Annons
Annons
Karin Wallén listar sin favoriter i den georgiska huvudstaden, Tbilisi. Foto: GettyImages

Karin Wallén listar sin favoriter i den georgiska huvudstaden, Tbilisi. Foto: GettyImages

Georgien

Upptäck Tbilisi – cityguide till Georgiens huvudstad

Karin Wallén dras till den georgiska huvudstaden för kaféerna, vinerna och den underbara maten. Här listar hon sina favorithak, bästa lunchtips och mycket mer för dig som vill upptäcka Tbilisi.

Text: Karin Wallén • 2020-09-08 Uppdaterad 2021-07-21

Favorithotell

Ilja’s Hotel

På en lugn gata i den mysiga stadsdelen Vera, inte långt från gamla stan, ligger Ilja’s Hotel. Ett litet boutiquehotell som har lyckats kombinera stil och kvalitet med en hemtrevlig atmosfär, med få rum och trevlig personal. Den svenska ägaren Anna-Karin syns ibland i frukostlokalen, som också blivit kafé med goda bakverk och mousserande vin på fat. 

  • Adress: 16 Dimitri Bakradze.

Bästa lunchen

Lolita

Nej, på Lolita hittar du inte den typiska georgiska menyn med chatjapuri (ostbröd) och chinkali (stora dumplings), utan istället finner du en modern och urban atmosfär med ­bistrokänsla. Och internationell mat därtill. Tillhör samma ägargrupp som Rooms Hotel, som ligger på andra sidan gatan och för övrigt också har en bra restaurang.

  • Adress: 7 Tamar Chovelidze. Dubbelrum från 500 kr.
Upptäck Tbilisi – cityguide till Georgiens huvudstad
Modernt och urbant på Lolita.

Bästa middagen

Keto & Kote 

Det är lätt att tro att gps:en visat helt fel när man hamnar i en tyst återvändsgränd. Men där, strax till höger, finns en liten tunnel – och i slutet av den öppnar sig en spektakulär utsikt över Tbilisis taktoppar. Här ligger den georgiska restaurangen Keto & Kote, med servering både på terrassen och inne i den mysiga lokalen, där jazzmusik hörs från en grammofonspelare. Boka bord innan!

  • Adress: 3 Mikheil Zandukeli

Bästa baren

Sulico Wine Bar

Mysiga Sulico ligger en halv trappa ner på ett gathörn i mysiga, lummiga Vera. Här finns några platser inomhus, och en mysig utomhushörna med en backdrop av graffiti och ljusslingor. På menyn finns goda georgiska smårätter, men framför allt finns en omfattande vinmeny med georgiska viner. Personalen kan guida dig – så passa på att smaka!

  • Adress: 27 Mikheil Zandukeli

Bästa kaféet

Café Littera

Writers’ House of Georgia är ett pampigt residens från förra sekelskiftet som är både museum, festivallokal och tillfälligt residens för inbjudna författare. Men som vanlig besökare i Tbilisi är det restaurangen på innergården som lockar mest. En lummig trädgård med spridda bord, konstverk, riktigt bra mat – och goda desserter som gärna avnjuts med ett glas bubbel eller kaffe. 

  • Adress: 13 Ivane Machabeli
Upptäck Tbilisi – cityguide till Georgiens huvudstad
Pampiga Writers’ House of Georgia har både kultur och café. Foto: Café Littera

Mitt favoritkvarter

Gamla stan

Från bergssidorna upp mot fortet breder Tbilisis gamla stad ut sig i slingrande, lummiga gränder, med smyckade balkonger och vackra fasader i olika stadier av slitage­ och nyrenovering. Köp gott, färskt bröd från bagerier som förför med sina dofter, eller testa en churchkhela som ser ut som ett stearinljus, men egentligen är valnötter som staplats på varandra och ”stöpts” i druvjuice.

Visst är det mycket turister i gamla stan, men det finns ju en anledning – mysfaktorn är hög. Längre ner, nära Kurafloden, blir det allt tätare mellan barer, restauranger och ljusslingade träd i kvällsmörkret. 

Upptäck Tbilisi – cityguide till Georgiens huvudstad
Karin Walléns favoritkvarter – Tbilisis gamla stadsdel. Foto: GettyImages

Bästa kulturupplevelsen

Fotografia 

Ett litet fotografiskt museum som ger en tänkvärd inblick i Georgiens närtidshistoria och nutida samhälle. I anslutning ligger också Tbilisis förmodligen minsta kafé, med hipsterbryggt kaffe och trevlig personal. 

  • Adress: 21 Revaz Tabukashvili

Favoritbutiken

Funduki, Fabrika

Området Fabrika, i norra Tbilisi, är som ett community där allt är samlat runt ett torg: restauranger, hostel, co-working space för digitala nomader – och några butiker med unika designprylar och kläder. Jag föll för en rock på Funduki, men du kanske faller för en kul t-shirt, en ironisk köksmagnet eller en handgjord anteckningsbok i någon av de andra butikerna.

Bästa sevärdhet

Nariqalafortet

Högt på ett berg ovanför gamla stan tronar det gamla fortet Nariqala, omgärdat av en mur. En del av strukturen skapades redan på 300-talet efter Kristus, medan det mesta av byggnaden är från 1500- och 1600-talet. ­Bakom fortet ligger den botaniska trädgården, men promenaden (eller linbaneturen) upp hit gör du egentligen allra mest för utsiktens skull. Härifrån ser du hela Tbilisi. 

Upptäck Tbilisi – cityguide till Georgiens huvudstad
Besök Fotografia för en inblick i Georgiens nutida samhälle.

Utflykt

Château Mukhrani

Georgien är det land i världen som har äldst bevis för vinodling, och många kallar med stolthet sitt land för vinets födelseplats. Ungefär en halvtimme utanför Tbilisi ligger en av landets mest kända vingårdar, Château Mukhrani. Här får du din georgiska vinupplevelse med flera prisbelönta viner på menyn, en dos vinhistoria och, förstås, en rundtur i produktionen och den tjusiga slottsmiljön.

Upptäck Tbilisi – cityguide till Georgiens huvudstad
Georgiskt vin till Chatjapuri, en fylld brödrätt som tillåts svälla och formas på olika sätt. Foto: GettyImages

Cityguide till Tallinn – 21 tips för en lyckad weekend

Cityguide till Berlin – chefredaktörens 10 favoriter

Cityguide till Gdansk – 10 personliga favoriter


Text: Karin Wallén • 2020-09-08
GeorgienRestipsGuideRedaktionens favoriterWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen