Annons
Annons
Guiness och Temple bar – två klassiska måsten i Dublin.

Guiness och Temple bar – två klassiska måsten i Dublin.

Irland

24 timmar: Ett dygn i leende Dublin

Pubar och katedraler, leenden och toner av traditionell musik. Fenomenal falafel. Bli inte överraskad om du blir medbjuden av en nyvunnen vän för en kopp te eller en bit mat – många irländare är lika vänliga som nyfikna. Här är ett dygn i Dublin.

Text: Johanna Jackson • 2015-08-14 Uppdaterad 2021-06-23

08.30 Våfflor av alla dess slag

Strunta i blodpuddingen och bönorna. Ät frukost på Lemon Creperia (60 Dawson St) som ligger ett stenkast ifrån Trinity College. Om inte våfflorna eller cappuccinon med perfekt skum lättar morgontröttheten, så gör de glada färgerna på väggarna det. 

24 timmar: Ett dygn i leende Dublin
Byster och urgamla böcker på Trinity Colleges berömda bibliotek.

09.30 Rundvandring 

Börja vid Trinity College och det berömda biblioteket med Book of Kells. Gör ett stopp vid Dublins slott och fortsätt upp mot höjdpunkten på rundvandringen som är gotiska St Patricks Cathedral. Förundras av arkitekturen, kyrkan från 1100-talet är inte bara den största kyrkan på Irland – den är även en av de vackraste. 

24 timmar: Ett dygn i leende Dublin
St Patricks Cathedral. Har ni tur prickar ni in besöket samtidigt som kören övar och den stora kyrkan fylls med sköra hymner.

11.30 Fönstershoppa smycken

Grafton Street är den mer exklusiva av Dublins två stora shoppinggator och det finns gott om juvelerare och klädaffärer med kända namn. När du möts av floden, håll till vänster och gå över Ha’pennys Bridge, som svämmar över av hänglås som kärlekspar har reglat fast.

24 timmar: Ett dygn i leende Dublin
Broarnas stad. Floden Liffey rinner igenom staden och delar den vid två.

13.00 Hälsosam snabbmat

Falafel, tabouleh eller haloumi? Allt på Umis meny är utsökt och du lär bli stammis redan efter första tuggan. Umi finns på flera platser i staden och erbjuder falafel i kvadrat samt andra smaker från Mellanöstern. Har även massor med goda röror, sallader och färskpressad juice.  Alla rätter är vegetariska och har dessutom ett väldigt överkomligt pris. 

14.00 Whiskyprovning

Byt ut köerna och trängseln på Guinness Store House mot ett besök på Jameson destilleri, lika irländsk men mindre turistig (Bow St, Smithfield Village, Dublin 7). Den guidade turen tar dig igenom tillverkningen och historien bakom en sann irländsk stolthet – whiskyn! 

15.00 Henry Street

Dublins största shoppinggata. Här är priserna lägre än på Grafton Street. Shoppa loss i butiker som River Island, Pull & Bear,  Forever 21 och Penny’s som är lågpriskedjan Primarks irländska varumärke. Den som inte är shoppingsugen kan ta sig till ett av alla Dublins museum där inträdet oftast är gratis.

24 timmar: Ett dygn i leende Dublin
Ibland känns Dublin grått. Men tittar man noggrant ser man färgklickar här och där.

9.30 Middag på Fire

Ta spårvagnen till St Stephens Green station eller varför inte en cykeltaxi till raffinerade Fire (Dawson St, Dublin 2). Missa inte den salta karamellparfaiten med chokladtäckta päronhalvor. Restaurangen är välbesökt så kom ihåg att boka tid innan.

24 timmar: Ett dygn i leende Dublin
Med buss och Luas (Dublins spårvägar) tar du dig lätt runt i staden.

21.00 Traditionell dans

I närheten av O’Connell Street finns flera pubar som erbjuder shower med traditionell dans. De flesta är gratis så länge man beställer något i baren. Drick en lagom söt Bulmers Cider och avnjut showen på Arlington Hotel (16–18 Lord Edward St).

22.30 Temple Bar

Det finns lite över 1 000 pubar i Dublin, och i Temple Bar ligger de vägg i vägg. Dessa urtyper av den irländska puben är låga i taket, med blyinfattade färgade glasrutor och väggarna fulla med fotografier. Två favoriter är Temple Bar Pub (48 Temple Bar) och Oliver St John Gogarty (58 Fleet St). Lyssna på traditionell musik, skåla och stampa takten till banjo, fiol och flöjt, ömsom livfullt, ömsom smärtsamt vackert i moll.

24 timmar: Ett dygn i leende Dublin
Ett besök i Dublin är ofullständigt utan ett besök på puben.

Missa inte!

En riktig pint Guinness stout. Var noga med att inte börja dricka förrän skummet satt sig, det ska vara en tydlig linje mellan det oljiga svarta och det beiga, det hjälper dig också att inte avslöja dig själv om du är Guinness-novis.

Missa gärna!

Att prata om den brittiska ockupationen. De vänliga leenden som är många irländares signum riskerar då att försvinna. Såren är fortfarande alldeles för färska för många i befolkningen. 

Läs mer:

7 måsten på Nordirland

17 härliga platser i Irland att skriva upp på din bucket-list


Text: Johanna Jackson • 2015-08-14
IrlandRestipsDublinGuideListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top