Annons
Annons
Mat och bestick

Upptäck Helsingfors riktigt grymma krogar. Vi listar 10 måsten i den finska huvudstaden. Foto: Johan Marklund

Finland

Krogguide till Helsingfors – 10 ställen du inte vill missa

Kulinariska upplevelser har kanske inte setts som den främsta anledningen till att besöka Helsingfors. Men plötsligt har vår granne i öst bubblat upp som en matdestination. Vi listar 10 krogar du bara måste besöka.

Text: Karin Wallén • 2023-01-12 Uppdaterad 2023-01-12

1. Löyly

Inte bara otroligt populär bastuanläggning, utan även schysst restaurang med mestadels närproducerade råvaror till lunch, middag och lördagsbrunch. Drivs av Vikings-skådespelaren Jasper Pääkkönen.

Adress: Hernesaarenranta 4, loylyhelsinki.fi

2. Kosmos

En riktig klassiker med anor från 1920-talet som serverar franskt cuisine med influenser från Sverige och Ryssland som fusionerats till ett äkta Helsingforskök.

Adress: Kalevagatan 3, kosmos.fi

3. Finnjävel

Välj Sali för lite enklare rätter, och Salonki för att känna Michelin-stjärnglansen. Här har kockarna Tommi Tuominen och Henri Alén grävt djupt i tidigare generationers recept och gjort sin egen uppdaterade version av Finland.

Adress: Ainonkatu 3, finnjavel.fi

4. SeaHorse

Traditionell finsk restaurang som blivit något av en institution. Här har klassisk stekt strömming och wienerschnitzel serverats i decennier. Alltid med sjöhästarna målade på väggen.

Adress: Kapteeninkatu 11, seahorse.fi

5. Nolla

Modern, uppfinningsrik restaurang där hållbarhet är genomtänkt i minsta detalj. Från komposten i hörnet till de fiffiga visitkorten som är nedbrytbara och försedda med frön som kan spira i jorden.

Adress: Fredrikinkatu 22, restaurantnolla.com

6. Eromanga

Klassiskt bageri med traditionella bakverk som är precis som förr. Finns både i det ursprungliga konditoriet från 1946, i ett av de orangea tälten på Salutorget och i en modern variant vid Teurastamo.

Adress: Sörnäistenkatu 2, eromanga.fi

Eromanga – fika som på 1940-talet. Foto: Johan Marklund

7. Magu

Bra vegorestaurang med god och spännande mat efter säsong. Här får du hjälp att para ihop maten med passande dryck från naturvinslistan.

Adress: Korkeavuorenkatu 27, maguhelsinki.fi

8. Luovuus Kukkii Kaaoksesta

Namnet betyder ”kreativitet blomstrar ur kaos”, och så lär det vara här! Förekommer ofta på listor över stans bästa restauranger. Här serveras små rätter med fokus på fisk och skaldjur, kött, men det finns också vegetariskt – samt veganskt på beställning.

Adress: luovuuskukkiikaaoksesta.fi

9. We got this

Populärt kafé i Punavuorni (Rödbergen) där digitala nomader äter klassiska piroger med både risgrötsfyllning och potatis, och dricker kombucha, finkaffe och hantverksöl.

Adress: Albertsgatan 10, instagram.com/wegotthis_coffeeandwine/

We got this. För traditionella karelska piroger med smält smör. Och en hipster-kombucha on the side. Foto: Johan Marklund

10. Jädelino

Eventuellt finns stans godaste gelato på detta familjeägda glasshak i slakthusområdet Teurastamo. Testa dig fram bland smakerna, och avsluta med en drink på The Helsinki Distilling Company som ligger mittemot.

Adresss: Työpajankatu 2, jadelino.fi


Text: Karin Wallén • 2023-01-12
FinlandHelsingforsMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen