Annons
Annons
Annons
Nytt roadtrip-index rankar Europas bästa länder att planera in en roadtrip i. Foto: Gettyimages.

Nytt roadtrip-index rankar Europas bästa länder att planera in en roadtrip i. Foto: Gettyimages.

Europa

Europas mest roadtrip-vänliga länder

I ett nytt roadtrip-index framtaget av resesöksajten Momondo listas 31 av Europas mest roadtrip-vänliga länder. Länderna har rankats utifrån sex kategorier: pris, väder, säkerhet och infrastruktur, trafik och hållbarhet, biluthyrning samt natur och landmärken. Här är vinnarna!

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-05-23 Uppdaterad 2021-09-15
Annons

Portugal mest roadtrip-vänligt

Vinnare av Europas mest roadtripvänliga land är Portugal. Landet har fått högst betyg om man slår ihop betygen i de sex olika kategorierna. Ett högt antal soltimmar, få regndagar, lite luftföroreningar, få trafikstockningar och storslagen natur med många sevärdheter – är de faktorer som framför allt gjort Portugal till vinnare.

Europas mest roadtrip-vänliga länder
Bra val för roadtrip: Madeira i Portugal. Foto: Gettyimages.

Ukraina billigast

I kategorin pris har länderna rankats utifrån prisnivå på bensin, boende, parkering och vägtullar. Där är det Ukraina som toppar listan, följt av Litauen, Ryssland, Polen och Rumänien. Kollar man däremot på det totala roadtrip-indexet så hamnar Ukraina på plats 26 av 31, medan Litauen hamnar på plats 19. 

Annons

Schweiz säkrast

För en del är vägsäkerheten en avgörande faktor i val av land för den kommande bilsemestern. I kategorin säkerhet är det framför allt antalet bilolyckor och vägförhållanden man granskat, och här toppar Schweiz listan, följt av Nederländerna, Tyskland och Österrike. På femte plats kommer Sverige!

Europas mest roadtrip-vänliga länder
Spluegenpass i Schweiz. Ett säkrare roadtrip-alternativ. Foto: Gettyimages.

Roadtrip med elbil

I roadtrip-indexet har man även listat länderna utifrån deras utbud av laddningsstationer för elbilar. Här vinner Nederländerna storslaget med hela 26,7 laddningsstationer per 100 kvadratkilometer, följt av Storbritannien som inte ens har hälften så många (10,38). Sverige kommer först på plats 11 med 2,01 laddningsstationer per 100 kvadratkilometer.

Sverige – femte bästa

Planerar du en svemester med bil i sommar? Enligt Momondos roadtrip-index tänker du i så fall helt rätt. Sverige kniper nämligen en femteplats i listan över vilka länder som totalt är bäst att bilsemstra i. Det är framför allt saker som hög vägkvalitet och få bilolyckor i kombination med lite luftföroreningar och trafikträngsel som gör att vi hamnar så högt upp. 

Europas mest roadtrip-vänliga länder
En vacker bilväg genom skånsk natur att rulla fram på i sommar. Foto: Gettyimages.

Mer om roadtrip-indexet

Det nya roadtrip-indexet är framtaget av resesöksajten Momondo. Se hela deras roadtrip-index och spana in deras karta för aktuella reserestriktioner på landsnivå.

Experterna tipsar: allt du behöver veta om husvagn och husbil

Intervju: De lever vanlife-drömmen

Roadtrip i norra Portugal

Roadtrip i Tyskland – 9 temavägar att välja istället för autobahn

Svensk roadtrip längs nostalgiska Retrovägen

Roadtrip på grekiska smaragdön Korfu


Text: Sofia Zetterqvist • 2021-05-23
EuropaRoadtrip

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top