Annons
Annons
Klättra upp i tornet på Florens stolthet, Domen, för att se staden från ovan. Foto: Karin Wimark.

Klättra upp i tornet på Florens stolthet, Domen, för att se staden från ovan. Foto: Karin Wimark.

Italien

24 timmar i Florens – glass, vintage & goda viner

Shoppa loss i trånga gränder och njut av Toscanas delikatesser. Häng med på ett njutningsfyllt dygn i vackra Florens.

Text: Karin Wimark • 2016-03-31 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

09.00 Espressostopp

Tidigt på morgonen samlas florentinarna i stadens barer. Här är ofta trångt men gemytligt. Beställ in en stark espresso och en brioche (Italiens släkting till den franska croissanten) på Coronas café på Via dei Calzaiuoli och njut av din frukost på stående fot vid baren. Tar du kaffet sittande kostar det vanligtvis det dubbla eller mer. 

9.30 Panoramavy

Florens är vackert från i stort sett alla hörn och kanter, men för en riktig wowupplevelse ska du se staden ovanifrån. Att klättra upp i den mäktiga kate-dralen Il Duomo är häftigt, men vid högsäsong slukar köerna lätt halva dagen. Hoppa istället på buss 7 från Piazza di San Marco och åk upp på en av Florens kullar. 20 minuter och du är framme i byn Fiesole. Vackrare panorama-vy finns inte.

12.00 Shoppingfrossa

Är du i Florens ska du passa på att shoppa! Förutom flådiga butiker med kända modeskapare är det gott om vintagebutiker och myllrande marknader. Inte långt ifrån Domen ligger utomhusmarknaden Il Mercato di San Lorenzo där du gör bästa läder- och skinnfynden. Kika sedan in i den nyöppnade inomhus-marknaden Il Mercato Centrale där maten står i fokus. (mercatocentrale.it)

24 timmar i Florens – glass, vintage & goda viner
Storslagen vy får du från kullarna i Fiesole. Foto: Karin Wimark.

13.30 Doftskatt

I närheten av marknaden på gatan Via della Scala, strax intill torget Piazza Maria Novella, ligger en välbevarad doftskatt. Apoteket Farmacia di Santa Maria Novella är en skönhet fylld av historia som sträcker sig 400 år tillbaka i tiden. Idag känns apoteket nästan som ett museum där antikviteter trängs inne i de vackra salarna. Slå dig ner i apotekets tesalong. Köp sedan med dig väldoftande tvålar och parfymer.

14.00 Lokala delikatesser

Vill du känna dig som en riktig florentinare är det nu dags att börja köa hos någon av stadens trippaio eller lampredottaio för de traditionella florentinska rätterna trippa och lampredotto (olika tillagningar av komage). I Florens kokar man oftast komagen i tomatsås som sedan läggs i ett vitt bröd och äts som en macka. L’Antico Trippaio på Via dei Cimatori är ett hett tips. Inte sugen? Luncha då några meter längre bort på gatan hos I due Fratellini som också har mackor, men istället fyllda med smakrika skinkor och ostar. Ett glas Chianti till det och du är hemma. Matplatsen är trottoaren. 

15.00 Vykortsskön bro

På väg ner mot floden passerar du det världsberömda konstmuseet Uffizierna som stoltserar med mästerverk av Botticelli, Michelangelo och Leonardo da Vinci. Ett besök här kan ta en hel dag, så stanna gärna någon dag extra för att hinna beundra verken. Idag strosar vi istället vidare till den färggranna, fotogeniska bron Ponte Vecchio vid floden Arno. Här trängs smyckesbutikerna med nyfikna besökare. Historiskt och vackert.

24 timmar i Florens – glass, vintage & goda viner
Smyckesbutikerna på bron Ponte Vecchio har ett riktigt guldläge. Foto: Thinkstock.

16.00 Glassigt

Nu är det dags att vika av in i gränderna kring gatan Via dei Neri. Är det något som italienare verkligen är mästare på är det glass. Fior di latte, cioccolato, fragola, pistacchio, nocciola, limone. Smakerna tar aldrig slut och Gelateria dei Neri kommer inte göra dig besviken. Här är trångt, anspråkslöst och ägaren Maurizio serverar krämig glass med största kärlek. Testa pistage och mörk choklad, eller varför inte utmana dina smaklökar med popcorn- eller ölglass? 

16.30 Vintage-fynda

Bortanför Florens huvudstråk och fashionabla märkesbutiker gömmer sig trendiga vintagebutiker där riktiga fynd görs. Starta på Melrose Vintage på Via de’ Ginori där en old-fashionkänsla blandas med rock’n’roll och västern. Ta dig sedan till Officina Vintage på Borgo degli Albizi som har allt en vintageälskare kan tänkas behöva. Missa inte Boutique Nadine på Via dei Benci för en läcker träinteriör och spännande mix av gammalt och nytt.       

17.30 Vinprovning

Nu är det dags att unna sig något Florens och Toscana är riktigt bra på. Slå dig ner på baren La Volpi e l’Uva på Piazza dei Rossi och testa vinerna från gårdarna i trakten. Prova gärna någon av de ostar eller charkuterier baren rekommenderar. Dofta, smaka och njut! 

24 timmar i Florens – glass, vintage & goda viner
Toscana bjuder på närproducerat vin av hög klass! Foto: Istock.

19.30 Pizza med tunn botten

När smaklökarna har retats tillräckligt, bege dig till Pizzeria Antica Porta som ligger strax utanför en av stadens omgivande portar, Porta Romana. Inne i den mysiga pizzerian trängs du med lokalbefolkningen, dricker närproducerat vin och får in de tunnaste och knap-rigaste pizzorna du kan tänka dig. Ta buss 36, 37 eller 12 från centrum och hoppa av vid Porta Romana.

21.00 Chokladfrossa

Tio minuters promenad och du kommer till Florens trendiga kvarter San Frediano och Santo Spirito. På Piazza Piattellina ligger den populära chokladbaren Hemingway. BestÙ�ll in någon av de läckra chokladdryckerna som finns i olika kakaohalter och är spetsade med konjak eller grappa. Levande ljus på små runda bord skänker mysig kvällsstämning. Bidrar till stämningen gör också Beatles och Cat Stevens som ljuder ur högtalarna. 

22.30 Fest på torg

Italienare älskar att samlas och umgås på torg! Strosa bortåt Piazza Santo Spirito- för ett avslutande glas på någon av de barer med tillhörande uteserveringar som finns i området. Börja med Caffé Ricchi eller om det är fullsatt Cabiria vid torget Santo Spirito. Beställ in en aperol spritz – en av Italiens mest populära drinkar – och luta dig tillbaka. 

24 timmar i Florens – glass, vintage & goda viner
Naturliga färger – naturlig glass. Foto: Thinkstock.

Missa gärna!

Höga glassberg som skriker i alla möjliga färger dekorerad med diverse frukter och bär. Visst är det lockande, men för den bästa naturliga glassen, leta efter blygsamma skyltningar, naturliga färger med säsongens råvaror.

Missa inte!

Gör som florentinarna, gå till en vinbutik där man säljer vino sfuso. Där kan du köpa med dig vin direkt från tanken eller tunnan. Ta med dig en tom flaska. Gå till Divino Sfuso (divinosfuso.it) för ekologiskt eller Vigna Vittoria (vignavittoria.com) för hög kvalitet och brett utbud. 

Missa inte heller att gilla Vagabond på Facebook för fler guider och artiklar om härliga resmål.

Florens hemligheter: 12 undanskymda godbitar

Dagens bild: Termalbadet i Toscana

23 galet pittoreska städer i Italien

Redaktionen tipsar: 7 alternativa weekendstäder att besöka i vår


Text: Karin Wimark • 2016-03-31
ItalienRestipsFlorensWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top