Annons
Annons
Foto: Emeli Emanuelson

Foto: Emeli Emanuelson

Grekland

Guide till Kykladerna

Ät med de rika och berömda eller bo i grottlägenhet på Santorini. Vagabond guidar dig till ögruppen Kykladerna.

Text: Redaktionen • 2009-06-03 Uppdaterad 2009-06-03

RESA DIT

Airtours och Apollo har charterflyg till Aten och Santorini och Ving till Aten. SAS och Viking Airlines flyger till Aten. Biljettpriserna varierar kraftigt mellan hög- och lågsäsong. Under lågsäsong kan du hitta biljetter för en tusenlapp medan du får räkna med att betala 5000 kr under högsäsong. Även priserna på färjebiljetterna varierar. Nattfärja från Pireus till Paros under högsäsong kostar drygt 300 kr. Snabbfärjorna är dyrast.

RESA RUNT

Hur smidig din kykladiska öluff blir beror till största delen på färjorna. Vill det sig illa kan du bli kvar på en ö i flera dagar eftersom en båt blev inställd, eller så blir du tvungen att åka redan dagen efter ankomst av samma anledning. Ännu svårare är det att förflytta sig från en ögrupp till en annan. Då är flyg oftast den enklaste, men också den dyraste, lösningen. Det är viktigt att ha framförhållning, men färjornas tidtabeller och priser ändras ständigt och kollas bäst upp på plats. Mer info: http://www.openseas.gr.

BO

Billigast möjliga dubbelrum under högsäsong (juni-september) kostar 500-900 kr och under lågsäsong (oktober-maj) 300-500 kr. Några öar har på grund av hård konkurrens och lågpristradition lägre priser på rum. Det gäller framför allt Naxos, där du kan få ett dubbelrum under högsäsong för 250 kr, men också Paros och Antiparos och i viss mån Santorini (som däremot är en dyr ö när det gäller shopping och restauranger).
När du anländer till öarna möts du ofta av rumsraggare som erbjuder dig rum till bra priser. Möter ingen dig går du till någon av de konkurrerande resebyråerna på hamnpromenaden. Det är enklare att gå hit och fråga efter rum än att själv traska omkring i gränderna och leta.

ÄTA

Paros: Apollon Garden Restaurant är öns bästa restaurang. Det är hit de rika och berömda styr stegen. På restaurangens väggar hittar du bland annat bilder på Sean Connery, Billy Zane och vår kung Carl Gustaf. Adress: Nära Hotel Dina i slutet på Market Street.
Serifos: Om du går högst upp på berget, på vägen där du har väderkvarnarna pÙ� din högra sida, kommer du till Plakis, Serifosbornas favorit. Fantastisk utsikt över Chora och underbar kalvstek.
Sifnos: Liotrivi på Artemonas torg är Sifnos bästa restaurang. Ligger bredvid kyrkan.
Mykonos: Kounelas Fish Tavern är en favorit! Till Kounelas lilla trädgård går du för att äta gott kött och utsökt fisk. Ligger i gränden bakom Nikos Taverna vid torget bakom stadshuset och nära kajen där Delosbåtarna lägger till.

Kykladiska favoriter:

Mysigaste ön: Serifos.
Vackraste byarna: Chora på Serifos, Kastro på Sifnos och Mykonos stad.
Häftigaste stranden: vitkalkade Sarakiniko på Milos.
Mest romantiska boendet: grottlägenhet på Santorini.
Bästa fisken: Kounelas på Mykonos.
Bästa drinkstället: Lilla Venedig på Mykonos.
Schysta ölhak: i Antiparos by, bra musik.
Röjigaste partyt: Paradise Beach och Super Paradise Beach på Mykonos.


Text: Redaktionen • 2009-06-03
GreklandRestipsMykonosParosSantorini

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen