Annons
Annons
Temple Bar, som både är namnet på ett område och en bar, sover nästan aldrig. Här hittar du allt från fest till mysiga krypin med irländsk liwvemusik.

Temple Bar, som både är namnet på ett område och en bar, sover nästan aldrig. Här hittar du allt från fest till mysiga krypin med irländsk liwvemusik.

Irland

Dublins bästa pubar

"Good puzzle would be cross Dublin without passing a pub", skrev James Joyce i Odysseus 1922. Det stämde då och det stämmer idag. Dublin är berömt för sina pubar som både levererar charm, folkkultur och klass.

Text: Emma V Larsson • 2013-09-26 Uppdaterad 2021-06-23

En envis svettpärla letar sig nedför hans tinning. Axlar och huvud gungar i takt med musiken. Fingrarna leker snabbt fram över gitarrens strängar och han sjunger om både svåra tider och glada dagar. Efter några känslosamma låtar växlas tempot upp och livliga irländs­ka toner får alla att dansa. Med ens är pubgolvet fullt av snabba fötter och skvalpande öl. Jag befinner mig på O’Neills Bar, en pub som levererar god stämning alla kvällar i veckan.

I Dublin finns det en pub för alla. Och konstigt vore det kanske annars, för är det något som staden har gott om så är det just pubar. Irländsk folkmusik, dans och bra stämning hittar man i varje hörn. Traditionella pubar trängs med moderna barer. Till och med litteraturentusiasterna kan finna sitt lystmäte på pubrundan.

Om man hakar på den guidade turen Dublin literary pub crawl, dublinpubcrawl.com, dricker man öl i sällskap av två skådespelare som framför verk av och berättar historier om storheter som James Joyce, Oscar Wilde, Samuel Beckett och George Bernard Shaw.
Pubmeckat Temple Bar kallas för både Dublins bohemområde och turistfälla, men en sak är klar – här finns det alltid fest och stämning – samt några av stadens bästa hak.

Dublins skönaste pubar

Stag’s Head

Ett populärt tillhåll för studenter, även om puben främst andas elegans och historia. Autentiskt och viktorianskt, med mahogny™�inredning och charmiga karaktärer vid baren som bidrar till stämningen. Pubscenen i filmen Timmarna med Rita spelades in här och självaste James Joyce lär ha varit en frekvent besökare. Puben härrör från 1770-talet.
• 1 Dame Court.

Grogans

En riktig klassiker som har funnits i åra­tal, med karaktär av det gamla Dublin. Avslappnad atmosfär och alltid mycket folk. Mingla med både lokal­befolkning och turister, samtidigt som du avnjuter en av deras omtyckta toastmackor.
• 15 William Street. groganspub.ie

O’Donoghue’s

Underbar pub som ofta kallas för Dub-lins bästa. Den är ett måste för musikälskare – puben har nästan alltid band på plats som spelar traditionell irländsk musik och en och annan spontan sväng­om är inte ovanligt. Gruppen Dubliners började spela här på 1960-talet och sedan dess har puben haft flera stora irländska musiker på besök.
• 15 Merrion Row. odonoghues.ie

Mulligan’s

Den ser kanske inte mycket ut för världen, men är känd för sin goda Guinness och sköna atmosfär. Puben har funnits sedan 1782 och ligger strategiskt inklämd centralt i staden. Av­skalad irländsk charm när den är som bäst. Hit går du för att dricka, inte för att äta.
• 8 Poolbeg Street.
mulligans.ie

Oliver St John Gogarty

Perfekt om du vill besöka ett klassiskt turistställe som alltid levererar feststäm­ning – popdängor och traditionell musik i skön mix. Förvänta dig turister från världens alla hörn, dans och sång. Hit går du inte för ett lugnt samtal, hit går du för att verkligen uppleva Temple Bar.
• 58–59 Fleet Street. gogartys.ie

 

Dublins bästa pubar
Om du inte gillar Guinness så kan du med gott samvete testa irländarnas andra stolthet – den irländska cidern Bulmers. Halvtorr med äppelsmak.

The International Bar

Kul ställe som lockar både Dublinbor och turister till att mingla runt på tre våningar. På övervåningen bjuds det på stand up comedy – varje kväll. I källaren hittas ofta ett liveband som kan spela allt från jazz till irländskt.
• 23 Wicklow Street. international-bar.com

The Palace Bar

Vänligt och avslappnat – ett bra ställe för en god öl och givande samtal. Den glöms lätt bort där den ligger liten och anspråkslös, mitt i Dublins pubmecka. Men ett besök är ett måste om du vill se Dublins alla sidor.
• Fleet Street. thepalacebardublin.com

Brannigans

Frågar du en irländare om stadens bästa pub så får du ofta denna pub som svar. Här hittar du de karakteristiska gamla irländarna, som förmod­ligen har en drös med irländska sagor på lut. Den är skönt traditionell, med god dricka och trevlig pubmeny – inredningen med cowboyinslag är en oväntad twist.
• 9 Cathedral Street.
brannigansbar.ie/about-us/

Foley’s Bar

Mysig pub som även har en trevlig re­staurang. Här hittar du återigen den något lugnare pubatmosfären. Har ofta livemusik. Förutom lunch och middag, serverar puben en god frukost.
• 1 Merrion Row. foleysbar.com

Johnnie Fox’s Pub

Legendarisk pub och restaurang en bit utanför Dublin, men väl värd buss- eller taxifärden. En av Irlands äldsta pubar och känd för både traditionell musik och dans. Här får du en show som bjuder på allt du kan önska av irländsk kultur. Förbered dig på en helkväll och boka helst bord innan.
• Glencullen. jfp.ie

O’Neills Bar

Skön stämning mitt i city, med tra­ditionell musik och bra mat. Omtyckt av både invånare och turister. Irländsk live­musik spelas varje dag i veckan och “smörgåsbaren” är välbesökt. Genuint irländskt, på en pub som har cirkus 300 år på nacken.
• Suffolk Street.  

Guinness Storehouse

Högst upp i museet Guinness Storehouse hittar du en panoramabar med en 360 graders utsikt över staden. Enligt många ska denna bar dessutom ha landets bästa Guinness – vilket inte är så konstigt med tanke på vart den är belägen. Om inte annat får du en utsikt som är klart värd inträdet till museet.
• guinness-storehouse.com

Dublins bästa pubar
Baren högst upp i Guinness Storehouse har inte bara 360 graders utsikt över Dublin – den ska också ha landets bästa Guinness.

Text: Emma V Larsson • 2013-09-26
IrlandRestipsDublin

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top