 minuters hyllning till staden. Om inte denna noirpärla gör dig sugen på Brygge så kommer du aldrig att bli sugen på Brygge. 

Missa gärna: 

Kaffe på maten. Stadens mindre nogräknade restauranger drar tyvärr nytta av Brygges stora andel dagsbesökare. Efter att ha lurat på gästerna föment avancerad mat frågar de om man vill ha espresso. ”Ja, tack.” In kommer ett fullastat kakfat med en fingerborg kaffe vid sidan. Pris: 9 euro. Inga kaffe-pengar direkt så var tydlig med att du bara vill ha kaffe på maten. 

Guide: Brygge, Belgien
(Klicka på kartan för en större bild.)

1. Hotel Marcel: Niklaas Desparsstraat 9, hotelmarcel.be. 

2. Relais Bourgondisch Cruyce: Wollestraat 41, relaisbourgondischcruyce.be.

3. Côté Canal: Hertsbergestraat 10, bruges-bedandbreakfast.be

4. Lieven: Philipstockstraat 45, etenbijlieven.be.

 5. Rock Fort: Langestraat 15, rock-fort.be

6. Bistro Kok au vin: Ezelstraat 21, kok-au-vin.be

7. De Karmeliet: Langestraat 19, dekarmeliet.be

8. ’t Brugs Beertje: Kemelstraat 5, brugsbeertje.be

9. Herberg Vlissinghe: Blekersstraat 2, cafevlissinghe.be

10. Struise Beershop: Burg 15, struise.com

11. De Garre: De Garre 1, degarre.be

12. Cafe Rose Red: Cordoeaniersstraat 16, caferosered.com

13. Concertgebouw: Het Zand 34, concertgebouw.be

Brygge: Öl och död i Belgiens medeltida weekendpärla


Text: Christian Daun • 2016-05-19
BelgienRestipsWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen