Annons
Annons
Fotogeniska Vernazza. En av de fem byar som bildar naturreservatet Cinque Terre.

Fotogeniska Vernazza. En av de fem byar som bildar naturreservatet Cinque Terre.

Frankrike

10 romantiska sommarresor

Drömmer du om en smekmånad eller bara en semestertripp med någon du tycker om? Här är våra egna sommarfavoriter för en resa i romantikens tecken.

Text: Per J Andersson • 2015-06-11 Uppdaterad 2021-06-23

1. Cinque Terre, Italien

Kärlek vid kusten

 

Italiens mest hajpade kustbyar är inte bara hurtiga resmål för morgontidiga vandrare. För när allt kommer omkring är lederna mellan de fem byarna inte särskilt krävande, mera som krävande söndagspromenader. Dessutom, om ni vill spara på krafterna, så går det ju tåg.

Cinque Terre doftar järn, berg, mineral och salt hav. Berg stupar ner i havet. Byar klamrar sig fast på klippor och gömmer sig i djupa dalar. Vandringsleder går rakt genom vinodlingar. De bedagade, högsmala och söta små husen, målade i smörblommegult, persiko-orange och julstjärnerött, står pressade mot varandra, som om de sökte varandras trygghet.

Betrakta havet som i skummande kaskader kastar sig mot de taggiga klipporna. Och drick och ät: sena frukostar på terrassen med måsarna skriande i skyn och långa luncher i hamnen med musslor och det friska liguriska vita vinet Vermentino. Mellan två av byarna, Riomaggiore och Manarola, har vandringsleden längs kusten döpts till Via dell’ Amore, Kärleksstigen. Sedan ett ras för ett par år sedan har den varit stängd, romantikerna har fått ta en omväg. Men sommaren 2015 ryktas det att Kärleksstigen öppnar igen. Vi håller tummarna!

Mer om resmålet: Kustvandra i Cinque terre

Ta er hit:

Direktflyg från Skandinavien till Pisa och därifrån tåg (från 1 tim och 10 min, trenitalia.com) till Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza eller Monterosso. Alternativt direktflyg till Milano och tåg därifrån (3 tim).

10 romantiska sommarresor

2. Formentera, Spanien

Naturdyrkan på Spaniens Fårö

 

Det finns en romantisk film av spanska regissören Julio Medem som heter Lucia y el sexo som delvis utspelar- på Formentera, den lilla lantliga grannön till Ibiza. Filmen bjuder på tårar och skratt, hjärta och smärta – och erotiskt laddade scener där huvud-karaktären Lorenzo älskar med Elena i månskenet i havet utanför de vita kalkstensklipporna.

Den filmen är förstås utmärkt inspiration inför resan till Formentera som till skillnad från de andra öarna i Balearerna är platt och karg. Här på Spaniens Fårö blir du ett med naturen och elementen. Vinden och solen, saltet, sanden och stenarna. Det finns flera små designhotell som utnyttjar landskapets personlighet och låter byggnaderna smälta in i naturen-. Som Hotel es Marés i byn Sant Francesc Xavier, med sin dyrkan av vit sten och ljust trä och inredningsdetaljer som mjukslipade strandstenar och vindpinade, knotiga trädstammar.

Stränderna mellan klipporna är långgrunda och ljusa. Havet azurblått. Vandringarna lättsamma, snorklingsvyerna enastående och kvällarna ljudsatta av havets brus.

Ta er hit: 

Flyg från Skandinavien till Ibiza via Madrid eller Barcelona med Vueling och Iberia. Eller direkt till Ibiza med charter under sommarhalvåret. Båten från Ibiza till Formentera tar 30 min (boka på balearia.com eller trasmapi.com).

10 romantiska sommarresor
10 romantiska sommarresor

3. Biarritz, Frankrike

Surf och sekelskiftesflärd

 

Finns det inte något romantiskt med gamla, klassiska badorter? När badkultur blev på modet i mitten av 1800-talet så blev Biarritz ett favoritställe för den franska societeten. Men även om Biarritz har behållit  sin chica atmosfär så är klientelet mer blandat idag. 

Badorten vid Biscayabukten har blivit Europas surfmetropol och många kommer hit för att bemästra de dramatiska vågorna som väller in mot Cote des Basques, Grande Plage och de andra stränderna som omgärdar staden.

De mest inbitna och långhåriga entusiasterna anländer med slitna folkabussar och stannar månader i sträck. Andra flyger in över en vecka eller långhelg för att lära sig vågsurfingens grunder. Här arrangerar bland annat svenska Surf-akademin (surfakademin.se) surfkurser under sommaren.

Men du behöver inte vara en vattenbaserad adrenalinjunkie för att uppskatta Biarritz, som är långt  ifrån en sömnig badort. Här finns alla förströelser som hör en riktig stad till. Mysiga kaféer, bra fiskrestauranger och intressant arkitektur. Ett givet besök är de gamla saluhallarna, populära mötesplatser där man ses för ett glas eller shoppar delikatesser.

Mer om resmålet: Stad och strand i Biarritz

Ta er hit: 

Ryanair flyger direkt från Skavsta och SAS flyger direkt från Arlanda och Köpenhamn under sommaren.

10 romantiska sommarresor
Foto: Per J Andersson.
10 romantiska sommarresor
Från Hotel Aegialis betraktar du den sovande draken och stranden i byn Egiali. Foto: All Over Press.

4. Amorgos, Grekland

Lugn och ro vid sovande drake

 

En ö som ser ut som en drake som somnat på magen långt ute i Egeiska havet. Glesbefolkad, vild och karg. Och uppe på drakryggen tronar en skinande vit kykladisk by med runda hushörn och blåmålade trädörrar. Det vilar en existentiell atmosfär över Amorgos med sina betande getter, bybor som bakar bröd och torkar fikon i vedeldade ugnar, olivlundar, surrande humlor och rosmarindoftande vägrenar.

Toner från bouzouki och doft av nygrillad souvlaki strömmar ut från tavernan. Här befinner du dig långt bort från hetsen och stressen och nära himmel, berg, hav och evighet.

I kustbyn Katapola sitter du på kafé Le Grand Bleu som kväll efter kväll visar den romantiska kultfilmen Det stora blå, som spelades in på ön. På dagarna gör du sköna dagsvandringar upp i bergen, men kommer tillbaka ner till kusten för svalkande dopp i det djupblå havet.

En del turister firar bröllop på stranden på traditionellt grekiskt vis och låter brudgummen rida åsna och byborna spela på traditionella instrument. Sedan är det sirtakidans och hemkört vitt vin från plastdunk resten av natten.

Mest romantiska boendet: Hotel Aegialis med pool och utsikt över havet, stranden och draken.

Ta er hit:

Direktflyg från Skandinavien med Norwegian till Santorini och därifrån snabbåt till Amorgos (1 tim). Eller med bland andra SAS och Aegean till Aten och därifrån färja (7 tim 30 min, bluestarferries.com) till Amorgos.

10 romantiska sommarresor
Foto: Istockphoto.

5. Cape Cod, Massachusetts, USA

Sinnebilden av New England

 

Tänk rödvita fyrar, tänk skärgårdsromantik. Tänk kaki-byxor, vitmålade trähus och stjärnbaner. Trots att New England innefattar sex delstater längs USA:s nordostkust så är det det kustnära, maritima, man förknippar med New England – regionen som också givit upphov till ett helt stilideal. 

Vill ni uppleva essensen av New England rekommenderas en tripp till kusten söder om Boston. Cape Cod består av gamla valfångarsamhällen som numera blivit tjusiga semesterorter. Halvöns rykte är tätt kopplad till familjen Kennedy som hade ett hus i Hyannis Port där inte minst JFK spenderade flera somrar under tiden som president.

Frossa i ostron och hummerrullar. Ta in på något mysigt bed & breakfast och gör dagsutflykter med bil eller cykel. Varför inte spendera en natt i en gammal fyr? Race Point Lighthouse (racepointlighthouse-.net) ligger ensligt beläget på halvöns norra spets. Här är ni ensamma med den vilda Atlanten. 

Lockar havet så hoppa på en valsafaritur eller ta en dagstur till ögrannen Martha’s Vineyard, även den en favorit för sommarlediga statschefer. Såväl Clinton som Obama har semestrat på den bilfria ön. Du är med andra ord i gott sällskap!

Mer om resmåletNew England – den perfekta semesterdrömmen

Ta er hit:

Flyg från Skandinavien till Boston med exempelvis Icelandair (via Reykjavik), fortsätt med hyrbil (ca 1,5 tim till Cape Cod). Eller flyg till New York med SAS eller Norwegian och fortsätt med bil (ca 5 tim).

10 romantiska sommarresor
I trakten av Luberon är världen lila.
10 romantiska sommarresor
Les Calanques.

6. Provence, Frankrike

Glamorösa stränder och gulliga byar

 

Ah, Provence. Lila lavendelfält och böljande landskap med små medeltidsbyar tronandes uppe på kullar. Stanna till vid en de otaliga byamarknaderna och köp med en flaska vin, en kryddig saucisson eller en illaluktande ost. Helst skulle man vilja ta sig an denna del av södra Frankrike i en gammal bucklig Citroën-, kedjerÙ�kandes Gauloises med vindrutan öppen. Men en vanlig modern hyrbil duger också. 

Provence är en vidsträckt region som rymmer allt från Rivierans stränder till höga alptoppar och vildhästarna i Camargues floddelta. Från glassiga St Tropez till ruffiga Marseille. 

Men för många är det just det kuperade landskapet och de små byarna med gulliga stenhus som är Provence. I trakten kring Luberon hittar du essensen av allt detta. Hyr en cykel för att uppleva områdets skönhet på riktigt. Blir du badsugen så är Les Calanques i närheten av Marseille en sällsam upplevelse. Hitta din egen badvik bland klipporna och dyk i turkost medelhav.

Mer om resmålet: 8 dagsturer från Marseille

Ta er hit:

Direktflyg till Nice med SAS och Norwegian från Köpenhamn och Stockholm.

10 romantiska sommarresor
10 romantiska sommarresor

7. Hvar, Kroatien

Kristallklar kroat

 

Att anlända med båt till hamnen i Hvar stad känns lite som att glida in i en scen ur en Bondfilm. Palmerna vajar i vinden, lyxyachter guppar bredvid små fiskebåtar. Man seglar rakt in i stadens medeltida kärna, med borgen som tronar uppe på en höjd. 

Hvar sägs ha flest soltimmar av alla Kroatiens öar. Vi har inte haft tid att kontrollräkna, däremot så skriver- de flesta under på att ön har det bästa nöjesutbudet i arkipelagen. Framförallt i Hvar stad, där atmosfären är internationell och glamorös på ett sätt som känns lika mycket franska rivieran som Kroatien.

Lite otippat huserar ön även en av Europas mest intressanta musikfestivaler 22–25 juni, For Festival (for-festival.com), som torde vara värt ett besök om inte annat för den magiska miljön där musiken framförs – långt från leriga fÙ?lt à la Roskilde.

Även om Hvars stads partyrykte är väl inmutat så behöver man inte åka långt utanför staden för att vara omgiven av total tystnad. I Hvars inre lyser fält av lavendel och rosmarin upp det karga landskapet. En cykeltur tvärs över ön till Stari Grad är en trevlig dagsutflykt – om man inte har något emot uppförsbackar. 

Lockar havet mer så ta en båtutflykt till närliggande Pakleniöarna, kända för kristallklara bad och nudiststränder. Många resenärer passar även på att köra en mini-öluff och fortsätter semestern på någon av grannöarna, till exempel Brac som ståtar med Kroatiens mest kända strand, Zlatni Rat utanför strandorten Bol.

Ta er hit:

SAS och Norwegian flyger direkt till Split från Köpenhamn och Stockholm. Från Split går färjor till Hvar med bland annat Jadrolinija (jadrolinija.hr).

10 romantiska sommarresor
Pismo Beach.
10 romantiska sommarresor
Svindlande höjder. Highway 1 mellan Los Angeles och San Francisco får det att klia i avtryckarfingret. Ett fotostopp vid Bixby Bridge är obligatoriskt.

8. Highway 1, Kalifornien, USA

Legendarisk landsväg

 

Att få susa fram längs en av världens- mest episka kuststräckor med vinden i håret är en romantisk dröm för många. Och ja, cabriolet är nästan obligatoriskt här – kostar inte så mycket mycket mer än en vanlig hyrbil och är det någon gång i livet du ska testa på att köra taklöst så är det här. 

Visst finns chansen att du drabbas av nackspärr när havsvindarna möter din blottade hals men det är det värt. Plugga in en skiva med The Byrds eller något annat klassiskt Kalifornienband från 1960-talets slut i bilstereon och nirvana är uppnådd.

Den tjusiga rutten mellan Los Angeles och San Francisco är en av de mest flitigt använda i reklam-filmer för bilföretag och man förstår varför. Smala serpentinvägar som slingrar sig över grÙ�na berg. Det glittrande Stilla havet som sträcker ut sig så långt ögat kan nå. 

Med detta sagt så är delar av vägsträckan, särskilt biten närmast Los Angeles vanlig tråkig motorväg.Om du utgår från Los Angeles så är det när du närmar dig naturområdet Big Sur som det börjar bli riktigt intressant. Se till att ha gott om tid att stanna längs vägen. Vinmetropolen Santa Barbara, lugna Morro Bay, miljonärsbyn Carmel och bohemiska Santa Cruz med sitt klassiska tivoli vid boardwalken är några andra helgjutna stopp.

Mer om resmålet: Highway 1. Med bil från Los Angeles till San Francisco

Ta er hit:

Norwegian flyger från Köpenhamn till Oakland utanför San Francisco och även till Los Angeles. Hyrbil kostar från ca 2 000 kr/vecka. För en cabriolet får man räkna med att lägga på ca 1 000 kr/vecka. Boka genom t ex holidayautos.se och välj en pålitlig firma som Alamo, Hertz eller Avis. Att hämta och lämna på flygplatsen är ofta billigast.

10 romantiska sommarresor
10 romantiska sommarresor
Positano.

9. Amalfikusten, Italien

Romantik i kubik

 

Branta sluttningar och smala raviner. Hus i varma färger som klättrar på varandra. Pyttesmå stränder med prydligt uppdragna fiskebåtar och pinjeträdslummiga bergstoppar. Boutiquehotell med pool som hänger som svalbon högt över Medelhavet. Och fisk- och skaldjursrestauranger med terrasser inklämda mellan bergväggen, stenhusen och Medelhavets oändlighet.

Kustbyarna, som är förbundna med både bilvägar och vandringsleder, heter bland annat Amalfi, Minori och Maiori och uppe på en platå ligger Ravello med sina vackra trädgårdar och sommarfestival med klassisk musik. Men vackrast och mest besökt är Positano. Små men sköna hotell är det gott om, men mysigast är Albergo Punta Regina som har en sådan där terrass med havsutsikt där du avnjuter aperitivotimmen med en campari i ena handen och din älskade i den andra.

Mer om resmålet: 3 x öar utanför Amalifkusten

Ta er hit: 

Flyg från Skandinavien med Swizz och Lufthansa till Neapel via Zürich, Frankfurt eller München. Eller direktflyg med SAS eller Norwegian till Rom och tåget därifrån (1 tim och 10 min, trenitalia.com) till Neapel. Från Neapel: pendeltåg/buss (sitabus.it) till Sorrento (1 tim) och därifrån buss till Positano (40 min).

10 romantiska sommarresor
10 romantiska sommarresor
Cornwall bjuder på vindpinade stränder och idylliska byar, som konstnärsstaden St Ives.

10. Cornwall, England

Vita stränder och grönskande hedar

 

Englands utpost lockar med vindpinade stränder, vild natur och lantlig idyll. Här kan du vandra på grönskande hedar nära havet, utan att vara längre bort från civilisationen än att det närsomhelst lär dyka upp en pub eller ett trevligt bed & breakfast bakom kröken. 

Cornwalls landsbygd har på senare år infiltrerats av kreativa människor från framförallt London, utpräglade urbaniter som bytt storstadsstress mot havsutsikt. Det är därför som man numera kan hitta ambitiösa restauranger, snygga boutiquehotell och påhittiga butiker i vad som borde vara isolerade avkrokar.

Följ de slingrande kustvägarna och stanna i vykortsvackra byar och bedagade fiskelägen. Konstnärskolonin St Ives, strandparadiset Porthcurno och Cornwalls äldsta stad Marazion bör vara några givna stopp på din lista.

Cornwall lockar naturentusiaster av alla generationer och få åker härifrån utan att åtminstone ha gjort en enklare vandring för att uppleva den karga kustens storslagenhet. Varför inte testa den korta turen från Sennen till Land’s End där Storbritannien tar slut och havet tar vid?

Mer om resmålet: Guldkorn i Cornwall

Ta er hit: 

Flyg till Newquay med exempelvis Flybe från London Stansted (dit bland annat Ryanair flyger från Sverige). Du kan även flyga till London och ta tåget från Paddington Station till Cornwall (ca 5 tim till slutdestinationen Penzance). Tågtider på firstgreatwestern.co.uk.

Gilla Vagabond på Facebook för fler resenyheter, tips och inspiration.


Text: Per J Andersson • 2015-06-11
FrankrikeItalienKroatienRestipsSpanienStorbritannienUSAListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top