Grekland

Guide: Zakynthos

Att göra, sevärdheter och restauranger på Zakynthos. Här är Vagabonds guide till den grekiska pärlan.

Text: Cenneth Sparby • 2016-05-31

Snabbfakta: Zakynthos

Vad: den sydligaste och tredje största av de joniska öarna, där även Korfu, Kefalonia och Lefkas ingår.
Antal invånare: 45 000.
Huvudort: Zakynthos stad, med drygt 12 000 bofasta.
Tidsskillnad: +1 timme.
Landsnummer: +30.
Valuta: euro (mindre tavernor, kaféer och barer accepterar inte betalning med kort).
Bästa tid att åka: maj–juni samt slutet av augusti och hela september.

Resa till Zakynthos

Både Apollo och Airtours har charter med direktflyg till Zakynthos. Enbart flygstol kostar från 3 500 kr t/r. Det går även att flyga reguljärt till Aten, med exempelvis SAS, Aegean och Norwegian, och sedan ta buss ut på halvön Peloponnesos för att ta färja från Kyllini till Zakynthos stad. Aegean flyger också till Kalamata, varifrån du kan ta antingen buss eller taxi (går på drygt 1 000 kr) till Kyllini.

Ta sig runt

Bästa sättet att upptäcka Zakynthos är kombinationen av hyrbil, cykel och vandring. Hyrbil är prisvärt och kostar från ca 1 500 kr/vecka. Kolla dock vad som ingår och teckna tilläggsförsäkring.

Bo på Zakynthos

Vårt val: Potamitis Brothers. De två väderkvarnarna i Skinari, potamitisbros.gr, allra längst i norr bjuder på ett minst sagt udda boende. Maffigt läge med vy över grannön Kefalonia. Små lägenheter för 2–4 personer går på 900 kr/natt. Ägarna arrangerar även båtturer till Smugglarviken och skeppsvraket. 

Villa Therianos, therianos.gr, i byn Kallithea har fyra hus för uthyrning. Från ca 6 000 kr/vecka fÙ?r 4–5 personer.

Daphnes Villas, daphnes-zakynthos.com, på Vassilikoshalvön har boende i rustika villor och lägenheter, 300 meter från havet vid Porto Roma. Lägenhet för 2 personer från 3 400 kr/veckan. 

Guide: Zakynthos
Daphnes villas – rofyllt boende i den marina nationalparken. Foto: Ulf Lundgren.

Äta och dricka

Votsalo taverna i byn Marathias. Nyskapande kök med ekologisk prägel. Och terrassen bjuder på en av öns vackraste vyer, ut mot Laganasbukten och ön Marathonissi.

Nikos Beach Bar i Porto Roma. Yianna Vitsos lagar rustika rätter direkt på stranden. Perfekt för långlunch med efterföljande middagslur under parasollet.

Stavros Taverna i byn Kampi på västkusten. Njut av en öl eller ett glas rosé vid solnedgången, i kombination med smårätter som calamares och taramosalata. Häftiga vyer.

Guide: Zakynthos
Havets frukt. Hummer och havskräfta finns ofta på menyn. Foto: Ulf Berglund

Missa inte!

Gerakas. Sköldpaddsstranden i den marina nationalparken. Här finns ett infocenter om havssköldpaddornas liv. Kombinera med guidad cykelutflykt. ecozante.com

Missa gärna!

Laganas. Restauranger och boende i den här charterorten är trista och turistanpassade. Underskatta heller inte tiden när du kör bil: det tar sin tid att färdas längs de slingrande bergsvägarna.

Guide: Zakynthos
Vy över Laganasbukten och delar av den marina nationalparken.

3 utflykter på Zakynthos

1. Loucha – bergsbyn norr om Zakhyntos stad. Kör dit tidigt en morgon, parkera bilen och vandra ett par timmar i bergen. Eller vandra dit upp från byn Kalli-thea. Lagom till lunch tar du plats på tavernan vid kyrkan, som lockar med gedigen lokal husmanskost. Fortsätt sedan till Limnionas eller Porto Roxa för att njuta av solnedgången.

Guide: Zakynthos
I flera av byarna längs den bergiga västkusten
kan du njuta av en solnedgång med klart vida vyer. Foto: Ulf Lundgren.

2. Dafni och Sekania Beach är två små parasollfria stränder i Laganasbukten som går att nå via knaggliga grusvägar. Den äventyrlige cyklar eller vandrar dit. Världsnaturfonden har köpt mark vid Sekania, för att freda havssköldpaddornas häckningsplatser. Stranden har vissa restriktioner. Dafni Beach andas sjuttiotal, med tavernor och skön lugn stämning.

3. Ön Marathonissi. En känsla av Karibien, med turkosblått vatten och kritvit sandstrand. Dessutom stor chans att se sköldpaddorna under vattnet. Båtar ut hit går från hamnbyn Keri. Avsluta med sen lunch på tavernan Votsalo i Marathia.

Mer info

Läs mer på ecozakynthos.com, zakynthos.net.gr och ecozante.com.

Guide: Zakynthos

Zakynthos: Vandring på grekisk favoritö

Zakynthos hyllas i vacker timelapse-video


Text: Cenneth Sparby • 2016-05-31
GreklandRestipsGuide

Scroll to Top