Annons
Annons
Modena

Modena – en av många vackra städer i Emilia-Romagna. Foto: GettyImages

Italien

5 saker att uppleva i Emilia-Romagna

Italiens region Emilia-Romagna har det mesta man vill få ut av ett besök i landet. God mat, vacker natur, pittoreska städer och mycket mer. Här är 5 platser du borde besöka!

Text: Sofia Zetterqvist & Helle Kikerpuu • 2022-10-12 Uppdaterad 2022-10-13

1. Italiens mathuvudstad

Bologna kallas för Italiens mathuvudstad. Vandra längs med stadens kilometerlånga arkader och frossa bland lokala delikatesser i de smala gränderna som utgör stadens historiska centrum. Vad sägs till exempel om mortadella (skinka), parmigiano-reggiano (ost), färsk tagliatelle med den berömda såsen ragù och bubblande lambrusco, för att nämna några lokala måsten.

Läs mer: Därför ska din nästa resa till Italien gå till Bologna

Bologna är både vacker, historisk och fullproppad med god mat. Foto: Daniel Seßler/Unsplash

2. Finlir i Modena

En stad för finsma­karen! Hit åker du för att smaka och shoppa den världsberömda balsamvinägern. Men det är även här bilmärken som Ferrari och Lamborghini samt operasångaren Pavarotti har sin födelseort. Ett måste är att prova crescentine, gnocco fritto eller tigelle – rätterna påminner om plättar som serveras med charkuterier och mjukost. Spana också in matmarknaden Mercato Storico Albinelli för diverse läckerheter.

Bilar, balsamvinägern och Pavarotti i Modena. Foto: GettyImages

3. ”Lilla Venedig”

Comacchio brukar kallas för ”lilla Venedig” på grund av sina pastellfärgade hus, kanaler och gondoljärer. Det är en söt ort i Podeltat precis intill Adriatiska havet och med lokaltrafiken tar det ungefär 30 minuter att ta sig till långa sandstränder vid kusten.

Färre turister än i Venedig. Foto: GettyImages

4. Mysigt i Ravenna

Strax bredvid Comacchio ligger Ravenna. Det tar cirka 30 minuter att resa mellan städerna med bil. Stadens mosaikprydda katedraler är världskända av en orsak och det är riktigt fullproppat med kultur och historia. Här kan man promenera genom de vackra gränderna eller längs med kanalerna, besöka världsarv, hugga in på färsk fisk- och skaldjur direkt från havet och upptäcka ett mindre turistigt Italien.

Ravenna har historia och kultur i varje vrå och skarv. Foto: GettyImages

5. Ridning + skidåkning

Kombinera ridning med vandring eller skidåkning. Svenskägda Oak Wood Ranch ligger utanför den lilla orten Toano uppe i bergskedjan Apenninerna, drygt en timme bort ligger skidorten Abetone. Vill du vandra vackert hittar du vandringsleder runt knuten. Toano ligger i utkanten av naturreservatet Parco Nazionale dell’Appennino Tosco­ Emiliano, som sträcker sig över ett stort område bort till Toscana.

Läs mer: Pesto, lambrusco och cowboys – upptäck Italien från hästryggen

Sadla upp för ett riktigt äventyr i Italien. Foto: Sofia Zetterqvist

Text: Sofia Zetterqvist & Helle Kikerpuu • 2022-10-12
ItalienGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen