Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Danmark

Köpenhamns 5 bästa vinbarer

Nya trender eller gamla klassiker? Bubbel, vitt, rött eller orange? Vårt danska grannland har en vinbar för varje smak och vet hur man skapar god stämning. Häng med på en vinrunda i byen och hitta din favorit.

Text: Redaktionen • 2015-09-21 Uppdaterad 2022-01-18
Annons

1. Ved Stranden 10

Vid Holmens kanal precis vid vattnet ligger Ved Stranden 10, en kombinerad vinbutik och vinbar. Hyllor med flaskor blandar sig med modern dansk inredning och atmosfären är livlig men avslappnad. Vinutbudet är dynamiskt, någon vinlista existerar inte. De lyhörda sommeliererna för i stället en ständig dialog med gästen om vinvalet. Inriktningen skulle kunna beskrivas som naturlig, det vill säga den stil av vin där småskalig vinodling och vinmakning utförs med så lite påverkan och tillsatser som möjligt, en trend som de senaste åren växt sig stor i vinvärlden. De tomma flaskorna i lokalen vittnar även om en hel del mer klassiska inslag från framförallt Frankrike och Italien.

Fokus är mindre producenter med i huvudsak biodynamisk vinproduktion. När vädret visar sig från sin varma sida finns en uteservering där du kan vinka på kanaltursbåtar och titta på Christianborgs slott och den pampiga historiska handelsbyggnaden Børsen medan du sippar på ditt vin. Gillar du det du dricker? Köp med dig en flaska hem

2. R Vinbar

En av Köpenhamns klassiska vinbarer tillhör den populära restaurangen Restaurationen. Trots sitt centrala läge (ett kort stopp från Kongens Nytorv) är R Vinbar varken överprisat eller turistigt. Här är servicen avslappnad, kunnandet högt och gästerna varierande. Med ett stort utbud av viner på glas och en vinlista som får det att vattnas i munnen hos vinälskaren är detta ett givet vattenhål för den som vill besöka en bra vinbar. Listan rymmer viner från världens stora vinområden och den som letar vertikaler och något äldre årgångar kan bli riktigt belönad. Köket erbjuder små goda rätter och charkuterier.

Köpenhamns 5 bästa vinbarer
3. Kjaer & Sommerfeldt

3. Kjær & Sommerfeldt

Sedan 1928 har denna vackra vinbutik lockat vinälskare på jakt efter den perfekta flaskan. Med hundratals olika viner av klassiskt snitt från hela världen, samt ett stort register av äldre årgångar är det lätt att förlora sig bland etiketterna. Längst in i butiken finns Skattkammaren, där de mest exklusiva vinfynden ruvar. Ägarna anser att likt ett bibliotek ska man kunna plocka sitt vin direkt från hyllan och ha möjlighet att sitta ner och njuta av det på plats, därför är det tidigare tobaksrummet numera omgjort till vinbar som precis som övriga butiken fortfarande andas 20-tal. För hyllpriset och ett fast påslag på 100 danska kronor kan du slå dig ner och få direkt njutning.

4. Den Vandrette

Vill du förkovra dig i den rådande trenden med så kallat naturligt vin ska du styra näsan mot Den Vandrette – den horisontella. Ett stenkast från överturista Nyhavn ligger denna vinbar som fokuserar på biodynamiska och ekologiska viner från mindre europeiska vinbönder “som behandlar sina vinstockar som sina egna barn”. Vinbaren ligger i en enkelt inredd källarlokal. Vill du njuta av utsikten finns en härlig uteservering alldeles intill vattnet.

Köpenhamns 5 bästa vinbarer
5. Terroiristen

5. Terroiristen

Bland trendiga restauranger och hipsterfyllda secondhandbutiker i hippa Nørrebro ligger denna lilla vinbar och vinbutik som specialiserar sig på italienska och slovenska viner. Terroir är ett ord som ofta används i vinkretsar och betyder ungefär “jordens känsla”, alltså det uttryck som växtplatsen ger till vinet och gör att man kan härleda det till ett specifikt ställe. På Terroiristen är man särskilt förtjust i viner med stor ursprungskänsla och de tenderar att till stor del vara antingen ekologiska eller biodynamiska. Utbudet varierar ofta och i äkta italiensk stil serveras antipasti på italienska råvaror till den som är hungrig.

Italiens första dygnet-runt-fontän med gratis vin har öppnat

Ölexperten tipsar – Prags bästa bryggerier


Text: Redaktionen • 2015-09-21
DanmarkKöpenhamnMat och dryckWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top