Annons
Annons
Karin Wallén

Karin Wallén

Australien

Din guide till en aktiv semester

Klättring, golf, dykning eller ridning? Malaysia, Frankrike, Australien eller Kuba?

Text: Karin Wallén • 2006-02-03 Uppdaterad 2006-02-03

Ridning

Rid mellan pensionaten i franska Provence, galoppera över irländska hedar, träna dressyr i Portugal eller häng med på Hubertusjakt i Polen. Nybörjare kan ta kortare lektioner men också följa med på många gruppturer. Barn från cirka 12 års ålder är ofta välkomna att följa med. Turer varierar mellan en dag och en vecka och kombineras ibland med andra aktiviteter, till exempel språkstudier i Frankrike, spa-behandlingar i Tunisien eller besök vid romerska byggnadsverk i Italien.
Arrangerade resor finns till en rad europeiska länder och till så vitt skilda länder som Australien, Namibia, Marocko, Mongoliet och Costa Rica. Hästarna som används är av olika storlekar och raser, till exempel lippiz-zanerhästar i Ungern, Tennesse walking horse i Kalifornien och stadiga islandshästar på Island.

Arrangörer: www.greenways.se: Ridresor till Afrika, Europa, Asien, Amerika och Nya Zeeland. www.equestrianvacations.com: En mängd olika ridresor till olika delar av världen. www.orbisresor.se: Rida i Polen och Ungern. www.waptravel.se: Camargue i Frankrike, Toscana i Italien. www.ridresor.com: Stort utbud av ridresor med olika inriktningar. www.islandsresor.se och www.vulkanresor.se: Rid islandshäst på Island.
Kostar: Varierar stort, men räkna med ungefär 1 000 kronor för en dag, från 2 800 kronor för två dagar, 5 000 kronor för en långhelg och cirka 12 000–15 000 kronor för en vecka, inklusive häst, guide, utrustning, mat och boende. I till exempel Polen finns ridpaket från bara drygt 4 000 kronor per vecka.

Vandring och bergsbestigning

Dagsutflykter i promenadtakt eller flera dagars slit i kuperad terräng – vandringsresor finns både för den som vill ta sig tid att lukta på blommorna och för den som går för flåsets skull. Välj högalpina bergsbestigningar eller enklare vandringar i låglänt terräng. Övernattning finns i olika former – du kan gå från hütte till hütte i Sydtyrolen eller vandra genom landsbygden i England och sova ut på bed & breakfast. Prova klassiker som Inkaleden i Peru, utmana höjderna i Himalaya eller gå längs pilgrimernas led till Santiago, Spanien.
Vid arrangerade flerdagsvandringar ingår oftast mat och övernattning i tält eller stuga. Se till att ha bra kängor, stadig ryggsäck, vattenflaska och kläder för alla väder.
Storleken på grupperna varierar och kan också påverka priset. Vandringsresor inom Europa är ofta kombinerade med bussresa från Sverige.

Arrangörer: www.sundqvists.com: Dolomiterna, Alperna, Peru, Mallorca med mera. www.wiresor.se: Alperna och Dolomiterna. www.temaresor.se: Menorca, Pyrenéerna, Sicilien, Atlasbergen med mera. www.primatravel.travelize.se: Alperna, Toscana, Spanien, Bhutan och Azorerna med mera. www.swedishascents.com: Vandringar och bergsbestigningsexpeditioner i Patagonien, Peru, Himalaya och Bolivia. www.sts.se: Från botaniska strövtåg till högalpina vandringar. www.topas.dk: Elbrus (Ryssland), Kilimanjaro (Tanzania), Vietnam med mera, www.aventyrsresor.se: Bergsbestigningar och vandringar i Argentina, Peru, Mongoliet, Kilimanjaro med mera. www.ucpa.se: Kilimanjaro, Nepal, Ecuador, Mexiko och Frankrike. www.afro-caribbean.se: Kilimanjarobestigning.
Kostar: Stor variation beroende på destination och service. En bussresa till Alperna med halvpension och en veckas guidad vandring kostar ungefär 7 000 kronor medan en tvåveckorsresa med vandring i Bhutan kostar närmare 30 000 kronor inklusive flygresa.

Klippklättring

Klippklättring har länge lockat entusiaster att utforska olika delar av -världen. Alla kontinenter på vår jord kan erbjuda bra platser för sportklättring uppför bultade leder och så kallad bouldering, teknikklättring på låg höjd utan rep. Den som söker en organiserad kursresa med instruktör och utrustning hittar det alltid i -Frankrike. Där finns klättertradition, klippor för alla nivåer och arrangörer med lång erfarenhet. Även kalkstensklipporna utanför Krabi i Thailand är ett av världens populäraste klätterställen, dit många svenskar – såväl nybörjare som avancerade klättrare – hittar. En kurs i klättring ska ge god lärdom om säkerhetstänkande. Utrustning finns normalt att hyra på plats eller ingår i kurspriset. En karta med namn på och information om lederna, en så kallad förare, märker ut svårighetsgraderna. Den som klättrar utan guide bör tala med någon som kan området för att höra att de bultade lederna är i säkert skick.

Arrangörer: www.freeclimb.se: Norge och Mount Kenya. www.
klatterkurser.se: Klippklättring och mountaineering i Frankrike och Schweiz. www.ucpa.se: Veckokurser på alla nivåer i Frankrike, utrustning finns att låna. www.bergsresor.se: Från nybörjare till avancerade, framför allt Frankrike. www.northbound.se: Olika destinationer från år till år, bland annat Australien och Rumänien. Även förberedningskurser i Sverige. www.kohphangan.nu: Resor till Railey Beach, Thailand, med klättring hos svenska Hot Rock.
Kostar: En veckas klättring i Frankrike med bussresa, instruktör, utrustning, boende och mat kostar mellan 4 000 och 6 000 kronor. I övrigt varierar priserna stort beroende på destination och standard på resa och boende.

Golf

Många, många är det som anar att det finns grönare greener och roligare hål än de hemma på den lokala golfbanan. De checkar in stora golfbagen, peggar upp och slår till – i Spanien, Frankrike, Sydafrika eller kanske på Irland. Banor av olika karaktär och svårighetsgrad lockar av olika anledningar – en del är kända för något särskilt vackert beläget hål. Andra har fortfarande inte upptäckts av den stora golfpubliken. I en paketresa ingår som regel greenfee till en bana. Vill man prova andra banor i närheten får man betala extra. Golfskolor finns för dem som inte fått sitt greencard än, och då ingår oftast lån av klubbor.

Arrangörer: www.intoafrica.se: Olika banor i Sydafrika. www.waptravel.se: Irland, Italien, Schweiz, Frankrike. www.indcen.com: Golfresor till Malaysia. www.irland.nu: Golfresor till Irland. www.golftours.se: Spanien, Frankrike, Italien. Även golfskola. www.birdie.se: Paketresor i Europa samt USA, Mauritius, Sydafrika och Malaysia. Även golfskolor. www.paulsgolfskola.nu: Golfskola och spelpaket i Portugal. www.golfplaisir.se: Italien, Frankrike, Spanien, Portugal, Grekland, Egypten, Sydafrika. www.golfworldtravel.se: Thailand, Dubai, Seychellerna och mycket mer.
Kostar: En vecka i till exempel Portugal, Italien eller Egypten med fem dagars greenfee, flygresa, transport. boende och i vissa fall hel- eller halvpension kostar mellan cirka 7 000 och 10 000 kronor. Sjudagarspaket i Sydafrika inklusive greenfee, boende och flygresa kostar cirka 12 500 kronor.

Paddla kajak

Det finns flera möjligheter för den som vill ta sig fram i kajak – på öppet hav, i skärgården eller längs en å där fasta marken aldrig är långt borta. Paddla förbi isberg och speja efter valar vid Alaskas kust eller hitta en undangömd vik i Greklands övärld. Längre expeditioner och oskyddade vatten kräver erfarenhet, men för nybörjare finns också alternativ. Introduktionskurs eller instruktioner om vad som gäller för den aktuella rutten bör ingå i programmet inför en långfärd. Vanligtvis ingår all kajakutrustning, inklusive flytväst, i paketresan.

Arrangörer: www.aventyrsresor.se: Varierande, till exempel Costa Rica och Tonga. www.crossinglatitudes.com: Alaska, Norge och Grekland. www.gronlandsresor.se: Paddelturer på Grönland. www.harochnu.com: Lofoten, Norge. www.thabelatravel.com: Kajakturer och forspaddling i Zimbabwe och Sydafrika. www.val-tours.com: Kajak i Kroatiens skärgård och längs vattenvägar i inlandet.www.ucpa.se: Havskajak i Frankrike.
Kostar: En veckas paddling i Costa Rica, 24 900 kronor inklusive flyg, boende, mat, utrustning och svensk färdledning. En veckas paddling i Grekland kostar cirka 18 000 kronor inklusive allt. En veckas paddling i Kroatiens skärgård går på mellan 3 000 och 3 500 kronor beroende på standard på boende, inklusive utrustning och matsäck, men exklusive middagar och flyg från Sverige.

Dykning

Många väljer att ta dykcertifikat utomlands, i varma vatten med god sikt och ett färgsprakande liv under ytan. Dykskolor finns på mängder av resmål i världen. Välj en utbildning med internationellt erkända certifikat genom organisationerna PADI, CMAS eller NAUI. Med certifikatet i hand kan du fortsätta resandet med att bocka av populära dykresmål som Röda havet, stora barriärrevet i Australien, Similanöarna i Thailand eller vattnen kring Filippinerna. Med det grundläggande certifikatet, Open Water, får du möjlighet följa med på dykutflykter med dykledare. Kontrollera att utrustningen är i bra skick. Genom att bygga på certifikatet med flera steg får du prova nya upplevelser som till exempel natt- och grottdykningar. I allmänhet rekommenderas att göra en läkarundersökning och lungröntgen innan man påbörjar sin grundkurs, i vissa länder är det rentav ett krav. På flera populära resmål som Thailand och Indonesien finns dykinstruktörer som talar svenska.

Arrangörer: www.ucpa.se: Kurser på alla nivåer i Frankrike och Egypten. www.dykresespecialisten.se: En mängd resmål, bland annat i Asien, Afrika, Karibien och Medelhavet. www.afro-caribbean.se: Tobago. www.pirayadykresor.com: Dykresor till Indonesien och kurser, även med svensktalande instruktörer. www.flygfisken.se: Tropiska vatten världen över, ibland med svensk dykledare. www.diveguide.nu: Dykresor till -Bonaire, Borneo, Mexiko, Röda havet med mera. www.thailandsresor.se: Dykning i Thailand, ibland med svensk ledning.
Kostar: Åtta dagars dykkryssning i Indonesien kostar cirka 9 500 kronor inklusive boende ombord, mat, utrustning och två–tre dyk om dagen. Flygresa tillkommer. Fyra dagars kryssning med 15 dyk kring Similanöarna i Thailand kostar cirka 4 800 kronor inklusive boende ombord, helpension, dykledning och tryckkammarförsäkring. Hyra av dykutrustning och flygresan till Thailand tillkommer. Grundkurs, så kallad Open Water med teori och fyra–fem dyk, kostar runt 2 500 kronor på de flesta ställen. Resa, mat och boende tillkommer.

Segling

Kryssa runt öarna i Kroatiens kristallklara skärgård eller Västindiens varma vatten. Sköt seglingen själv eller hyr in en professionell skeppare som känner till de lokala förhållandena. Vana seglare har hjälp av att arrangörerna har rekognocerat farvattnen och gjort upp lämpliga rutter. Eskadersegling innebär att du seglar själv, men i ett sällskap av flera båtar som varje eftermiddag möter upp i en förutbestämd hamn. Det finns eskaderseglingar med olika teman, till exempel speciella tjejseglingar, och det finns alltid en ledarbåt i närheten. Full utrustning och försäkring ingår som regel i båthyran, men var alltid noga med att kontrollera villkoren.

Arrangörer: www.batagarskolan.se: Eskaderseglingar i Kroatien och Västindien. www.seglaicroatien.nu: Segling på Adriatiska havet. www.scandsail.se: Segling på egen hand eller med erfarna skeppare i Kroatien. www.poseidon.se: Segelresor i St Bartholemy, Tonga, Vietnam med mera. Även segelskolor i bland annat England, Thailand och Australien. www.icy.se: Grekland, Kroatien, Seychellerna, Thailand med mera. www.ericssoncharter.se: Båtuthyrning i Kroatien och Grekland. www.bluewatercc.com: Medelhavet, Tahiti, Madagasakar med mera.
Kostar: En veckas segling i Kroatien med professionell skeppare, inklusive boende i hytt och flygresa från Sverige kostar 8 600 kronor. En segelbåt med två hytter och fyra bäddar kostar från cirka 6 000 kronor att hyra i Kroatien. En veckas eskadersegling kring Tonga, Polynesien, kostar 40 000 kronor inklusive båthyra, mat, flygresa, all utrustning och en övernattning i Los Angeles.

Löpning

Ett hägrande lopp på bortaplan kan vara en extra morot i träningen på hemmaplan. Gruppresan blir dessutom ett sätt att träffa andra med samma intresse för motionsträning. Ladda med pastafrossa före loppet och fira bragden med fest efteråt. Det finns resor som går till en rad stora löpartävlingar i världen. Vad sägs om maraton i Sydney, tjejmilen i New York eller varför inte springa i trappstegen på kinesiska muren. Det finns träningsläger i den varmare delen av Europa för löpare på alla nivåer, med “fysisk helpension” i form av både teori och praktik med löpning, styrketräning och stretchövningar. Här lär man ut träningslära, hur man förebygger skador och det bjuds på föreläsningar med kända löpare. Träningslägren är normalt även öppna för barn.

Arrangörer: www.bussoresor.se: Bussresor till Maratonlopp i Europa. www.friscordia.com: Träningsläger på spanska solkusten. www.marathon.se/srrc: Maratonresor i Europa och Amerika. Även halvmaraton. www.springtime.se: Paketresor till lopp i hela världen. Träningslägerfu för alla nivåer.
Kostar: Resa till New York maraton med fyra nätters logi och flygresa kostar från 10 000 kronor och uppåt beroende på hotellstandard. Startavgift för loppet tillkommer. En veckas träningsläger i Portugal med boende, träningsledning, föreläsningar och helpension kostar mellan 8 000 och 9 000 kronor beroende på boendestandard. En veckas träningsläger i Spanien kostar 6 750 kronor inklusive flygresa, boende, 16 träningspass och helpension.

Cykel

Cykelturister är folket som gillar att känna vinden i ansiktet samtidigt som landskapet passerar förbi. Förutom att se det som ett långt träningspass är det många som förespråkar cykling som ett sätt att komma nära både människor, djur och natur. Med gruppresearrangörer går det bland annat att cykla mountainbike på slingrande vägar i Himalaya, trampa förbi vingårdar i Frankrike eller rulla fram mellan sjöarna i östra Polen. Man väljer mellan att ta med sin egen cykel eller hyra en på plats. Vanlig service är också en följebil som tar större delen av packningen och dessutom har verktyg och reservdelar till hands när så behövs. Hyfsad kondition är en förutsättning. Etappernas längd varierar från dag till dag, bland annat beroende på terräng, men mellan 25 och 50 kilometer per dag är en vanlig distans. Glöm inte solglasögon, hjälm, skiftnyckel och handskar.

Arrangörer: www.hbt.se/cykel_start.htm: Himalayan Bike Tours kör inte bara motorcykel, utan numera även mountainbike, i Himalaya. www.primatravel.travelize.se: Umbrien, Toscana, Provence, Cypern med mera.
www.cykelresor.se: Träningsläger på Mallorca. www.temaresor.se: På cykel förbi vingårdar i Frankrike och Italien. www.orbisresor.se: Cykelresor i Polen.
Kostar: Tio dagars träningsläger på Mallorca kostar mellan 8 750 och 10 100 kronor för paket med flygresa, färdledning, träningsledning, boende och halvpension. Två veckors cykeltur i Himalaya kostar 25 000 kronor inklusive flyg, mat och boende.

Fiske

Allt fler tycks drömma sig bort från sötvatten, gädda och abborre, till salta hav med barracuda, haj och svärdfisk. Vare sig drömmen handlar om att kämpa mot en jättelik blå marlin i Västindien, dra upp öring i Mongoliet eller fånga lax i Kanada, så finns det en rad paketresor att välja mellan. Fiskelicens och guide ingår normalt i priset, liksom matpaket under fiskeutflykterna. Boende varierar mellan båt, camping och hotell. Ta reda på om du måste ta med egen fiskeutrustning, på vissa platser är det som finns till salu eller att hyra inte det bästa.

Arrangörer: www.cubatravel.se: Fiske runt Kuba. www.afro-caribbean.se: Djuphavsfiske i Tobago. www.resepoolen.se: Mongoliet, Uganda, Skottland med mera. www.realfishing.se: Laxfiske i Kanada. www.inca.se: Flugfiske i Patagonien, Mexiko, Belize med mera. www.ppsalmonflies.com: Laxfiske i Norge och Skottland. Även grundkurser. www.fishingnorth.com: Fiskeresor till Ryssland.
Kostar: Nio dagars boende på Kuba, inklusive mat och fyra dagars fiske kostar närmare 9 000 kronor, exklusive flygresa. En veckas logi med en dags djuphavsfiske i Tobago kostar cirka 12 000 kronor inklusive flygresa. Sex dagars laxfiske i Skottland kostar drygt 12 000 kronor, med boende, utrustning, transport, fiskelicens och halvpension.

Aktivitetsarrangörer med blandat utbud

http://www.langleytravel.com: Veckoprogram i Alperna, på Korsika och Kreta med bland annat vandring, klättring, canyoning, ridning, cykel, golf, tennis och snorkling.
http://www.ucpa.se: Dykning, klättring, alpinism, canyoning, ridning, segling, tennis, kitesurf, vågsurfning, fitness, skärmflygning, havskajak med mera. Framför allt i Frankrike.
http://www.intoafrica.se: Aktiviteter i Sydafrika: bland annat dykning, segling, kajak, golf, vågsurfning, vandring.
http://www.aventyrsresor.se: Paddla, cykla, vandra, rida, dyka och mycket mer, i olika delar av världen.
http://www.gowithapro.com: Amerikanskt företag som ordnar paketresor för dig som vill utöva en äventyrssport med riktiga proffs inom klättring, vågsurfning, motocross och cykel.
http://www.activitybreaks.com: Sajt som samlar aktivitetsresor till olika delar av världen med bland annat ridning, paddling, vandring, tennis, golf och skärmflygning på schemat.


Text: Karin Wallén • 2006-02-03
AustralienFrankrikeKubaMalaysiaAktiv semester

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top