Redaktionen

Redaktionen

Frankrike

Europas bästa vintagemarknader

Christian Quaglia är modeexperten som fyndar på marknader till jobbet och får en kick av att vara först på plats. I Vagabond tipsar han om var han gör sina bästa fynd.

Text: Redaktionen • 2011-01-21

1. Porta Portese, Rom

Med något för alla
Varje söndag fylls Porta Portese i stadsdelen Trastevere av hundratals stånd med allt från märkeskopior till vintageinredning. Var på plats samtidigt som försäljarna – det vill säga klockan sju på morgonen – för att göra de riktiga fynden. Då kan du hitta Puccislipsar, Hermèsscarfar och härligt lena kashmir-tröjor blandat med mässings-detaljer och antika skålar. Skaka av dig den svenska pinsamheten och våga pruta.
Ù�ppet: söndagar.

2. Recina, Neapel

Basar varje dagStaden Ercolano är inte bara känt för sina arkeologiska utgrävningar, utan även för stadsdelen Recina där huvudgatan dagligen förvandlas till en enda stor loppmarknad. Kommersen har funnits sedan andra världskrigets slut, då man började sälja hjälpsändningar från USA på platsen för att få igång ekonomin och förse befolkningen med kläder. Här fyndar du allt från slipsar, väskor och skor till klänningar ’� många från de stora italienska modehusen.
Öppet: dagligen.

3. Mauerpark, Berlin

Nytt fyndparadisStörsta problemet när jag åker till Berlin är hur jag ska få hem allting. Staden är ett secondhand- och vintageparadis och Mauerpark är mitt favoritstÙ?lle. Det är en nykomling bland stadens marknader och har inte nått guideböckerna än, därför går det fortfarande att göra riktiga kap. Fynda fantastiska solglasögon och trendiga industrilampor. Efteråt kan man promenera i den härliga parken och ta en kaffe på något av områdets mysiga fik.
Öppet: söndagar.

4. Puces de Vanves, Paris

Antikvariat och kläderExklusiv och antik marknad där det gäller att vara tidigt ute. Här finns kläder från de franska modehusen och snygga inredningsdetaljer. Under mitt senaste besök hittade jag mängder av klädesfynd från designern Lanvin och vackra sidenscarfar med otroliga mönster. Rolig marknad eftersom det finns mycket stilren art deco, snygga lampor och antika glas. Tyvärr är det svårprutat och marknadsmännens engelska är inte alltid på topp.
Öppet: lördag–söndag.

5. La Grande Braderie, Lille

Årlig supermarknadEuropas största loppmarknad äger årligen rum den första helgen i september. Jag blir salig bara av tanken på kapen, och alla musslor man äter
däremellan. Runt två miljoner shop-pinglystna människor in-vaderar denna charmiga småstad inför den hektiska helgen, så det gäller att boka boende
i tid. I Lille har jag hittat många franska lampor, udda statyer, roliga plåtskyltar och mycket annat småplock som är svårt att få tag på.
Öppet: Första helgen i september.


Text: Redaktionen • 2011-01-21
FrankrikeItalienRestipsTysklandBerlinListorParisRomWeekendresa