Annons
Annons
Annons
Amargos, Kykladerna. Vad vore väl Grekland utan getter i alla nyanser? Foto: Tom Allen.

Amargos, Kykladerna. Vad vore väl Grekland utan getter i alla nyanser? Foto: Tom Allen.

Grekland

Guide: Kykladerna, Grekland

Vagabonds guide till grekiska Kykladerna.

Text: Kim Tigerstedt • 2016-03-12 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Resa dit

Under sommaren finns charterflyg som går direkt till Santorini och Mykonos med Apollo och Air Tours. Norwegian flyger till Santorini och Aten. Direkt till Aten flyger också Aegean och SAS. Ta buss eller tunnelbana från Atens flygplats till Pireus hamn. Därifrån går färjor och snabbåtar till de olika öarna i Kykladerna.

Färjor mellan öarna

Lättast är att ta sig ut till större öar som Naxos eller Paros och sedan resa vidare till de mindre. Blue Star Ferries (bluestarferries.com) kör flera gånger dagligen mellan Pireus och de större öarna. Till de mindre öarna går både snabbbåtar och mindre färjor, men kolla avgångstider i god tid. Petas (petas.gr) är en bra sajt för att hitta färjor och jämföra priser.  

Annons
Guide: Kykladerna, Grekland
Klostret Panagia Chosoviotissa på Amorgos är lika speciellt som det är svårt att stava till.

Bo

Vill du chansa så finns rumsuthyrare i de flesta hamnar, även om de mest populära hotellen riskerar att vara fullbokade under högsäsong. På de mindre öarna blir det fortare fullbokat. Viktigt att tänka på är att avstånden kan vara längre än väntat på plats, tänk ut innan i vilket område du helst vill bo. 

Vårt val: Svoronos Bungalows (svoronosbungalows.wix.com/paros). Ligger i byn Naoussa på ön Paros. Som en egen grön oas, med fantastisk frukost och nära till både hav och mysiga restauranger. Här bor du i en studio för två för runt 600 kr/natt i juli. Billigare under lågsäsong.

Melissa Rooms (melissanet.gr), har två hotell på Koufonissi, det bästa ligger en liten bit från huvudbyn. Här finns rena fräscha rum med balkong, bara en kort nedförsbacke till fantastiska stenstränder. Runt 800kr/natt för ett dubbelrum i juli. 

Blue Harmony (blueharmonynaxos.com) på Naxos, har stilrena dubbelrum för runt 600 kr/natt. Gångavstånd till den fina stranden Plaka, ca 5 km från hamnen i Chora.

 

Guide: Kykladerna, Grekland
Koufonissis hjärtformade pool.

Ta sig runt på öarna

På större öar som Naxos eller Milos rekommenderas att hyra bil för att se de fina byarna i bergen. Annars finns det tät och smidig busstrafik. På mindre öar som Koufonissi kan du antingen gå runt hela ön eller hyra mountainbike.

Äta

Bästa maten får man oftast i små byar i bergen. Här är två tips: Mare Nostrum, Naoussa, Paros. Här hittar du riktigt god saganaki med räkor. Även färsk fisk och bra service. 

Archondoula, Plaka, Milos. Klassiska grekiska rätter serverade på bästa vis i en mysig miljö uppe i bergsbyn Plaka.

Guide: Kykladerna, Grekland
Livet i bergsbyarna på Naxos, något att uppleva när solen kastar skuggor mellan olivträden.

Missa gärna!

Agia Anna på Naxos. Under högsäsong är det proppat med folk, drinkar och fet mat. För att se något mer genuint åk längre söderut till Plaka och Mikri Vigla och Kastraki, eller upp i bergen

Missa inte!

Iskall frappé i byn Lefkes på ön Paros. Lefkes består av vackra vita hus, prunkande blommor och vykorts-känsla. Lugnt och stilla i den dallrande hettan mellan smala bouganvilleaklädda stentrappor. 

Guide: Kykladerna, Grekland

10 grekiska måsten på din tallrik

Grekland: Öluff i klassiska Kykladerna

22 anledningar att älska Grekland


Text: Kim Tigerstedt • 2016-03-12
GreklandRestipsMilosNaxosParos

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top