Annons
Annons
Sifnos

Öluffa i Kykladerna. Här är fem öar som har det lilla extra. Foto: GettyImages

Grekland

5 favoritöar i Kykladerna

Ska man segla eller öluffa i den grekiska övärlden bör man överväga Kykladerna. Här är 5 favoritöar vi gärna delar med oss av.

Text: Karin Wimark • 2022-09-17 Uppdaterad 2022-09-17

Ios

Klättra till toppen av huvudbyn där tre kyrkor tornar upp sig på bästa parkett. De slingrande gränderna är vita och vackra. Hyr sedan bil och utforska öns inre med ostgården Diaseli och fortet Paleokastro som balanserar på en klippkant i öst. Stranden nere vid Psathi är vild och tavernan så genuin det kan bli. På Ios sägs det dessutom finnas 365 kyrkor – en för var dag om året.

Vackra Ios bjuder på såväl god mat som sevärdheter. Foto: GettyImages

Schinoussa

Äkta lugn och ro i Småkykladerna. Genuint grekiskt lantliv bland 130 bofasta invånare. Slå dig ner på någon av en handfull tavernor i Chora för en kaffe eller ouzo, ta ett dopp i hamnen på stranden Mersini eller lite längre söderut i viken Tsigouri. Där finns också en liten taverna som serverar urläcker Fava-röra.

Upptäck lantlivet på Schinoussa. Foto: GettyImages

Sifnos

Kykladernas gastronomiska huvudort lockar med fina byar, fantastiska vandringsleder och restauranger som hyllar det lokala. Missa inte en middag på Cantina i viken nedanför byn Kastro (för övrigt en spektakulär by på en klippa). Vandra över bergen till Farós – en charmig hamnby med stränder och lantligt lunk. I huvudorten Apollonia äter du gott på kvällarna medan hamnbyn Kamares är så vacker att jag smäller av, inbäddad mellan höga berg.

Njut av kvällarna på Sifnos. Foto: GettyImages

Antiparos

Paros lantliga lillasyster gör sig bäst strax innan turistsäsongen drar igång. Åtminstone om du vill slippa höra svenska och norska på resan. För vilken vacker ö det är! Hyr cykel och utforska stränderna som sträcker sig ända bort till Agios Giorgos. Här äter du musslor på Mpakas Fish Tavern eller spanar på kändisar på Beach House Resort på stranden Paralia Apantima.

Cykla mellan baden på Antiparos. Foto: Dimitris Kiriakakis/Unsplash

Syros

Vid första anblicken kan man tro att man hamnat i en italiensk kuststad. Vackra pastellfärgade hus trängs på klippväggen, gatorna är marmorbelagda och på torget i Ermoupolis hålls konserter och dansuppträdanden. Syros är Kykladernas administrativa centrum och här turistar grekerna. Kanske är det därför ön tilltalar mig så mycket. Missa inte den lokala marmeladkonfekten loukoumi som infördes på ön på 1800-talet av flyktingar från Turkiet.

Pastellfärger i Syros. Foto: GettyImages

Text: Karin Wimark • 2022-09-17
GreklandBåtresorRedaktionens favoriterSol och bad

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen