Annons
Annons
Porquerolles – pärla utanför franska Rivieran. Foto: Istock

Porquerolles – pärla utanför franska Rivieran. Foto: Istock

Frankrike

5 vackra franska öar du förmodligen inte känner till – men borde besöka

Vi vänder bort blicken från den franska sommarfavoriten Korsika en stund. Här är fem, mindre kända, men härliga franska öar värda ett besök.

Text: Johanna Jackson • 2018-04-19 Uppdaterad 2023-06-28

1. Bréhat

Bréhat är en bilfri ögrupp som utgörs av flera mindre holmar i Engelska kanalen. De två huvudöarna sammanbinds med en bro. Här finns söta små stenhus och fina vandringsstråk. Kusten kantas av små kobbar och klippor och det finns små sandstränder i flera av bukterna. Tack vare golfströmmen råder här ett speciellt klimat som gör det möjligt för flera exotiska växter som palmer, hortensia och eucalyptus att trivas här. Har man tur kan man även få syn på gråsäl eller lunnefågel som häckar här under våren fram till juni. Ön nås med en 10 minuters lång färjeresa från Paimpol. I huvudorten Le Bourg hittar man trevliga caféer, skaldjursrestauranger, en marknad och cykeluthyrning. 

5 vackra franska öar du förmodligen inte känner till – men borde besöka

2. Porquerolles

Strax utanför franska Rivieran hägrar de romantiskt klingande guldöarna, eller Îles d’Or, som utgörs av öarna Porquerolles, Port-Cros, Ile de Bagaud och Ile du Levant. Eleganta Porquerolles är populär bland den franska societeten, ligger närmast fastlandet och är den största utav guldöarna. Här finns örtdoftande cykelstigar, gamla militära fort och vingårdar. Med sådana förutsättningar är det inte konstigt att ön är rejält populär. Undvik den därför helst under högsäsong då de redan dyra priserna trappats upp ännu mer. Porquerolles är dessutom en bra utgångspunkt för att besöka nationalparken Port-Cros som lockar med dykning och kristallklart vatten. 

5 vackra franska öar du förmodligen inte känner till – men borde besöka

Ile de Ré

Avlånga Ile de Ré i Atlanten är populär inte bara bland franska utan även brittiska semesterfirare och förbinds med fastlandet via en bro. Ile de Ré är inte lika flådig som till exempel Porquerolles men har ändå en air av avslappnad glamour över sig. Förutom den befästa huvudorten och världsarvet Martin de Ré lockar ön med fenomenala ostron- och skaldjursrestauranger, sandstränder och idylliska vitmålade hus. Missa inte att leta rätt på några av öns berömda byxklädda åsnor. Traditionen kommer från en tid då åsnorna användes på öns saltslätter och fick bära byxor som skydd för irriterande insekter. 

5 vackra franska öar du förmodligen inte känner till – men borde besöka

Groix 

Charmiga Groix utanför Atlantkusten var en gång i tiden den viktigaste ön för franskt tonfiske och har än idag en relativt stor bofast befolkning. Den kuperade ön har mjuka sandstränder i söder och dramatiska klippor i norr och är särskilt välanpassad för vandrare, men även seglare och cyklare lockas till ön som ligger strax utanför Lorient. Vandra mellan byar och fyrar, plocka på dig godsaker i små delikatessbutiker för en picknick och besök marknaden som hålls i huvudbyn varje torsdag och söndag. Färjor avgår flera gånger om dagen från Lorient när det är högsäsong. 

5 vackra franska öar du förmodligen inte känner till – men borde besöka

Belle Ile

Natursköna Belle Ile en Mer är den största av Bretagnes öar och bjuder på en stor variation av sevärdheter som charmiga fiskebyar med pastellfärgade hus, klippiga kuststräckor och den två kilometer långa sandstranden Grand Sables. Dess vackra naturomgivningar inspirerade konstnärer som Monet och Matisse och nås med en färja från Quiberon på fastlandet. Njut av restaurangbesök, dolda vikar och vandringsstigar. På ön finns gott om charmiga bed and breakfast men vill man lyxa till det ordentligt checkar man in på det fyrstjärniga spa-hotellet Castel Clara. 

5 vackra franska öar du förmodligen inte känner till – men borde besöka

Quiz: 12 frågor – hur mycket kan du om Frankrike?

Sardinien – här finns Medelhavets bästa stränder

Forskare: Du blir en bättre människa av att spendera pengar på resor än på saker


Text: Johanna Jackson • 2018-04-19
FrankrikeRestipsAktiv semesterListorSol och badVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen