Annons
Annons
Serifos – en relativt okänd grekisk ö som blivit en favorit för Vagabond Per J Andersson. Foto: GettyImages

Serifos – en relativt okänd grekisk ö som blivit en favorit för Vagabond Per J Andersson. Foto: GettyImages

Grekland

Redaktionens favorit: grekiska ön Serifos

Det finns vissa resmål som sticker ut och blir redaktionens favoriter. Den grekiska ön Serifos är en sådan plats. Ön är relativt oupptäckt av de större turistskarorna, vilket såklart alltid är ett plus i kanten.

Text: Per J Andersson • 2020-11-29 Uppdaterad 2021-06-23

Efter bara två timmar med snabbåten från Atens hamnstad Pireus når jag Serifos, en av de nordligaste och minsta av öarna i Kykladerna. Känslan när jag står på kajen: nära storstan, men långt från civilisationen.

Från den lilla hamnbyn Livadi går jag till vänster för att komma till Livadakia-stranden, som skuggas av träd, är långgrund och barnvänlig. Här hyr jag rum hos en av familjerna som mött mig på kajen med skylten ”Rooms”. Förutom skandinaviska barnfamiljer syns mest Atenbor som flytt storstan för en helg i övärlden. Storskalig turism lyser med sin frånvaro, liksom parasoll, charterbolag och kryssningsfartyg.

Serifos är maritim glesbygd, grekiska arkipelagens motsvarighet till amerikanska vilda västern. Boomen och rushen kommer kanske hit en dag. Ännu har det inte hänt. Hoppas aldrig.

Det är kargt, strävt och skönt, prickigt av vita stenhus och kantat av gyllengula stränder. Och mitt på ön tronar huvudbyn Chora, som på avstånd ser ut som en klick nyvispad grädde som en jätte spillt ut på den ljusbruna kullen. Dit upp tar jag bussen, men tillbaka till hamnen traskar jag i de breda stentrapporna. På Serifos är det inte långt någonstans. Just därför känns den extra ö-ig. En plats avskuren från resten av världens tröttande intensitet. En enda lång utandning.

Redaktionens favorit: grekiska ön Serifos
Vita stenhus på Serifos. Foto: GettyImages
Redaktionens favorit: grekiska ön Serifos
Vid hamnen kan man slå sig ner och se ut över havet. Foto: GettyImages

Missa inte!

Hit reser Vagabonds redaktion om och om igen

Sagolika Färöarna – den nya drömdestinationen

5 bästa stränderna på sydöstra Sardinien


Text: Per J Andersson • 2020-11-29
GreklandRestipsRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen