1057157.jpg

Grekland

Sommarens grekiska nyheter i bilder

I sommar blomstrar flera nya och nygamla grekiska destinationer upp igen bland de svenska arrangörernas utbud. Bland nyheterna finns allt från storstäder till familjevänliga destinationer och partyöar, det är alltså bara att välja och vraka!

Text: Johanna Jackson • 2015-04-26

Aten

Efter några års uppehåll återlanserar Apollo Aten och Atens Riviera igen. I staden möter gammalt nytt och historiska platser varvas med shopping, aktiviteter och uteliv i världsklass.
Läs även: 24 timmar i Aten

Sommarens grekiska nyheter i bilder
Historiska Aten. Foto: Thinkstock.

Glyfada är en stor badort vid kusten strax en halvtimme utanför Aten. Här finns bland annat en 18-hålsbana för golf, en uppsjö av trendiga caféer och ett räddningscentrum för sköldpaddor.

Sommarens grekiska nyheter i bilder
Glyfadas närhet till Aten gör den till en populär badort för lokalbefolkningen. Foto flickr: Katrinitsa.

Bildkälla

Vouliagmeni ligger vid havet och omger den kända varmvattenkällan med samma namn. Här samlas Atens jetsettare och i orten finns många exklusiva sport- och strandklubbar. Lite som ett Greklands Beverly Hills.

Sommarens grekiska nyheter i bilder
Vouliagmeni har en behaglig medeltemperatur på 22 grader året om.

Thassos

Den bergiga ön Thassos var enligt den grekiska mytologin hem åt sirenerna och ligger i norra Grekland, nära Makedoniens Kust. Den lummiga ön passar den som vill koppla av under semestern eller barnfamiljer som vill njuta av lata dagar och sandslottbyggande på stranden och mysiga upptäcksfärder i skogen – här finns gott om vandringsleder. Ving har fem nya resmål på ön:

Potos är en by på Thassos sydkust och ligger längs med en av öns populäraste sandstränder. Orten är omtyckt av grekerna själva och har växt i popularitet de senaste åren, särskilt bland den yngre klientelen, och är ett bra val för den som vill kombinera strandhäng med ett riktigt bra nattliv. 

Sommarens grekiska nyheter i bilder
Vackra Pefkari beach, strax utanför Potos. Foto: Thinkstock.

Limenaria är Thassos näst största stad och öns största turiststad men har känslan av en klassisk traditionell grekisk småstad. I hamnen finns det gott om tavernor och butiker och på båda sidor av staden finns fina sandstränder. En av dessa är vackra Metalia Beach där den historieintresserade kan se lämningarna från en övergiven marmorgruva. 

Sommarens grekiska nyheter i bilder
Limenaria. Foto: Thinkstock.

Golden Beach på öns östkust ligger vackert omringat av berg och ovanför byarna Panagia och Potamia finns det fina vandringsleder och varma källor att upptäcka. Här finns en tre kilometer lång barnvänlig sandstrand som är kantad av hotell och tavernor och som är en av öns populäraste stränder.  

Sommarens grekiska nyheter i bilder
Golden Beach, en av Thassos populäraste stränder. Foto: Thinkstock.

Skala Rachoni är en stillsam och lantlig by som ligger omgärdat av olivlundar på öns nordvästra kust. Byn karakteriseras av en mer exklusiv prägel och är ett bra val för den som vill bo mer avskilt utan att behöva göra avkall på hög kvalitet.  

Sommarens grekiska nyheter i bilder
Agia Paraskevi i Skala Rachoni. Foto: Rosa-Maria Rinkl / Creative Commons.

Thassos stad, eller Limenas, är en populär semesterdestination för både internationella och inhemska turister. Utanför stadskärnan finns två stränder som nås via en promenad eller med buss. I den livliga hamnen går färjor som tar dig över till fastlandet och här finns även ett stort utbud av fisk- och skaldjursrestauranger. 

Sommarens grekiska nyheter i bilder
Thassos stad. Foto flickr: Ronald Saunders.

Bildkälla.

Kalymnos

Kalymnos tillhör ögruppen Dodekaneserna och är en av Greklands billigaste öar tack vare att turismen inte är så utbredd här. Den bergiga ön är en populär destination för klättrare och det finns många spännande grottor att upptäcka. Strandutbudet är inte det bästa men byarna Mirties och Massouri har fina stränder. Från hamnstaden Pothia finns möjligheter att ta färjor till några av de närliggande öarna. Nytt för i år är den stillsamma byn Kantourni på öns västra sida. Tempot i staden sakta och du bor avsides från de större turistorterna.
Nyhet hos: Ving.

Sommarens grekiska nyheter i bilder
Kalymnos med grannön Talendos i bakgrunden. Bor du på Kalymnos är en utflykt till Talendos ett måste och du tar dig enkelt hit med en fem minuters båttur. Foto flickr: Mike Bean.

Bildkälla.

Kos

Flera arrangörer satsar på strandorten Kardamena på Kos sydkust, cirka 30 kilometer från Kos stad. Här finns lite av det mesta och på stranden, som är öns längsta, trängs all inklusive-hotell i de flesta varianter, allt från familjevänliga hotell till mer exklusiva boenden. Längs strandpromenaden finner du mysiga tavernor och hippa nattklubbar och det finns ett stort utbud av utflykter och aktiviteter att prova på, några exempel är hamam, dykning och dagsutflykter till Turkiet. 
Nyhet hos: Fritidsresor, Ving och Airtours. 

Sommarens grekiska nyheter i bilder
Nattlivet i Kos har tonats ned och numera är ön en populär destination för barnfamiljer. Foto: Thinkstock.

Kreta

Amoudara på turistfavoriten Kreta kan skryta med en tre kilometer lång sandstrand och ligger strax utanför öns största stad Herklion. Resmålet är en nyhet hos Fritidsresor som erbjuder ett familjevänligt hotell med egen vattenpark. 

Sommarens grekiska nyheter i bilder
Stranden i Amoudara

Elounda Ù?r en charmig hamnstad på Kretas nordliga sida och ligger strax utanför den större turistorten Agios Nikolaos. Det som utmärker semestermålet är den höga hotellstandarden och den mysiga hamnen med  trevliga tavernor och ett stort utbud av internationella restauranger.
Nyhet hos: Ving

Sommarens grekiska nyheter i bilder
Den pittoreska hamnen i Elounda. Foto flickr: bebopeloula.

Bildkälla.

Ierapatra är en av Kretas sydligaste städer och när vinden blåser upp slås stadens stränder av höga vågor. Atmosfären är däremot lugn, även om det finns ett bra utbud av barer och nattklubbar. En sevärdhet är den venetianska borgen vars ruiner vakar över Ierapatra, två andra är öarna Spinalonga, som är en gammal spetälskkoloni och badvänliga Chrissy Island med kristallblått vatten. 
Nyhet hos: Ving

Sommarens grekiska nyheter i bilder
Foto flickr: Visit Ierapetra.

Bildkälla.

Korfu

Korfu är en annan turistfavorit där årets sommarutbud har blivit större. Flera orter har sedan tidigare funnits i både Fritidsresors och Apollos utbud men nu hakar även Ving på och erbjuder fem nyheter på ön. 

Dassia ligger en mil från Korfu stad och cirka fyra kilometer från den större staden Gouvia. Förutom mysiga tavernor med influenser av närliggande Italien och små butiker erbjuds en långgrund klapperstenstrand som sträcker sig över flera kilometer längs med kusten. Här finns även ett stort utbud av vattenaktiviteter och bra kommunikationer till övriga orter på ön.

Sommarens grekiska nyheter i bilder
Dassia. Foto: Ving.

Agios Gordis ligger på öns västkust cirka 15 kilometer från Korfu stad och staden och sandstranden omringas av vackra bergskullar. Här finns ett bra restaurangutbud och barliv som kantar strandpromenaden. I bergen ligger även tre traditionella grekiska byar på promenadavstånd som är värda ett besök.

Sommarens grekiska nyheter i bilder
Agios Gordis. Foto: Thinkstock.

Ermones ligger på öns västkust i en bukt. Klapperstenstranden som filtrerar vattnet gör att stranden passar för snorkling och strax utanför byn finns Korfus enda 18-hålsbana för golf.

Sommarens grekiska nyheter i bilder
Ermones. Foto flickr: Neil Thompson.

Bildkälla.

Gouvia ligger sju kilometer norr om Korfu stad och är en sömnig liten turistort som bäst lämpar sig för lugna dagar på den relativt lilla klapperstenstranden. Restaurangutbudet är bra men annars finns inte mycket att se.

Sommarens grekiska nyheter i bilder
Foto: Ving.

Korfu stad är liten men mysig och har en rustik charm. Här finns det mesta av barer, restauranger och shopping och historiska sevärdheter. Staden har influenser från både Italien och Frankrike och finns med på UNESCO:s världsarvslista. 

Sommarens grekiska nyheter i bilder
Piren i Korfu stad. Foto flickr: Artur Malinowsky.

Bildkälla.

Santorini

Den bildsköna vulkanön Santorini finns sedan tidigare i Apollos utbud men Ving lanserar nu resor till fyra orter på ön. 

Imerovigli är känt för sina vackra solnedgångar och slående utsikt – byn som vilar på en bergsklippa över havet har smeknamnet “Egeiska havets balkong”. Atmosfären i byn är lugn och när man vill byta ut caféhäng i stadens trånga gränder ligger öns huvudstad Thira bara en kort taxiresa.

Sommarens grekiska nyheter i bilder
Foto: Thinkstock.

Oia är en av öns charmigaste byar. De karaktäristiska vita husen ser nästan ut att trilla ner i havet från de branta klipporna och byn är en av Santorinis mest välbesökta platser, så var beredd på folkvimmel. 

Sommarens grekiska nyheter i bilder
Pittoreska Oia. Foto flickr: Pedro Szekely.

Bildkälla. 

Kamari ligger på öns östkust och är belägen vid av en av öns populäraste stränder. Längs med den svarta lavastranden finns förutom butiker och tavernor Ù?ven ett stort utbud av vattensportaktiviteter. Här finns även en utomhusbio som spelar både internationella och grekiska filmer. 

Sommarens grekiska nyheter i bilder
Foto flickr: chuyan94.

Bildkälla.

Thira, eller Fira är öns huvudort och ligger dramatisk belägen vid kanten av caldernan. Här hittar du störst utbud av butiker och barer och några de bästa restaurangerna. 

Sommarens grekiska nyheter i bilder
Thira, Santorinis huvudort och livligaste stad. Foto: Thinkstock.

Missa inte!


Text: Johanna Jackson • 2015-04-26
GreklandNyhetGrekiska Veckor

Scroll to Top