Annons
Annons
Annons
Sardinien lockar med såväl sandstränder som italiensk mat.

Sardinien lockar med såväl sandstränder som italienska delikatesser. Foto: Karin Wimark

Italien

5 anledningar varför du ska resa till Sardinien

Sagolika stränder, autentiska lantgårdar och underskattade storstäder. Italienska Sardinien har det mesta en Medelhavsö kan tänkas behöva. Här är fem favoriter från norr till söder.

Text: Karin Wimark • 2022-04-12 Uppdaterad 2022-04-11
Annons

1. Kom lokalbefolkningen nära

Ett av de allra bästa sätten att komma italienare inpå skinnet är att checka in på en agriturismo – en lantgård som välkomnar gäster att bo mitt bland odlingar och boskap. Sardinien är inget undantag. Ta bergsvägarna till byn Gergei för en resa i tiden. Lantgården Domu Antiga har rötter från 1800-talet och välkomnar till en romantisk idyll där Mamma Maria Grazia Lai varje morgon dukar upp en frukostbuffé man dignar över och sonen Samuel bjuder in till ricotta-tillverkning på gårdsplanet. Här i Sardiniens bergiga hjärta odlas det mesta inom radien av de 1200 byborna.

2. Strandfrossa

Den hästskoformade Oroseibukten är en av Sardiniens vildaste och mest dramatiska kustremsor. Här stupar klipporna abrupt ner i resekatalogturkost vatten. I botten vilar pittoreska vikar med vita stenstränder, somliga endast nåbara havsvägen. Här slingrar sig också den omtalade vandringsleden Selvaggio Blu, ett fem dagar långt äventyr förbi grottor, dalar och genom frodig grönska.

Annons

Cala Goloritzè som med sitt bågformade stenvalv pryder de flesta vykort och listad av Unesco sedan 1995, Cala del Gabbiano lockar med kritvita små stenar medan grottan Cala Mariolu bär ett namn som betyder tjuv på napolitanska och som döptes efter den tid då fattiga fiskemän gömde fisk i grottan för att inte bli berövade sin fångst. Missa inte eftermiddagarna på Cala Biriala där vattnet är så kristallklart att du nästan kan snorkla utan cyklop.

Spana också in stränderna längs södra kusten så som den 400 meter långa Spiaggia di Tueredda, Spiaggia su Giudeu för att spana på rosa flamingos och Spiaggia di Punta Molentis (en av mina absoluta favoriter) varifrån du kan klättra upp till den spetsiga klippa längst ut på stranden för bästa utsikt.

3. Strosa i Italiens mest underskattade storstad

Cagliari, Italiens kanske mest underskattade storstad är likt Rom och Lissabon byggd på sju kullar. Cagliari bär på en långväga historia och har regerats av allt från kartagerna till romarna. På torg och byggnader går det fortfarande att betrakta de kulturella lager som bevarats genom tiderna. Det är spanskt, nordafrikanskt likväl som italienskt. Strosa längs kullerstensgator, slå dig ner för en aperol spritz på en av många charmiga barer och fascineras av gamla stans trånga gränder och pampiga havsutsikt. Framåt kvällen åker klackarna på, läppar målas röda och nattlivet känns berusande härligt.

4. Öluffa i skärgårdslandskap

Maddalenaskärgården ligger strax utanför Smaragdkusten och är norra Sardiniens stolthet. Ett seglarmecka och nationalpark bestående av sju huvudöar och flertalet granitkobbar och skär som under århundraden formats av mistralen till spektakulära skepnader. Till de två huvudöarna La Maddalena och Caprera kan man enkelt ta färjan för turkosa vikar, stenstränder och semesteridyll.

5. Ge dig ut på roadtrip

Det är oslagbart att hyra bil och göra en roadtrip under en semester på Sardinien. Vägarna slingrar sig genom bergsbyar och stupande klippor ner mot turkost vatten. Två favoritsträckor är den från Golfo di Oroseo inåt bergen till bergsbyn Gergei och vägen som sträcker sig längs Costa Rei ner till Villasimius och slutligen Cagliari. Den södra kusten kantas av vackra vida sandstränder och genuina, italienska semesterorter.


Text: Karin Wimark • 2022-04-12
ItalienSardinien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen