Annons

Kullahalvön i nordvästra Skåne är ett mecka för den som älskar mat och dryck. Foto: Höganäs Kommun

Restips

Matsafari på skånska Kullahalvön

På Kullahalvön växer lakritsrötter intill vinrankor, humle bryggs till öl och den finaste potatisen blir Sveriges godaste chips. Vi kollade in ett nytt initiativ att starta mat- och dryckesturism i nordvästra Skåne.

Text: Karin Wimark • 2023-06-18 Uppdaterad 2023-06-22
Annons

På Pensionat Strandgården står Christer Paulsson inne i köket och förbereder en klassisk ”tockamiddag”. Små skålar av gelé, inlagd gurka, rostad potatis, äpple och varm rödkål ställs fram på bordet i salongen. Själva tocken, det vill säga tuppen, rostas i ugnen och ramslökssoppa med snittar serveras i väntan på huvudrätten. 

I över 100 år har gäster kommit till pensionatet i den vita trävillan vid strandkanten i Mölle som grundades då badturismen slog igenom. Då, i början av 1900-talet, blomstrade den skånska kustorten och en period gick det rentav ett direkttåg hit från Berlin.

Christer kommer ut från köket med ett stort fat med den ugnsrostade tuppen. Idag är det han och hans fru som driver det historiska pensionatet och det lyser om honom då han presenterar söndagsmiddagen som står framdukad på bordet.

– Idag uppmanas folk att handla billigt, men det vi borde göra är att handla svenskt. Det lokala som växer runtom oss!

Vy över Mölle hamn
Christer Paulson brinner för Kullabygden och driver bland annat Pensionat Strandgården i Mölle. Foto: Karin Wimark

Kullahalvön ligger i nordvästra Skåne med ett pärlband av kustorter som Höganäs, Mölle och Arild omgivna av bördiga jordar, naturreservat och frodiga betesmarker. Kullahalvön myllrar av drivna jordbrukare, matproducenter, gårdsbutiker och restauranger. Tre av landets största vingårdar ligger också här, något som gjort att man kan börja prata om ett svenskt vindistrikt.

Området har en lång historia av matproduktion. Men att Kullabygden nu är i ropet handlar enligt Christer Paulsson snarare om tajming.

– Att handla närodlat och via gårdsförsäljning har blivit allt populärare. Och då står vi här med en massa kompetenta människor redo att förmedla kunskap, säger han och hoppar ur bilen vid åkrarna i Allerum.

Gun Jönsson och hennes man Lasse bor granne med lakritsodlingen men har aldrig sett den på riktigt. De är förväntansfulla inför de närmaste dagarnas roadtrip tillsammans med Kullaresor, ett initiativ av Christer Paulsson och entreprenören Jennica Ericson som syr ihop mat- och dryckesresor för den som är nyfiken på områdets gastronomi. Christer känner de flesta av regionens matentreprenörer, och har drivit flertalet krogar medan Jennica arrangerat resor till all världens hörn. Deras gemensamma resa började då Christer drev flygbolaget Kullaflyg som blev känt för sin lokalodlade kabinmat som Jennica ansvarade för. Så när idén väl kläcktes fanns det inga tvivel. 

– Vi brinner ju för den här regionen. När det är så pass bra vill man såklart dela med sig! säger Christer.

Vingård med gröna rankor
Arilds vingård, en av flera vingårdar i området. Foto: Arild Vingård

Här i Allerum ligger Norra Europas största lakritsrotsodling. Martin Jörgensson, som är ägare på Lakritsfabriken, förklarar att rötterna kan bli upp till 10 meter långa. Sedan ska de krossas och kokas för att få fram lakritsextraktet.

– Idag odlas det ingen lakritsrot i Sverige i större skala vilket gör oss unika, berättar han.

Än så länge är rötterna så pass unga att det inte gett någon skörd, men de hoppas på resultat inom en snar framtid. Under tiden kan man gå på lakritsprovningar inne i Helsingborg och i sommar kan man boka in sig på en champagneprovning ackompanjerad av en lakritssmaksatt middag här ute på fältet.

– Lakrits gifter sig faktiskt superbra med champagne!

Roadtripen på Kullahalvön fortsätter vidare till Lottenlund Estate, en vingård som inspirerats av Toscanas vackra landskap. Här stoltserar man med sin egen svenska vermouth, en dryck de tror kommer vara årets största sommartrend. När vi lite senare strosar runt bland tomatodlingarna på Vikentomater känns det som att vi lika gärna skulle kunna befinna oss i södra Europa. Här odlas nästan 100 sorters tomater som säljs på lösvikt i butiken och till restauranger och affärer runtom i landet. Titt som tätt gästspelar kända svenska kockar i restaurangen inne i växthuset och hallon och blåbär finns redo för självplock.

Kvinna och flaskor och glas med dryck
Vinprovning på Lottenlund Estate. Foto: Karin Wimark
Tallrik med bruschetta med tomater på
Stanna för en tomatbaserad lunch hos Vikentomater. Foto: Karin Wimark

Eftersom det mesta ligger på en armslängds avstånd på Kullahalvön är området som gjort för gårdsbutiks-safari.     

– Jag har 3 500 oöppnade ölsorter hemma. Så ni kan betrakta mig som en nörd, skrattar Magnus Einarsen på Höganäs Bryggeri. 

Han visar runt bland stora glänsande tankar inne i bryggeriet och förklarar hur processen från korn till färdig öl går till. Bryggeriet är en del av byns gamla industriområde som idag går under namnet Salthallarna där skånska kreatörer säljer allt från glass, choklad och konstverk till öl. Rundturen avslutas med en provning där läskande lager varvas med smakrik IPA och fruktig veteöl.

Man i ölbryggeri
Höganäs Bryggeri ligger i populära Salthallarna. Foto: Karin Wimark

Roadtripen fortsätter till Nyhamnsläge och Kullabergs Vingård där vi serveras ett mousserande vin ihop med frågeställningen: går det att göra bra vin i Sverige? Rankorna på de stora fälten har små, späda knoppar och det är svårt att föreställa sig att de om bara några månader kommer bära frukt. Victor Dahl, VD på gården, visar runt i vineriet där enorma tunnor står redo för årets skörd. Att Sverige är ett så bra frukt- och bärland tror han är ett tydligt bevis för att man också ska kunna göra bra vin framöver i landet.

– Vi ska sätta svenska viner på världskartan!

Senare på kvällen serveras samma mousserande Josefinelust som fördrink på matmeckat Trädgården på Skäret – en gastronomisk gårdsbutik och intim lunch- och middagsrestaurang där varje rätt ser ut som ett konstverk. Vi bjuds på nässelsoppa, Möllehavskräftor och grön sparris från Kullasparris. Följt av skånsk lammytterfilé med potatis från Vallåkra och bakade tomater från Viken. En måltid som sammanfattar bygden på ett exemplariskt sätt.

karta över Kullahalvön

Mini-guide till Kullahalvön

Var?

Ligger i nordvästra Skåne och tillhör Höganäs kommun. Omges av Öresund i söder och Kattegatt och Skälderviken i norr. Här ligger populära orter som Höganäs, Nyhamnsläge, Mölle och Arild liksom naturreservatet Kullaberg.

Boende

Pensionat Strandgården är ett familjärt pensionat som är beläget intill havskanten i Mölle och drivs av Christer och Tina. Frukosten är en höjdpunkt med väl utvalda råvaror från bygden och rummen känns som hämtade ur en visa av Evert Taube. Bra utgångspunkt om du vill vandra på Kullaberg.

Grand Hotell Mölle drivs sedan 1963 av familjen Dahlberg och är en klassiker i Mölle.

Strand Hotell Arild är ett ljuvligt historiskt pensionat med en klassisk restaurang och utsikt över havet. Arild har lockat konstnärer och författare sedan slutet av 1800-talet tack vare havet och ljuset.

Arilds vingård har både hotellrum och glampingtält för dig som vill övernatta bland vinrankorna. Kombinera med vingårdsvandring, middag och vinprovning.

Hamnhotellet i Viken är ett mysigt hotell med 10 rum som drivs av hamnkrogen i Viken. Hamnhotellet har dessutom ett bra läge mitt i samhället.

Kullaresor

Ett roligt och bekvämt sätt att upptäcka Kullahalvöns gastronomi är att boka in sig på en mat- och dryckesresa med Kullaresor. Under ett par dagar får du lära känna bygden genom besök hos lokala odlare, entreprenörer, vingårdar, bryggerier, restauranger och producenter. Under resan bor du bekvämt hos Christer och Tina på Pensionat Strandgården i Mölle eller på andra ställen beroende på vald resa.

Missa inte

Naturreservatet längst ut på udden är som gjort för dig som gillar att vandra. Här går den 70 kilometer långa Kullaleden liksom ett flertal andra vandringsleder utmärkta i olika färger. Missa inte att utforska de många grottor som finns i området, ett stopp vid Kullens fyr, liksom Lars Vilks omstridda konstverk Nimis.

För mer inspiration – plocka upp gratismagasinet Kullaliv, eller få mer tips och inspiration på deras hemsida.

Läs även vår guide till västra Skåne: kaféer, restauranger och vingårdar


Text: Karin Wimark • 2023-06-18
RestipsSverigeMat och dryckReportage
Annons

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top