Annons
La Spezia, en kustnära italiensk stad som inte känns onödigt turistanpassad. Foto: Sara Bregoli.

La Spezia, en kustnära italiensk stad som inte känns onödigt turistanpassad. Foto: Sara Bregoli.

Italien

24 timmar i italienska La Spezia

Många ratar staden som är utgångspunkt för Cinque Terres byar och vandringsleder – men italienska La Spezia är värt ett besök.

Text: Redaktionen • 2015-06-30 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

09.00 Söt eller salt frukost

Börja dagen vid ett av uteborden på Caffe’ Cavour (Corso Cavour 125). Beställ en cappuccino och en brioche – Italiens svar på croissant, finns som “salata” med pålägg i, eller söt med vanilj- eller chokladfyllning. Eller varför inte göra som Spezzinarna själva? Doppa en oljig och salt focaccia i ditt kaffe. 

09.30 Marknad för sinnena

Förflytta dig några meter och du är på förmiddagsmarknaden på Piazza Cavour. Nyfångad fisk och bläckfisk från den liguriska kusten trängs på isbäddar. Vill du ha med dig en bit ost hem så kan du få den vakuumförpackad för bättre hållbarhet. 

24 timmar i italienska La Spezia
På marknaden Piazza Cavour hittar man alltid något smarrigt i matväg.

10.30 Fågelperspektiv

Ta dig vidare till gågatan Via del Prione, stadens pulsåder, och vidare till tvärgatan Via Indipendenza. Där tar du hissarna upp till Castello di San Giorgio (Via 27 Marzo). I borgen från 1200-talet huserar ett arkeologiskt museum, men idag är vi här för utsikten. För 3,5 euro får du briljant vy över staden, bukten Golfo dei Poeti och Carraras vita marmorberg i sydöst. 

11.30 Fyll på garderoben

Ta dig tillbaka ner till via Prioni. Gatan kantas av små lokala butiker och mer etablerade butikskedjor. Parallellgatan Corso Cavour bjuder också på shopping. 

24 timmar i italienska La Spezia
Ost – en given souvenir att ta hem.

12:30 Kurr i magen

Skojfriska brödrarparet på La Nuova Spezia (Viale Amendola 54) langar fram tallrik efter tallrik om du beställer förrätten antipasto di mare. Många fiskrätter, men du hittar även andra rätter på menyn. Stor lokal och ett populärt ställe bland lokalborna.

14.30 Marin historia

Kolla in galjonsfigurer, kanoner och morse-apparater på landets äldsta och viktigaste sjöfarts-museum, Museo Tecnico Navale (Via Amendola 1). I en glasmonter finns en imponerande föregångare till ubåten, där “dockor” sitter på en torpedliknande farkost. Inträde: 1,5 euro.    

24 timmar i italienska La Spezia
Yachttätt i marinan Porto Mirabello.

16.00 Chic marina

Gena över ena änden av Allendeparken och vinka till Giuseppe Garibaldi, som anses vara den som enade Italien. Fortsätt vidare över bron till marinan Porto Mirabello. Spana in de allra lyxigaste båtarna längst ut på marinan eller sväng till höger och slå dig ner vid en av serveringarna för något svalkande.

17.30 Glass i stora lass

Nu tar vi oss till andra sidan stan och den promenaden kräver sin glass. Gelateria Vernazza (som även finns i Vernazza) hittas på Corso Cavour 213. Här bjuds på innovativ hemmagjord glass. Kanske hamnar crema del pastore och caramello saltato i din strut.

18.00 Vackert torg

Stadens kanske vackraste torg, Piazza Brin, har en undanskymd tillvaro i norra delen av gamla stan, Centro Storico, nära tågstationen. Är lätt att missa men värt ett besök.

24 timmar i italienska La Spezia
Börja kvällen på Enoteca dei Bardi. Fortsätt sedan till Osteria da Bartali.
24 timmar i italienska La Spezia
Här bör man unna sig en antipasto, en förrätt bestående av sju smårätter, för en plånboksvänlig peng.

19.00 Aperitivodags

Vad vore en kväll i Italien utan en aperitivo? Enoteca dei Bardi ( Via Cavallotti 19) bjuder på råvaror av hög kvalitet. Ditt lokala glas vin ackompanjeras av en -träbräda med ost, chark och annat gott. Vill du ha en drink eller ett öl till så går det lika fint.

20.00 Fena på fiskar

Nu hoppas vi verkligen att du inte ätit dig mätt utan är sugen på delikata fisk- och skaldjursanrättningar. Osteria da Bartali (Via del Torretto 64/66) gör dig bara besviken ifall du vill ha kött, endast mat från havet serveras. Boka gärna bord i förväg.

22.00 Gatumingel

Kvällen är inte slut. Nu vill vi ta ett glas till, mingla och lyssna på musik. Lilla baren Distro (Via Marsala, 8–10) rymmer inte många personer men gatan utanför sväljer minst det femdubbla. 

24 timmar i italienska La Spezia
Baren Distros spexande personal håller alla på gott humör.

Missa gärna!

Att stå utan kontanter. Många barer och restauranger tar inte kort, så kom förberedd, om du inte vill springa iväg till närmaste bankomat när det är dags för notan.

Missa inte!

Portovenere. Den lilla staden ligger bara 30 minuters båt- eller bussresa bort. Avsätt någon timme till att vandra i de smala gränderna och besöka kyrkan Chiesa di San Pietro längst ut på udden. 10 minuters promenad norr om hamnen hittar du även en badplats.

Läs även:


Text: Redaktionen • 2015-06-30
ItalienRestipsWeekendresa
Annons
Scroll to Top