Annons
Annons
Cornwall är känt för sina fina stränder, som lämpar sig särskilt bra för surfing.

Cornwall är känt för sina fina stränder, som lämpar sig särskilt bra för surfing.

Restips

Guldkorn i Cornwall

I grönskande Cornwall är du en hårsmån från svallande hav och pudermjuka stränder samtidigt som du står mitt i landsbygds­idyllen. Här är sju saker du inte får missa i landskapet som utgör Englands södra utpost.

Text: Anders Wyller • 2014-06-09 Uppdaterad 2021-06-23

1. Fistral beach, new quay
Surfparadis på brittiskt vis

Cornwalls stränder är lika oändliga och pulvermjuka som många av Medelhavets bästa. Vattnet når förstås inte upp till samma temperaturmässiga höjder. Men på varma sommardagar är ett dopp i ett gungande skummigt Atlanten lika skönt. Pudersand och hög surf­faktor – särskilt på Fistral Beach, New Quay. Den är känd som en av Europas bästa surfstränder,och här hålls ofta tävlingar.

Var:
Förutom New Quay kan även Woolacombe på nordkusten stoltsera med riktiga strandpärlor. Söderut finns de bästa stränderna i Sennen Cove, Porthcurno och St Ives Bay.

2.The Eden Project
Turistikon med varmt klimat

Det började i huvudet på entreprenören Tim Smit, som ville skapa en ikon i samband med millennieskiftet. Han hade en vision om ett upplevelsecentrum där folk skulle kunna lära sig mer om vår planets ekosystem. I en hopplös sankmark som ingen annan ville ha sjösattes megaprojektet att bygga enorma biomer – stora såpbubbleliknande klot.
En biom är en tropisk miljö som innehåller ett komplett eko­system. Den ena biomen Temperare biom, är som en enorm inomhusträdgård med medelhavsklimat och med växter som är vanliga i dessa områden.
Den andra, Humid Tropics biom, är världens största växthus och bjuder på vattenfall och tropiska växter, fåglar och smågnagare.
Av alla projekt som sjösattes vid millennieskiftet är det bara Eden Project som blivit en ekonomisk succé med besökssiffror på mer än miljonen, och det helt utan bidrag av offentliga medel. Udda, roligt, informativt och något för både stora och små.

Var:
Ligger 6 km norr om St Austell, edenproject.com. Kolla öppettider i förväg, vanligtvis från 9.00 till 18.00. Avgift 19,50–23,50 pund, billigare om man köper på nätet.

Guldkorn i Cornwall
Spendera en dag i tropikerna på The Eden Project.

3. The Minack Theatre
Shakespeare under bar himmel

Jodå, lite kitschigt är det. Men en uppsättning av Shakespeares Stormen under en förhoppningsvis stjärnklar himmel till ljudet av rullande vågor funkar faktiskt som äkta kulturupplevelse.
Minack Theatre är Rowena Cades livsverk, hon arbetade med projektet från 1930 fram till sin död 1983. Sten för sten byggde hon denna teater på en klippa ovanför Porthcurno Beach, med utsikt över de grönklädda kullarna. Den är till och med värt ett besök mitt på blanka dan, utan någon scenaktivitet alls.

Var:
The Minack Theatre, Porthcurno, Penzance. Vanligtvis öppet 9.30–17.00. Man kan boka biljetter direkt på minack.com.

Guldkorn i Cornwall
The Minack Theatre. Kultur- och naturupplevelse på samma gång.

4. St Mawes
Idylliskt byliv

Byarna på Cornwalls landsbygd uppfyller alla föreställningar som skapats om lantlig idyll av brittiska tv-serier. Charmerande röriga med trånga gränder, skeva hus, rara namn på pubarna och trevliga restauranger. Inte sällan nära havet, ofta med utsikt över en fyr som blinkar i dimman. Missa inte söta St Mawes, bara en kort färjetur från Falmouth. I viken guppar segelbåtarna, och byn kan stoltsera med både sandstränder och en egen liten borg.

Övernatta:
Hotell Tresanton, tresanton.com. Sagolik restaurang och room with a view. Ganska dyrt men det är det värt.
Andra byar: Fler småstäder värda ett stopp är St Ives, St Austell och Fowey (uttalas Foy).

Guldkorn i Cornwall
St Mawes – sött så det förslår.

5. St Michael’s Mount
En ö, en borg, ett kapell

En ö, en borg och ett kapell – pilgrimsklassikern St Michael’s Mount är väl synlig där den ligger 366 meter utanför land precis utanför Marazion, strax innan du kommer till Penzance.
St Michaels Mount har spelat en central roll i en serie slag genom historien och der förflutna darrar i väggarna. Är det lågvatten kan du gå över, är det högvatten tar du båten. Parlamentsledamoten John St Aubyn köpte ön 1659 och alltsedan dess har St Michael’s Mount ägts, förvaltats och bebotts av ättlingar till honom.

Var:
Marazion, Penzance. Mycket begränsade öppettider nov–mars, under sommarhalvåret oftast 10.30–17.00. Mer info på stmichaelsmount.co.uk.

Guldkorn i Cornwall
St Michaels Mount är en populär utflyktsö dit man kan promenera när det är lågvatten.

6. Glendurgan Garden
En grön labyrint

– Do you care for a membership in National Trust?
Det måste pågå någon sorts värvningskampanj denna helg. Och de är ganska övertygande de som jobbar i biljettluckorna i de många trädgårdsidyllerna i England. Att jag inte är engelsman spelar ingen roll, tycker mannen i luckan. Jag har ändå glädje av ett medlemskap.
Trädgårdarna finns över hela England. De flesta ägdes tidigare av förmögna familjer och har donerats till organisationer som National Trust. Det är förstås få som idag kan driva en anläggning på flera hundra hektar, med gigantiska viktorianska byggnader.
Glendurgan är ett vackert exempel, som bjuder på massor av magnolior och kamelior och en labyrint att gå vilse i.

Var:
Glendurgan Garden, Mawnan Smith, Falmouth. Öppet 10.30–17.30. Inträde ca 7,50 pund. Nationaltrust.org.uk/glendurgan-garden.

Guldkorn i Cornwall
Gå vilse i det gröna på Glendurgan Garden.

7. Lanhydrock
Besök överklassen från förr

Ett countryhouse är inte bara ett hus på landet. För det fina folket förr i tiden innebar det åtminstone 50 rum och 360 hektar med stramt friserade häckar och rikligt med doftande rhododendron och magnolia. En rundtur i Lanhydrocks huvudbyggnad ger en inblick i livet hos den engelska överklassen – och deras tjänstefolk. Ta en titt in i köket och du upptäcker att vår bild av livet på ett brittiskt slott är starkt romantiserad.
Delar av byggnaden är från 1620-talet, men större delen tillkom efter branden 1881. Här finns tillräckligt med rum att traska runt i så att du har att göra ett par timmars tid.
Lanhydrock är ljust och vackert om dagen. Men att övernatta ensam här en mörk novembernatt – nja, det vet jag inte.

Var:
Bodmin. Öppet 15 mars–2 nov, Öppettider varierar, oftast 11–17. Inträde ca 12,20 pund. Nationaltrust.org.uk/Lanhydrock.

Guldkorn i Cornwall
Lanhydrock – ganska långt från compact living.

Miniguide till Cornwall

Resa dit: Flyg till London, praktiskt med ankomst till Heathrow. Därefter Heathrow Express till Paddington, avgång var 15:e minut. Från Paddington går det direkttåg till Exeter varje timme, alternativt till Plymouth.
Byt tåg och res vidare till antingen Newquay eller Truro. Det lönar sig att köpa tågpass. Det finns flera olika typer av biljetter, exempelvis två eller fyra resdagar under en månad i 2 klass, ca 800 kr eller 1 250 kr. Se britrail.com.

Hyrbil:
Hyr exempelvis på tågstationen i Truro eller i Newquay. Går att boka hemifrån med Autoeurope, Hertz eller Avis.

Fler Cornwalltips till rese­nären som inte har fått nog

Cykeltur: Följ The Camel Trail mellan Padstow och Bodmin.

The Lost Gardens of Heligan:
Lika vackert som Eden Project men med gamla anor.  

Clowell:
Bilfri och genomtrevlig by på nordkusten.

Bodmin Moor:
Vandringsälskaren lämnar inte Cornwall utan att ha följt någon av lederna som går genom hedlandskapet.


Text: Anders Wyller • 2014-06-09
RestipsStorbritannien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top