Annons
Annons
Foto: Emeli Emanuelson

Foto: Emeli Emanuelson

Grekland

Stora Rhodos och lilla Tilos

Orienten möter antiken på de östliga dodekaneserna. Från nypopulära charterjätten Rhodos tar du dig lätt vidare till en annorlunda grekisk övärld.

Text: Redaktionen • 2009-06-03 Uppdaterad 2021-06-23

JAG VANDRAR PLANLÖST OMKRING i Stormästarens palats och funderar. Undrar vem den där vackra glasfigurinen tillhörde? Undrar om den där soldaten visste att hans harnesk skulle bli till allmän beskådan för världens turister, årtusenden efter hans död?
Tempelriddarnas historia i Rhodos gamla stad lever. Stormästarens palats och den mäktiga ringmuren skvallrar om medeltidens forna glansdagar och kristenhetens makt. Och dess förfall. Turkarnas helgedomar med kronjuvelen Süleymanmoskén vittnar om ett definitivt maktskifte. Medel-havets bäst bevarade medeltida stad må vara full av tingeltangelbutiker och shoppande turister, men den bjuder också på historia från klassiska Hellas till korsriddarnas Europa och ottomanska riket.
Jag går vilse bland biblar och krucifix och försöker förnimma tiden då guds så kallade krigare härskade.

Stora Rhodos och lilla Tilos

DEN GAMLA CHARTERKLASSIKERN Rhodos i den grekiska övärldens sydöstra hörn har åter blivit populär bland svenskarna. Öborna har förstått vikten av hög standard och gett ön ett ansiktslyft. Hotell har fräschats upp för att passa nya resenärer och festandet har bytts ut mot familjeliv. Men strax norr om Rhodos ligger charmiga Symi. Färjan kör rätt in i en venetiansk oljemålning. De k-märkta ockra- och pastellfärgade husen, helt olika de på Kykladerna, smyckar sluttningarna kring hamnen som kantas av segelbåtar, lyxyachter och traditionella kaikor. Det är 42 grader i skuggan men jag kan ändå inte låta bli att klättra uppför trappan Kali Stratas 350 steg och gå vilse i Chorio, gamla stan. Stränderna kanske inte är de bästa, men svettframkallande vandringsleder och romantiska solnedgångar finns det gott om här.
Ytterligare två öar hägrar vid Dodekanesernas utkanter. På nordliga Patmos råder ett slappt lugn. Ön är Egeiska havets religiösa centrum och på dess toppiga mitt höjer sig det mäktiga och vakande Johannesklostret. Det var här, i Apokalypsgrottan på Patmos, som lärjungen Johannes komponerade ihop Uppenbarelseboken om världens undergång efter att ha stött på en man med snövitt hår och brinnande ögon, med en röst som brusande vatten. Och hit kommer varje år pilgrimer för att visa vördnad.
Den sydligaste av Dodekaneserna är den tudelade ön Karpathos, mitt emellan Rhodos och Kreta. Landskapet är dramatiskt, med skarpa, höga klippor och vindpinad vegetation. Stränderna är kända för sitt turkosa vatten och sin otillgänglighet. Perfekta för surffantaster. Men den moderna hamnstaden Pigadia i söder är ganska ful och charmlös.

Norra delen av ön tillhör en annan värld, en annan tid. I bergsbyn Olymbos, högt och vackert belägen med en dal på ena sidan och det furiösa havet på den andra, går kvinnorna fortfarande klädda i traditionella dräkter bland kyrkor och vindkvarnar. Dagarna spenderas bäst med att vandra till de närliggande stränderna och kvällarna med att springa runt i gränderna, lyssna på säckpipan tsambouna och äta söta lokhumades. Men räkna inte med att få vara ensam. Busslaster med turister skjutsas varje dag upp till byn och återvänder med inköpta handgjorda sjalar virade om huvudet.


Text: Redaktionen • 2009-06-03
GreklandRestipsRhodos

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen