Rubrikbild: Angelica Zander. Foto i artikeln: Istock.
7 höjdpunkter på Kefalonia
Grekiska ön Kefalonia har seglat upp som en riktig semesterfavorit – med klapperstensstränder, fiskebyar och gröna sluttningar. Här kommer sju favoriter du inte får missa!
1. Assos
Likt en förtjusande hägring dyker Assos upp på en udde nedanför serpentinvägen mellan huvudorten Argostoli och Fiskardo. Uppe på en höjd vakar ruinerna av en venetiansk 1500-talsborg, en gång beskyddare mot härjande turkar, över den lilla fiskebyn. Halvtimmeshajken upp till borgen är ett måste för den som vill njuta av solnedgången i Joniska havet. I blomstrande Assos råder lugnet, även om en och en annan lyxyacht kan ses glida in i den lilla bukten under sommaren.
2. Myrtos
Åtta kilometer söder om Assos, nedanför byn Divarata, breder en av Greklands vackraste klapperstensstränder ut sig. Vita ovala stenar, azurblått hav och branta kalkstens-klippor. Vacker, men inte särskilt badvänlig. De höga vågorna och starka undervattensströmmarna kan överraska även den starkaste av simmare. Men det är ändå värt att åka den smala, branta vägen ner och dyka ner i fotot.
Om du har tur har du stranden för dig själv i maj och september. Annat är det under den heta högsäsongen då turisterna ligger uppradade på centimeterstort avstånd från varandra i den kokande bukten. Ta med solhatt och en stor flaska vatten!
3. Sami
Kefalonias segstartade turism drog inte igång förrän på sent 1980-tal, men det stora dragplåstret kom först år 2001 med Kapten Corellis mandolin. Hollywoodfilmen spelades in i Sami och under en tid kunde huvudrollsinnehavarna Nicolas Cage och Penélope Cruz titt som tätt ses på hamnstadens gator, något som ortsborna stolt pratar om. Någon gammal rekvisita lär du inte hitta idag men populära Antisamos, strax söder om Sami, var inspelningsplats för det italienska militärlägret.
Den smala klapperstensstranden med sitt grönblå vatten ligger inbäddad bland mäktiga kullar och kallas inte särskilt överraskande för Kapten Corellis strand. Filmen porträtterar den italiensk-tyska ockupationen av Kefalonia under andra världskriget. Storyn kretsar kring kärlekshistorien mellan den italienske kapten Corelli och den kefalonska läkardottern Pelagia och slutar i tragedi med den tyska massakern av italienska Acqui-divisionen.
4. Kefalonias vägar
Kefalonias vägar är både smala och slingriga men erbjuder fantastiska vyer. Mellan huvudorten Argostoli nere på öns sydvästra hörn och den norra fiskebyn Assos höjer sig serpentinvägen upp och ut över det rasande havet. Klipporna, täckta av olivlundar och cypresser, stupar rätt ner i Joniska havet. Tvärs igenom ön, mellan Assos och hamnstaden Sami, fortsätter vägen över böljande, gröna kullar toppade med klosterruiner.
I förgrunden höjer sig det barrtäckta Aenosberget. En och en annan get kan ses idogt tuggande uppe i ett träd, om den inte är ute och promenerar på vägen tillsammans med sina fränder. Det finns mycket att se och göra längs vägen, så fördelen med att hyra bil är att man kan stanna till när helst det passar. Åker man däremot buss slipper man hålla ögonen på vägen och kan ägna utsikten sin odelade uppmärksamhet.
5. Agios Gerasimos kloster
Mitt på ön, vid foten av berget Roudi på Omalaslätten, finns en av Kefalonias mest bisarra sevärdheter. I skuggan av två enorma plataner står det pampiga Agios Gerasimos kloster, omringat av vidsträckta vinodlingar. Kloster finns det gott om på ön, men endast här kan du beskåda skyddshelgonet Gerasimos reliker, det vill säga ett gäng mumifierade ben i ett silvrigt relikvarium.
Öborna är väldigt förtjusta i sitt 1500-talshelgon och det finns åtminstone en Gerasimos i varje kefalonsk familj. Bara någon kilometer från Gerasimos ben ligger öns största vingård, Co-Operative Si.Ro.Ke. Här produceras vin på den inhemska vita druvan Robola vars rankor växer på Aenosbergets knaggliga kalkstenssluttnigar. På vingården tas du med på en guidad tur genom produktion och vinberedning vilken avslutas med en generös vinprovning.
6. Aenosberget
Halvvägs mellan Sami och Argostoli höjer sig Aenosberget, som med sina 1 628 meter är den joniska regionens högsta punkt. Berget blev nationalpark 1962 och är en utmärkt plats för den som vill uppleva öns flora och fauna. Här växer Kefalonias särskilda grekgran som en gång täckte merparten av ön. Men efter flitig avverkning och ett par för-ödande skogsbränder återstår endast nationalparkens exemplar. En handfull vildhästar, ättlingar till de hjordar som lämnades på bete här innan andra världskriget, galopperar fritt i skogarna. Vägen till toppen, Megas Soros, är en utmaning, men utsikten är storslagen. Ska du åka bil upp krävs en bra motor och rejäla däck.
7. Melissanisjön
Den underjordiska Melissanisjön rinner genom en grotta vars tak har rasat in och låter solens strålar lysa upp vattnet på ett alldeles extraordinärt sätt. Här, efter en två veckors lång resa, passerar det vatten som sugits in i slukhålen utanför Argostoli i väst innan det rinner ut i Karavomylossjön i öst. Melissanisjön ligger i Karavomylos, två kilometer norr om hamnstaden Sami. Bästa tiden att betrakta det intensivt turkosblå vattnet är mellan klockan ett och tre på dagen.
Gondoljärer ror dig runt ute på sjön och in i grottan där 20 000 år gamla stalaktiter pekar ner mot dig. Båtturen tenderar att vara över på fem minuter, så var noga med att säga till om du vill stanna längre så att du får valuta för dina sju euro.
Text: Emeli Emanuelsson • 2015-04-15
Grekland • Restips • Grekiska Veckor • Kefalonia