Annons
Annons
Annons
Den trevliga trädgården på Stavros Niarchos Foundation kulturcenter är smyckad med grekiska blommor. Foto: Untraveled.se

Den trevliga trädgården på Stavros Niarchos Foundation kulturcenter är smyckad med grekiska blommor. Foto: Untraveled.se

Grekland

Aten bortom turiststråken – 6 heta tips

Svenskarna Antonella och Jonas bor sedan en tid tillbaka i Aten där de driver hemsidan Untraveled.se. Till Vagabond delar de med sig av sina bästa tips på vad man inte får missa, när man klarat av Plaka, Monastiraki och Akropolis.

Text: Johanna Jackson • 2017-07-19 Uppdaterad 2021-07-21
Annons

Antonella Måhlen, 32, har haft starka band till Grekland sedan barnsben då hon har släkt i landet. När hon skulle läsa vidare på universitet 2003 var det därför inte konstigt att valet föll på just Aten. Åren gick och Antonella blev kvar.

– Det jag gillar med Aten är att det finns så många kontraster. Man har tillgång till storstadslivet men det är samtidigt inte långt bort till bergen eller stränderna, säger hon.

Annons
Aten bortom turiststråken – 6 heta tips
Jonas Sandhagen och Antonella Måhlen. Från: Västerås och Stockholm. Bor nu: Aten. Yrken: kundtjänstsupporter och översättare. Aktuella med: driver Atenbloggen Untraveled.se

Tillsammans med pojkvännen Jonas Sandhagen, 31, driver hon hemsidan Untraveled.se, där de delar med sig om guldkorn och tips till den stora fyramiljonersstaden.

Är det verkligen värt att undvara några dagar i Aten innan man ger sig vidare ut i övärlden då?

Antonella: Ja verkligen. Man ska absolut inte missa Aten, det finns så många saker att göra och se. Att staden är så pass stor gör också att det alltid finns något nytt att upptäcka, säger Antonella.

Jonas: Absolut. Särskilt för de resenärer som vill känna på storstadspulsen, innan de drar vidare till öarna där tempot oftast är lugnare. 

1. Chalandri – billig shopping 

Chalandri är ett mysigt område norr om Aten som man enkelt når med tunnelbanans blåa linje. Är man ute efter skor eller lädervaror är Chalandria ett hett tips. Här finns trevliga och lättöverskådliga promenadstråk som kantas av butiker och caféer. Det finns en del butiker med kända namn men främst är det mindre och lokala aktörer som står för utbudet. Avsluta shoppingrundan med en cocktail på den prisbelönade baren Maimou (Thoukididou 7A).

Aten bortom turiststråken – 6 heta tips

2. Nea Filadelfeia – livat nöjeskvarter 

Nea Filadelfeia ligger också norr om Aten men närmare stadskärnan. Historiskt har området bebotts av många grekturkar och stadsbilden påminner lite om arkitekturen i Samos, låga tvåvåningshus med mycket grönska. Börja på den charmiga restaurangen Lemonokipos (11 Agias Triados som erbjuder god mat till rimliga priser. Restaurangen har en stor terrass som skuggas av ett tak av citronträd. Beställ in den helt ljuvligt rustika rätten patates saganaki (ungsbakad potatis med korv, ost och andra godsaker).

Fortsätt sedan vidare på huvudgatan med en barrunda. Innan ni tar en taxi hem stannar ni till för lite nattmat på snabbmatshaket I poli( Dekelias 130). Deras gyros är lika stora som en genomsnittlig underarm.

Ta dig hit: Gröna linjen till stationen Perissos. 

Aten bortom turiststråken – 6 heta tips
Aten bortom turiststråken – 6 heta tips

3. K.a.p.e – idyllisk naturstrand

En timmes bussresa för att komma till stranden när det finns så många andra stränder som ligger närmare? Ja då. Enligt Jonas och Antonella är resan till K.a.p.e definitivt värt det. På Sounio-udden och inte långt ifrån det antika templet Poseidon-templet, ligger den fantastiska lilla stenstranden som omges av kuperat landskap och vatten lika kristallklart som det som kommer från kranen. Det finns inga solstolar och stranden saknar många bekvämligheter, men det går att köpa läsk och mackor från en foodtruck som brukar stå parkerad uppe vid vägen. Stranden är inte den lättaste att hitta, eftersom det inte finns några skyltar som leder hit och då den inte är synlig från vägen, men trots detta är stranden välbesökt på somrarna, så kom tidigt ifall du vill ha en bra plats!

Ta sig hit: En dryg timmes bussresa från torget Pedion tou Areos. Hoppa på en av bussarna mot Sounio och be busschauffören stanna vid K.a.p.e. En sliten stentrappa leder dig sedan ner till vattnet.

Aten bortom turiststråken – 6 heta tips

4. Stavros Niarchos Foundation Cultural Center – arkitektur och kultur

Det pampiga centret som ligger nära vattnet i södra Aten stod klart 2016 och har sedan dess blivit ett måste för besökare i Aten med smak för finkultur. Förutom den nationella operan och Greklands nationalbibliotek är den grandiosa tillhörande parken och trädgården stora dragplåster. Ta del av konstutställningar, musikföreställningar, biovisningar, yogaklasser och andra event. Turistanpassat och barnvänligt.

Ta sig hit: Med spårvagn från Syntagma till stationen Tzitzifies. Mer info på: snfcc.org

Aten bortom turiststråken – 6 heta tips

5. Berget Hymettus – vandring och vackra vyer

Behöver du en paus från trafikmuller och stekande heta trottoarer? Ta dig utanför stadens gränser och spendera en dag med uppfriskande bergsluft och lummig grönska som luktar timjan och oregano. Det 1 026 meter höga berget Hymettus ligger sydöst om Aten och har trevliga vandringstigar. När man väl kommit upp en bit får man fantastiska vyer över staden och är det klart väder kan man skymta den saroniska övärlden i horisonten. 

Ta sig hit: Enklast är att hyra bil och det går även att köra uppför berget om man inte vill vandra. Det går också att ta blå linjen till stationen Megaro Moussiki och sedan promenera 10 minuter för att ta buss 250 eller E90 från Oulof Palme-gatan framför universitetet. 

Aten bortom turiststråken – 6 heta tips

6. Gazi – coolt kvarter i industriområde 

Hippa Gazi ligger i skuggan av Akropolis i ett nerlagt industriområde. Området karaktäriseras av en mer alternativ och konstnärlig atmosfär och är populärt i gaykretsar och bland unga. Bra uteliv med mängder av trendiga barer, caféer och restauranger. I den renoverade lagerlokalen Palio Amaxostasio of O.S.Y hålls event som gatumatsfestivaler och musikkonserter med jämna mellanrum.

Ta sig hit: Tunnelbana till Kerameikos

Aten bortom turiststråken – 6 heta tips

Tips: Kolla in Untraveled på Instagram för fler tips till Aten. 

24 timmar – Ett dygn i Aten

Grekland: Vi guidar till den perfekta öluffen


Text: Johanna Jackson • 2017-07-19
GreklandRestipsAtenMedelhavetWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top