Annons
Annons
Rom har allt, men är ändå så liten att du promenerar nästan överallt. Foto: Thinkstock.

Rom har allt, men är ändå så liten att du promenerar nästan överallt. Foto: Thinkstock.

Italien

24 timmar i Rom – ett dygn bortom stadens turiststråk

Fly turisthorderna vid Piazza Navona och Campo dei Fiori och bege dig istället till San Lorenzo, Trastevere, Testaccio och Villa Doria Pamphili.

Text: Per J Andersson • 2016-04-05 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

8.00 Fågelkvitter och simtur

Vaknar till fågelkvitter på Grand Hotel del Gianicolo, ett litet palats från förra sekelskiftet som ligger vid stadsmuren på berget ovanför Trastevere. Före frukosten simmar jag ett par vändor i poolen. Så lyxigt med poolhotell mitt i stan! Och ändå kostar ett dubbelrum bara 950 kr/natt. 

grandhotelgianicolo.it

24 timmar i Rom – ett dygn bortom stadens turiststråk
Hotellpoolen på Grand Hotel del Gianicolo är en svalkande oas i storstadens hetta. Foto: Hotel del Gianicolo.

9.00 Parkpromenad

Bara några hundra meter från hotellet ligger Villa Doria Pamphili, Roms största park med ett vitskimrande 1600-talsslott i barock stil, en liten sjö och pinjeträd där det bor förrymda parakiter. Här har många picknick, är ute och går med hunden och, inte minst, joggar. Inte så konstigt. Det är kul att springa här. Det är lagom kuperat, historiskt laddat och oerhört elegant. 

11.00 Glass med utsikt

Jag tar en promenad förbi Garibaldistayn och utsiktsterrassen på Passeggiata di Gianicolo, där jag har utsikt över hela Rom. Tar en kopp espresso och en glasstrut i kaféet mittemot Sant Onofrio al Gianicolo-kyrkan.

24 timmar i Rom – ett dygn bortom stadens turiststråk
Elegant park. Villa Doria Pamphili har anor från 1600-talet. Foto: Per J Andersson.

13.00 Tunn pizzabotten

Dags för en pizza på lilla Dar Poeta med rödvitrutiga dukar i en gränd i Trastevere. Drivs av ett gäng tjejer som gör märkvärdigt goda pizzor med extraordinär tunn pizzabotten gjord av långsamt jäst deg. Beställer även in grillade grönsaker och den lyxigaste och matigaste insalata mista jag någonsin smakat.

15.00 Konst i slakteri

Tar 3:ans buss från Trastevere över Ponte Sublicio till Testaccio, en arbetarstadsdel som tidigare dominerades av Roms stora slakteri. På åttiotalet ockuperades lokalerna av en autonom grupp och förvandlades till ett kvarter fullt av kulturaktiviteter. Nu finns här Macro Testaccio, museomacro.org, med konsthall, kafé, technoklubb och annat skoj.

16.00 Antika downtown

Jag promenerar till Roms antika downtown som bjuder på idel berömdheter: kapplöpningsbanan Cirkus Maximus, Colosseum, Palatinen (en av Roms sju kullar) och Forum Romanum. Läs på -ordentligt före, det blir så mycket mer levande då, och kolla in filmen Gladiator med Russell Crowe i rollen som slagskämpen Maximus, som inför åsynen av Colosseum utbrister “Jag visste inte att människan kunde bygga något sånt”. Man håller med 2 000 år senare.

24 timmar i Rom – ett dygn bortom stadens turiststråk
Kring det slitna och charmiga kvarteret San Lorenzo finns många barer. Foto: Thinkstock.

17.00 Spritz i San Lorenzo

Jag tar tunnelbanan från Circo Massimo till Termini och traskar till stadsdelen San Lorenzo, som ligger mellan centralstationen och universitetet. Här finns en lång historia av motstånd. Slitna fasader klottrade med tags, hammaren och skäran och slogans mot politikerna. Krog- och bartätt. Sippar på en aperitif (Aperol och spumante) på stimmiga studentbaren La Pinta på Via degli Equi 39.

20.00 Italiensk mat med skruv

Killarna som jobbar på Trastevere-trattorian Le Mani in Pasti, lemaniinpasta.net, älskar sitt jobb. Ett glas spumante ingår som aperitif och ostronen och musslorna är gudomliga, liksom skaldjurspastan och de innovativa kött- och fiskrätterna. Tittar genom glasrutan in mot köket med kockarna in action.
Vilka mästare! Glöm inte att beställa bord! 

22.00 Brokig bar

Hänger vid bardisken på Bar San Calisto vid piazzan med samma namn, ett stenkast från kyrkan Santa Maria in Trastevere. Dricker en anissmakande sambuca och tittar på fotboll på tv:n. In kommer en barfota uteliggare som köper espresso i plastmugg för att därefter gå igen. Bredvid mig står luggslitna vänster-människor, sociala pensionärer och en och annan turist. Älskar det brokiga klientelet.

24 timmar i Rom – ett dygn bortom stadens turiststråk
Bästa slumbaren. San Calisto. Foto: Per J Andersson.

00.00 Bäst natthäng

När klockan i Santa Maria in Trastevere slår midnatt går jag vidare till Freni e Frizioni, freniefrizioni.com, en studentbar inrymd i gammalt garage, av brittiska tidningen The Guardian utnämnd till Europas bästa. Lyssnar på dj:en som spelar indiepop och betraktar studenterna som förser sig från aperitivo-buffén som ingår om man beställer en öl eller en drink.

Missa gärna!

Glass vid Spanska trappan. I barerna runtomkring denna klassiska turistattraktion har priserna trissats upp till en nivå som mer än väl illustrerar begreppet turistfälla. 

Missa inte!

Promenad i Villa Borghese, den vackra stadsparken mellan Termini och Piazza del Popolo. Konstmuseer, kaféer, karusell, zoo, segway- och cykeluthyrning och en massa skönt grönt.

Gilla Vagabond på Facebook för fler tips på spännande resmål, gratis guider och artiklar om resor i ditt flöde!

Här hamnar mynt som kastas i önskebrunnar och fontäner

75 orsaker att resa till Italien

Stopp för turister i italienska Cinque Terre


Text: Per J Andersson • 2016-04-05
ItalienRestipsRomWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top