Annons
Annons
Spana in några av våra favorithotell i grannstaden Helsingfors. Foto: designhotels.com och Valo hotel & works.

Spana in några av våra favorithotell i grannstaden Helsingfors. Foto: designhotels.com och Valo hotel & works.

Finland

5 designhotell i Helsingfors

Det bubblar i grannstaden i öst med läckra nykomlingar och ett historiskt Grand Hotel. Dessutom design och bastubad. Här får du fem läckra hotell i Helsingfors!

Text: Karin Wimark • 2021-06-09 Uppdaterad 2021-06-22

1. Lilla Roberts

Design-oas

Mitt i Helsingfors designdestrikt ligger Lilla Roberts – en före detta polisstation som numera är ett modernt designhotell i art déco-stil. Lilla Roberts är stället du slinker in på för en drink på innergården, vardagsrumshäng i baren Lilla e eller nordiska smaker på krogen Roba. Vad sägs om kombinationen havtorn och salmiak? I lobbyn kan du spana in utställningar med finska modeaktörer, och utanför dörren väntar charmiga kullerstensgator med gallerier, ateljéer och butiker.

5 designhotell i Helsingfors
Före detta polisstation omgjort till designhotell. Foto: Hotel Lilla Roberts.
5 designhotell i Helsingfors
Inrett i art déco-stil. Foto: Hotel Lilla Roberts.
5 designhotell i Helsingfors
Vardagsrum häng i baren. Foto: Hotel Lilla Roberts.

2. Valo Hotel & Works

Kontorshotellet 

Valo Hotel & Works är precis som det låter – ett kontor kombinerat med hotell där varje rum har smarta lösningar som uppfällbara sängar eller andra bekvämligheter för gott om utrymme dagtid. Hotellet ligger ett stenkast från Helsingfors stadspark samt med bra förbindelser till ­centrum. Den lyxiga spa-avdelningen på takvåningen med pooler, bastu, bar och eldstäder gör oss alla lyckliga. Bistro Elo och baren Suo erbjuder avslappnade miljöer, modernt finskt kök och schysta drinkar.

5 designhotell i Helsingfors
Med lyxig spa-avdelning på taket. Foto: Valo hotel & works.

3. St George

Designmästaren

Helsingfors har tagit upp kampen om att bli Nordens designhuvudstad, något som Hotel St George är ett lysande exempel på. Det före detta pappersbruket från 1800-talet blev för några år sedan pånyttfött som hotell. Här möts man av ljusa trämöbler, stora naturliga ljusinflöden och självfallet en spa- och bastuavdelning – vi är ju ändå i Finland. På restaurangens meny står lekfulla, turkisk-finska recept där rågbröd möter shakshuka, och på somliga av rummen finns soda stream, högteknologiska mörkläggningsgardiner och en monitor under sängen som talar om hur du sovit under natten.

5 designhotell i Helsingfors
Hotel St George ryms i ett gammalt pappersbruk från 1800-talet. Foto: designhotels.com.
5 designhotell i Helsingfors
En monitor under sängen berättar hur du sovit. Foto: designhotels.com.

4. The Folks Hotel

Coolast i stan

Nyöpppnade The Folks Hotel ligger i Pasila Konepaja – industriområdet som dammat av kavajen och är på väg att bli hippt med restauranger, barer och secondhand-marknader. Hotellets interiör för tankarna till Berlin eller Brooklyn med gatukonst, urban musik och ett gemensamt kök för den som vill laga middagar på egen hand. Om inte finns restaurangen Albina, vars meny följer säsongen och vinerna är utvalda från små vinproducenter, samt takbaren Alexis med mikrobryggt öl och sommartid takfester med dj.

5 designhotell i Helsingfors
Nyöppnat hotell i det hippa kvarteret Pasila Konepaja. Foto: The folks hotel.

5. Kämp

Tidlös elegans

Finlands eget ”Grand Hotel” ligger mitt emot Esplanadparken i Helsingfors hjärta och bär på tidlös elegans sedan 1887. När Hotel Kämp slog upp portarna blev det genast en mötesplats för den finska kultureliten som samlades för diskussioner och skvaller. Man prisades för att vara pionjärer av sin tid och var det första hotellet i Finland med hiss. Än idag lever historiens vingslag kvar på hotellet som erbjuder 179 lyxiga rum samt en svit på blygsamma 258 kvadratmeter.

5 designhotell i Helsingfors
Tidlös elegans sedan 1887. Foto: Hotel Kämp.
5 designhotell i Helsingfors
Hotel Kämp har blivit en mötesplats för den finska kultureliten. Foto: Hotel Kämp.

Så blir du lycklig som en finländare – fem restips

Redaktionens favoriter – Helsingfors hetaste bastu

48 timmar i Helsingfors – en weekend med finsk design och lyxkrogar


Text: Karin Wimark • 2021-06-09
FinlandHotell

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen