Annons
Annons
Mysig hamn i Grekland.

Upptäck Greklands mer oexploaterade öar. Schinoussa är en vacker idyll i Kykladerna. Foto: Karin Wimark

Grekland

Upptäck Greklands orörda pärla – lantliga Schinoussa

Kykladerna vimlar av vackra öar – från ikoniska Santorini till mysiga Paxos. Den som söker lugn, autenticitet och charm ska dock besöka ön Schinoussa – en pärla som undgått massturism.

Text: Karin Wimark • 2024-05-24 Uppdaterad 2024-05-17

Vid första anblick ser Schinoussa inte mycket ut för värden. Såhär mitt under högsäsong är den bördiga ön torr och gyllenfärgad, några getter bräker uppe på de låga kullarna och knappt en människa syns till i bukten på södra delen av ön. Schinoussa är en av fyra öar som utgör Småkykladerna och kontrasten från livliga Santorini och populära Paros kunde inte ha varit större. Här försörjer sig de 130 bofasta invånarna på fiske, jordbruk och i viss mån turism. Tempot är lugnare och småskaligheten påtaglig.

Kargt landskap på den grekiska ön Schinoussa.
Vanligtvis bördiga fält täcker ön Schinoussa i Kykladerna. Foto: Karin Wimark

– Livet på Schinoussa är utmanande men fantastiskt. Här på ön är vi som en enda stor familj och lämnar nyckeln i dörren ifall en granne vill titta förbi, säger Labrini och skrattar.

Hon är en del av familjen Nomikos som försörjer sig på bönodlingen på ön och driver en butik i huvudorten Chora på ön. Bondbönorna sägs ha kommit till ön på 1800-talet då familjer flyttade hit från Amorgos. Idag är det öns viktigaste handelsvara och en av Kykladernas mest karakteristiska råvaror. Den charmiga byn är som en gullig kuliss med en handfull tavernor som kantar huvudgatan. På en taverna dricker vi grekiskt kaffe och delar en bit galaktoboureko – en traditionell söt paj med frasig filodeg och krämigt inre.

Läs också: Segling i Grekland – mat, dryck & hållbarhet i fokus

Bardisk med två personer som arbetar.
Beställ in lokala delikatesser på ön Schinoussa. Foto: Karin Wimark

En promenad härifrån ligger hamnbyn Mersini som en gång i tiden var ett piratnäste. Slå dig ner på restaurangen Nisos Schoinoussa som ligger precis vid vattnet. Den krämiga bönröran fava smälter i munnen, den grillade bläckfisken är syrlig och xora – ett slags algsallad – beroendeframkallande. Missa inte att ta ett dopp i hamnen på stranden Mersini.

Läs också: Greklands 12 vackraste platser – se listan

Mysig vik i hamnen Mersini med vit restaurang och liten sandstrand.
Byn Mersini ligger i en stillsam hamn med en fin strand i krokarna. Foto: Karin Wimark

3 höjdpunkter på Schinoussa

1. Stränderna

Alla stränder på ön bjuder på avkoppling och fridfullhet – inte minst då många stränder kräver en promenad eller vandringstur för att nå. Stranden Tsigouri är en av öns bästa stränder och ligger en tiominuters-promenerad från Chora. Här ankrar segelbåtar och det finns en liten taverna för en bit mat. Psili Ammos är omtalad för sitt klara vatten och Mersini ligger i hamnbyn och är perfekt för ett dopp om du anländer med färjan.

kvinna njuter i vattnet och flyter på rygg.
Avkoppling utan trängsel på stränderna på ön. Foto: Karin Wimark

2. Den avslappnade stämningen

Det lunk och avkopplande stämning som pågår på ön är en stor anledning till att jag fastnade för Schinoussa. Här möts du av gästvänlig lokalbefolkning, oexploaterade byar och tomma stränder.

3. Maten

Grekisk mat är inte bara tzatsiki och souvlaki. Missa för allt i världen inte bönröran fava, fisk och skaldjur, salladen xhorta och de lokala ostarna som tillverkas på ön. Fråga efter de lokala delikatesserna så får du kanske en grekisk smakupplevelse du inte upplevt förut.

Är du Greklandsexert? Testa dina kunskaper i vårt stora quiz!

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Karin Wimark • 2024-05-24
GreklandRestipsÖarRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen