Annons
Annons
Läs vad Greklands turistminister säger om hur det är att resa till Grekland just nu. Foto: Gettyimages.

Läs vad Greklands turistminister säger om hur det är att resa till Grekland just nu. Foto: Gettyimages.

Grekland

Grekland har öppnat dörren för vaccinerade och testade

Sugen på Grekland? Precis som de andra medelhavsländerna är Grekland öppet för svenskar utan krav på karantän. Men vad krävs då för inresa – och hur är läget i landet? Vagabond har träffat landets turistminister och ställt frågorna.

Text: Per J Andersson • 2021-06-10 Uppdaterad 2021-06-23

Allt är på väg att återgÙ� till det normala. Smittspridningen minskar snabbt, både i Sverige, Grekland och i övriga Europa. Redan i april skrotade Grekland karantänkravet för svenska turister.

Men helt normalt är det ju inte. I dagsläget gäller att du som reser till Grekland antingen ska vara färdigvaccinerad (och att det gått två veckor efter dos 2) eller att du har ett negativt PCR-test eller ett positivt test på att du haft covid och därmed har antikroppar.

Men måste vi invänta EU:s gröna vaccinationsbevis som blir klart för oss svenskar först 1 juli? Eller kan färdigvaccinerade svenskar resa utan att testa sig redan nu?

På onsdagen träffade Vagabond Greklands turistminister Harry Theoharis som var på Stockholmsbesök för att reda ut vad som gäller.

Grekland är ett av sju EU-länder som redan 1 juni började acceptera resenärer som har EU:s gröna certifikat. Men svenskar kan få ett sådant först 1 juli då man kan ladda ner det från covidbevis.se.

Svenska ambassaden i Aten meddelar fortfarande via UD:s sajt Sweden Abroad att vaccinationsintygen som utfärdas i Sverige i dagsläget inte kan användas för resor till Grekland.

Grekland har öppnat dörren för vaccinerade och testade
Greklands turistminister Harry Theoharis säger att man accepterar alla former av vaccinationsbevis. Foto: Fredrik Brändström

Är det så? Accepterar Grekland  inte de vaccinationsbevis svenska myndigheter kan utfärda före 1 juli då svenskar kan få EU:s gröna certifikat?

– Jo, vi accepterar alla vaccinationsbevis, även de som är utfärdade av svenska myndigheter. Dessutom kan man resa in i Grekland med PCR-test som ska vara max 72 timmar gammalt eller intyg på att man haft infektionen, säger Harry Theoharis och visar upp sitt EU-vaccinationsbevis (ett sådant som svenskar kan få först 1 juli).

Italien accepterar också att man kan resa in på ett antigentest som är billigare och går snabbare att få svar från. Inte Grekland?

– Inte ännu men inom en eller två veckor går det bra också med antigentest för att resa in i Grekland.

Vad gäller för coronaregler i Grekland?

– Fortfarande måste man ha ansiktsmask inomhus och utomhus. Men man slipper på stränderna och när man sitter ner vid bordet på restaurangen.

Och hur är det med färjorna mellan öarna, går de som vanligt?

– Ja, men i dagsläget kan vi bara fylla de med 85 procent av vad som normalt sett är en fullsatt färja. Och  fortfarande måste man testa sig om man ska resa från exempelvis Aten och ut på öarna. Det är för att vi vill stoppa smittspridning den vägen. Men det räcker med ett självtest som man köper på Apoteket för 6–7 euro. Men det test som du reser in på i Grekland gäller i tre dagar. Så tar du en färja max tre dygn efter att du landat i Aten så gäller det testet. Du behöver inte ta ett nytt i Grekland då.

Och allt är öppet?

– Ja, alla hotell och alla restauranger. Och häromdagen tillät vi åter musiker att spela offentligt, till exempel på restauranger.

Vad har ni gjort för att garantera att turisterna inte tar med sig smittan?

– Vi har samma regler för alla. Turister har ingen gräddfil. Det som gäller för greker gäller också för utländska turister. Dessutom har vi prioriterat tidig vaccination av alla som jobbar inom turistindustrin och av folk ute på öarna. Vill man kolla läget finns en digital karta över Grekland på vår Covidsajt som beskriver covidläget region för region.


Text: Per J Andersson • 2021-06-10
GreklandNyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen