Annons
Annons
En av många anledningar att resa till Italien; underbara Amalfikusten. Foto: GettyImages

En av många anledningar att resa till Italien; underbara Amalfikusten. Foto: GettyImages

Italien

75 orsaker att resa till Italien

Italien är ett av världens mest kompletta semesterländer. Vi ger dig 75 anledningar om du skulle tveka att resa hit!

Text: Fredrik Brändström • 2012-06-08 Uppdaterad 2022-08-26

Agriturismo

Systemet med gårdar som hyr ut rum på landsbygden är väl utvecklat och finns över hela landet. Enligt många italienare så serveras den godaste maten på agriturismo. Kul även för barn, på gårdarna finns många djur att titta på och ibland pool att svalka sig i. Exempelsida att kolla in: agriturismo.it/.

Antikt

Se grekiska lämningar i Templens dal på södra Sicilien. Vandra i Pompejis ruiner utanför Neapel. Eller dröm dig tillbaka till gladiatorernas tid inne på Colosseum i Rom.

Aostadalen

Europas maffigaste alpdalgång, inringad av Matterhorn/Monte Cervinio, Mont Blanc/Monte Bianco och Monte Rosa. Här finns familjevänliga Cervinia (som sitter ihop med schweiziska Zermatt), mysiga Champuloc och jetsetstället Courmayeur. Dessutom ett äppelfriskt vitt vin gjort på inhemska druvan blanc de morgex.

Banditbyar

Utforska de gamla banditbyarna i Sardiniens bergiga inland, exempelvis Orgosolo, känd för sina muralmålningar som berättar om svunna tider.

Bergsklättring

Utmana dig själv i Dolomiternas höga berg. Via Ferrata är en avancerad form av vandring där man använder fasta stegar, broar och rep för att ta sig över branta passager, men man behöver ingen specialutrustning med sig, bara en rejäl dos mod.

Biltur

Utmana svindel och åksjuka på serpentinvägen som slingrar sig längs Amalfikusten, känd som en av världens vackraste bilrutter. Stanna ofta och njut av utsikten.

Bo på kloster

Många kloster hyr ut rum till turister. Lugnt, billigt, och en unik upplevelse – kanske blir du till och med frälst på kuppen. Inga vilda efterfester på rummet bara!

Bröllop

Ska du gifta dig, varför inte göra det i romantiska Sorrento, där bröllopsklockorna aldrig slutar ringa. Kolla de särskilda reglerna för giftermål i Italien.

Båttur

Se Amalfikustens fantasieggande pyttebyar från havet på en båttur mellan Positano och Amalfi. Eller ta dagens första färja från Neapel ut till Capri.

Kolla in hemsidan för mer info: summerinitaly.com

75 orsaker att resa till Italien
Amalfikusten – nästan jobbigt vackert! Foto: GettyImages

Capri

Den mytomspunna ön utanför Neapel är definitivt värd ett besök, särskilt under lågsäsong, men missa inte närliggande Ischia och Procida som är minst lika fina.

Cilento

Upptäck den ”okända” kusten söder om Amalfi. Nästan lika dramatisk som den senare fast med färre utländska turister.

Cykel

Apulien på den italienska klacken är en region som gjord för landsvägscykling. Satsa på lagom långa dags-etapper längs lantliga vägar med obligatoriska stopp för tre­rättersluncher. Området kring Murge är perfekt för cykling och Salento om man vill varva cykelturerna med fina bad.

Läs mer på: southernvisionstravel.com

Cykla runt Gardasjön

Ta en tur kring Gardssjön, spana in flotta byar längst med vattnet och avsluta med en tur till närliggande Verona. Här är guiden du behöver!

Dinosaurer

I Dolomiterna nära Cortina d’Ampezzo arrangeras i sommar barnvänlig dinosauriejakt på berget Monte Pelmetto. På 2 050 meter över havet hittar du de förhistoriska fotspåren. De trampades ner i graniten av dinosaurier för över 200 miljoner år sedan och upptäcktes 1988.

Drink

Ta en svalkande Bellini (prosecco och persikopuré) på Harry’s Bar i Venedig, där den legen­dariska drinken uppfanns.

Adress: Calle Vallaresso 1323

75 orsaker att resa till Italien
Skål för Venedig! Foto: GettyImages

Designhotell

Flygplatshotellet på Malpensa utanför Milano är så spejsat att vi kan tänka oss att sova över flighten hem och stanna några extra dagar.

Design

Spana in aktuella utställningar och handla snygga prylar på Triennale Design Museum i Milano, Italiens första museum helt tillägnat inhemsk design.

Dykning

Italien är ingen gigantisk dykdestination, men vill du ta dig vatten över huvudet så bör du bege dig till ön Ustica utanför Sicilien, ett marint naturreservat som blivit något av Italiens dykcentra.

Espresso

Ju längre söderut, desto starkare. I norra Italien görs espresson på arabicabönor, medan man i Syditalien gillar att slänga in en näve robustabönor i blandningen. Det är en smaksak, men gillar man sitt kaffe koffeinstint, becksvart och tjockt som råolja så är Sicilien stället att åka till.

Film och glomour

Filmfestivalen i Venedig lockar både filmstjärnor och cineaster till ön Lido 31 aug–10 sep. Stjärnspäckat och spännande!

Florian

Kaféet på Markusplatsen i Venedig, som är äldst i Europa. Öppet praktiskt taget varje dag sedan 1720. Lek konserverad venetiansk överklass: sjunk ner i röda plysch­sofforna, drick ett glas spumante, lyssna på orkestern och njut av stilen som inte låter sig ändras bara för att århundradena skiftar.

Fotboll

Fotbollsresorna till Italien från Sverige har ökade enormt när Zlatan Ibrahimovic skrev på för AC Milan. Men att gå på fotboll i Italien är en stor upplevelse oavsett vilka som spelar.

Förbjuden sand

Att plocka med sig sand, snäckor och fina stenar är något som länge har lockat turister på Sardinien. Men nu är det förbjudet och att smuggla sand kan resultera i böter upp till 30 000 svenska kronor. Njut istället av italiens vackra sand på plats.

Glass i stora lass

Den italienska gelaton anses vara bäst och krämigast i världen, och görs i stor utsträckning fortfarande för hand. San Crispino och Giolitti är två klassiska glassbarer i Rom. San Crispino finns på flera ställen i staden, bland annat Via Acaia 56. Anrika Giolitti hittar man på Via degli Uffici del Vicario 40 nära Pantheon.

75 orsaker att resa till Italien
Unna dig! Foto: GettyImages

Guldklimpar

Italien är fullt av lagom stora charmiga städer där det mesta ryms på liten yta. Ställen där man lätt kan spendera en vecka eller två och utforska såväl sevärdheter som vardagsliv. Orvieto och Perugia i Umbrien eller pampiga barockpärlan Lecce i Apulien till exempel. Bland Toscanas alla medeltida pyttebyar på kullar spelar Pitigliano i en särskild liga. Fram med kameran!

Gömda stränder

På Sardiniens klippiga östkust är båt det bästa sättet att nå de otillgängliga stränderna. Hoppa på i badorten Cala Gonone och kliv av vid den månskärveformade stranden Cala Luna.

Heta kvarter

Lämna turiststråken och upptäck Roms mysigt ruffiga stadsdelar – Trastevere, Testaccio och San Lorenzo.

Hyr hus

Ska du fira något speciellt och vill resa med ett större sällskap så kan det vara både smidigt och prisvärt att hyra ett hus eller en gård i exempelvis Toscana. Många ligger naturskönt och har tillgång till pool, vilket kommer väl till pass under de varma månaderna. Tema Toscana och La Villa är två svenska förmedlare som är specialiserade på Italien.

Förutom Aribnb finns även tematoscana.se och lavilla.se.

Insjöar

Om du föredrar sött framför salt, så är Lombardiets sjöar som Garda och Como väl lämpade för badsemester. Mindre kända men minst lika sköna är Ortasjön och Iseosjön i närheten av Milano.

75 orsaker att resa till Italien
Svalka dig i Comosjön. Foto: GettyImages

Jazz

Spisa jazz i Perugia på anrika festivalen Umbria Jazz som hålls varje sommar, vanligtvis i juli månad.

Katedraler

Gå in i Florens Duomo­katedral och se om du också drabbas av det berömda Florenssyndromet, ett patologiskt tillstånd myntat av franske författaren Stendhal som under sitt besök erfor yrsel, hjärtklappning och förvirring. Något som författaren bara kunde förklara med den överdos av skönhet som han utsatts för.

Konstens nav

Uffizierna är turisttätt men något av ett måste om du besöker Florens. För konst av mer modernt snitt spana in nyöppnade museet Maxxi i Rom.

Keramik

Vietri sul Mare på Amalfikusten är känt för sina handmålade kakelplattor. Fina souvenirer att ta med hem och sätta upp i köket!

Kvartersfest

Festa de Noantri är en av de äldsta stadsfestivalerna i Rom, som i mitten av juli förvandlar stadsdelen Trastevere till en kokande festplats. Procedurer, mat och fyrverkerier.

Kändis­spaning

Kända tillhåll för celebriteter är Capri och jetsettiga Smeraldakusten på Sardinien, där bland andra Berlusconi har sommarhus. Dessutom är Comosjön en het potatis för kändisar som bland annat George Clooney som äger ett hus där.

Kustvandring

Gudarnas stig på Amalfikusten, Cinque Terre i Ligurien eller Zingaroreservatet på nordvästra Sicilien är tre hisnande vandringsstråk där svettiga strövtåg varvas med svalkande bad.

Lokala specialiteter

Ta seden dit du kommer. Är du i Parma – passa på att äta parmaskinka och parmesan. Om du skulle råka hamna i Marsala, hinka marsalavin och så vidare. Bologna, missa inte restaurangen Grassilli på Via dal Luzzo 3.

Lyxcamping

Är inte liggunderlag och trangia din grej? Då är kanske glamping – glamorös camping – det som gäller istället. Komfortabla tält och vällagade måltider. Campa med stil i bland annat Toscana eller vid Gardasjön.

Marknader

De flesta städer har grönsaks- och matmarknader minst en gång i veckan. Bästa till­fället att smaka av lokala specialiteter och njuta av folkliv och atmosfär.

Matlagning

Ta köksvägen till Italien. Matlagningskurser är en växande restrend och finns över hela Italien, från dagskurser till en hel vecka med boende. Sorrento Cook-ing School i Sorrento är välrenommerat, Blueone i matmetropolen Bologna likaså.

Läs mer: Upplev det italienska köket och matmarknader med lokalbor

75 orsaker att resa till Italien
Marknad i Palermo. Fullproppad av lokala delikatesser och shoppande lokalbor. Foto: GettyImages

Miljövänlig mat

Slow food community är en rörelse som vill ta det här med slow food och lokalproducerad mat ännu ett steg längre. På restauranger med denna slogan satsar man på råvaror hämtade inom noll kilometers radie. Inga miljövidriga transporter alltså!

Minitåg

Trenino Verde, det gröna tåget som tuffar genom Sardiniens inre, är det gulligaste (om än inte det snabbaste) sättet att se ön. Turisttåget som går mellan kustbyarna i Cinque Terre är också kul.

Mode

Milano är Italiens modehuvudstad, men om man vill fynda kreationer från Gucci, Dolce & Gabbana och de andra så rekommenderas ett besök på någon av modevaruhusens outlets, som ofta ligger en bit utanför städerna. Finns ett flertal kring exempelvis Florens och Milano.

Mysiga badorter

Tänk en liten strand omgiven av en liten hamn där fiskebåtarna guppar. Tänk en romantisk strandpromenad med ett par restauranger. Lägg till detta en väl­avvägd mix av barnskrik och gamla italienska schlagers. Se där – kliché­bilden av den italienska badorten. Cefalu (Sicilien) och Gaeta (Lazio) är några favoriter som mer än väl uppfyller dessa kriterier.

Motorcykel

Italiens vackra vägar är en dröm för en motorcyklist. Ligurien och Piemonte är två regioner som satsat extra hårt på att göra livet lättare för turister med hoj.

Mozzarella

Buffelosten från Kampanien, Mozzarella di Bufala Campana, anses extra fin och den krämiga vita bollen är värd all vår uppskattning.

Opera

Är du ute efter skönsång? Besök festivalen i Macerata i Marche då klassiska mästerverk spelas på stadens pampiga arena. 22 juli–11 augusti.

Paradisstränder

Italien kryllar av pittoreska badorter men de finaste stränderna hittar man på Sardinien, där vattnet är osedvanligt klart och vackert turkost. Leta längs öns norra del och du skall finna. En av de mest kända är La Pelosa utanför Stintino men stränderna längs Costa Smeralda och på ögruppen La Maddalena går inte heller av för hackor.

75 orsaker att resa till Italien
Le Pelosa är så pass populärt att man infört badavgift och begränsning av antalet badgäster. Kolla därför in andra mindre stränder! Foto: GettyImages

Pizza

Bör avnjutas i Neapel, där den numera globala jättemackan en gång föddes. Den eu-certifierade beteckningen stg Pizza utanför en restaurang betyder att pizzan bakas på klassiskt napolitanskt vis.

Promenad

Ta en runda ovanpå stadsmurarna i medeltidsstaden Lucca i Toscana och se staden från ovan.

Ridning

Upptäck det kuperade landskapet på den romerska campagnan via hästryggen. Gården Castello di Santa Cristina i södra Toscana erbjuder ridning och boende och är en bra kombo om du vill ha både lantligt lugn och poolhäng.

Rodd

Första söndagen i september går den klassiska tävlingen Regata storica i Venedig. Regattan högtidlighåller en historisk händelse 1489 och såväl båtar som rorsmän är utsmyckade på tidstypiskt vis.

Sex

Spana in avancerade samlagsställningar, tidelag och annat snusk samtidigt som du framstår som kulturellt belevad. Det omöjliga kan ske på Arkeologiska national­museet i Neapel. Emellanåt är det nämligen visning av Hemliga kabinettet, där 2 000 år gammal, köttig antik sex visas – i form av stenskulpturer från utgrävningarna i Pompeij.

Siesta

För att synka med den lokala pulsen, anamma gärna denna underskattade medelhavska aktivitet. Under eftermiddagarna är ändå de flesta affärer stängda.

Smekmånad

Ta båten till Salina, norr om Sicilien, ön där stora delar av filmen Il Postino spelades in. Bor gör du med fördel på Hotel Signum, en avslappnad och snygg resort med fina vyer, omgiven av kapristräd och blomster. Sämre start på äktenskapet kan man tänka sig!

Smurfhus

Se de världsarvsliste trullihusen i Apulien. Framför allt staden Alberobello är full av de toppiga byggnaderna. Som hämtade från smurfarnas värld.

75 orsaker att resa till Italien
Världsarvslistahus i Apulien. Foto: GettyImages

Skor

Låt dina fötter slinka in i ett par handsydda italienska dojor. Städerna Florens och Vigevano är måsten för skofetischister. Under senare delen av sommaren är det rea på många kläd- och skobutiker i Italien.

Slowfood

Slowfood-trenden föddes i norra Italien som en protest mot den moderna McDonalds-kulturen, och handlar mer om att öka medvetandet kring vad vi stoppar i oss än att äta långsamt. Fråga på den lokala turistbyrån efter restauranger som stöder rörelsens principer.

Snabbdopp

Är Rom stekande hett – stick huvudet i turistfällan Fontana di Trevi, där skådisen Anita Ekberg badade naken för tusen år sen.

Snapshot

Ta ett kort på dig själv i 5,4 graders lutning eller någon annan corny pose bredvid lutande tornet i Pisa.

Spana in vilddjur

Spåra vargar, björnar och mängder av andra vilda djur i Abruzzos nationalpark.

Storstadskaos

Neapel – en intensiv metropol som spänner från pampiga boulevarder till ruffiga gränder. Staden får mycket badwill i form av camorra och sopberg men är en äkta syd­italiensk upplevelse.

Sorrento

Europas häftigaste badort. Stan tar abrupt slut med ett stup och utsikt över Neapelbukten. Ta en trång hiss ner i berget och kliv ut på minimala stränder med bryggor och badhytter. Den extrema trängseln, det ljumma vattnet, den ljuvliga doften av mat och sololja och de ettriga och högljudda italienska konversationerna – det här är inget för naturromantiker, utan för dig som vill ha en koncentrerad dos Italien.

Sportbilar

Utforska Italiens framgångsrika motorhistoria på Ferrarimuseet utanför Modena och Lamborghinis dito i närheten av Bologna. På den senare erbjuds även guidade turer i fabriken om man mejlar factorytour@lamborghini.com i god tid.

Språkkurs

Visst kan man lära sig italienska hemma i Sverige men både roligare och effektivare är att ta en kurs på plats. På en vecka hinner du i alla fall lära dig beställa mat, och dessutom träffa folk att prata med.

Ta cykeln till vinet

Bil­körning och vin är en dålig kombo. Hyr en cykel och ge dig ut på en dagstur bland vingårdarna. Alba är en bra utgångspunkt i Piemonte, Montepulciano eller Volterra om du är i Toscana.

75 orsaker att resa till Italien
Cykla mellan vingårdar i Piemonte. Foto: GettyImages

Trafik-action

Rusningstrafiken genom Palermo måste upplevas, om inte bakom ratten så i alla fall från trottoarparkett. En organisk massa av avgaser och tutor, där fem bilar på något mystiskt sätt ryms i bredd på en trefilig väg. Anarki in action!

Tåg

Det italienska tågnätet är ett av Europas bästa, och slår i de flesta fall såväl bil som flyg när det gäller att förflytta sig inom landet. En enkel resa från Rom till Neapel tar 90 minuter och du hinner se en god del av landet längs vägen. Har du gott om tid, välj de billigare och långsammare tågen. Ska du åka mycket tåg under en begränsad tid kan det löna sig att köpa ett railpass.

Hitta biljetter på italiarail.com eller trenitalia.com.

Udda regioner

Skippa de säkra turistkorten och upptäck några av Italiens mer okända, men minst lika vackra, regioner som Marche, Abruzzo, Kalabrien och Basilicata.

Under­jordiskt

En stekhet dag är utmärkt för att utforska Roms eller Palermos katakomber. Skuggigt, svalt och spöklikt.

Vin

Toscana, med namnkunniga distrikt som Chianti, toppar i popularitet, men Piemonte är minst lika vackert och inte lika sönderälskat. Njut av Barolo och Barbarescoviner av yppersta kvalitet.

Åk utomlands

Tillhör du dem som samlar på länder? Passa på att besöka två av Italiens mikrostater med egna flaggor och frimärken – San Marino och Vatikanstaten. Med lite tur och planering kan du faktiskt hinna med tre nationer på en dag.

Vulkaner

Så länge inget utbrott är på gång är det fritt fram att ta en tur upp på någon av landets vulkaner – Etna, Stromboli eller Vesuvius.

Öluff

Båtluffa bland de romantiska Eoliska öarna norr om Sicilien; Salina, Vulcano, Stromboli med flera. Eller varför inte upptäcka de Egadiska öarna på Siciliens västkust.


Text: Fredrik Brändström • 2012-06-08
ItalienRestipsMilanoRomSicilienVenedig

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen