Annons
Annons
Resmålen dit redaktionen återvänder om och om igen. Foto: GettyImages

Resmålen dit redaktionen återvänder om och om igen. Foto: GettyImages

Frankrike

Hit reser Vagabonds redaktion om och om igen

Det finns ställen som man helt enkelt inte får nog av. Trots att att det är spännande att upptäcka nya delar av världen finns det vissa platser vi återvänder till om och om igen. Redaktionen listar sina favoriter!

Text: Redaktionen • 2020-10-08 Uppdaterad 2023-06-14

Karibien & Italien

Hit reser Vagabonds redaktion om och om igen
Karin Wimark älskar Karibien som bjuder in till öluff mellan paradisstränder. Foto: GettyImages

Älskar att hitta det genuina, oförstörda i dessa paradisiska öar. Frodiga vulkanön Dominica, karnevalen på Trinidad, seglingsmeckat St Vincent och Grenadinerna. Nästa besök vill jag ska ske med segelbåt över Atlanten!

Jag skriver mer om öluff i Karibien i guiden Öluffa i Karibien – stor guide med allt du behöver veta!

Återvänder också gärna till Italien. Haft en dragning till kulturen, klimatet och språket ända sedan jag var liten och drog med hela familjen på semesterresa till Kalabrien. Efter att i tidig vuxen ålder ha bott i Italien har visserligen den romantiserade semesterbilden av landet mättats något, något jag ändå kan uppskatta när jag besöker Italien idag. Idag går jag igång på dialekterna, tidsoptimismen och den lokala patriotismen. Dessutom en av få Europeiska destinationer som sitter på hela paketet – från Alper och vingårdar i norr till vulkanöar och azurblått hav i söder.

– Karin Wimark, redaktör

Hit reser Vagabonds redaktion om och om igen
Toscana är ett populärt resmål för många! Foto: GettyImages

Grekiska övärlden

Hit reser Vagabonds redaktion om och om igen
Öluff i den grekiska övärlden – hit återvänder Per J Andersson år ut och år in! Foto: GettyImages

Jag återvänder ofta till den grekiska övärlden. Helst en av de minst exploaterade öarna. Naxos har jag återvänt årligen till sedan tidernas begynnelse. Sifnos, Serifos och Amorgos och andra mindre kyklader utan stora turisthotell gör jag ofta avstickare till.

Jag reser till det existentiella lugnet, kargheten, stränderna, den grekiska husmanskosten, de vita sockerbitshusen och det djupblå havet. Jag söker och finner kärvhet, ärlighet, trånga gränder, doften av grillad bläckfisk och känslan i gommen av ett strävt iskallt hemkört vitt vin. Jag dyker ner under ytan i det mineralvattenklara havet och möter färggranna  fiskar och stora sköldpaddor. Det är som att komma hem – mitt själsligt ursprungliga hem – fast jag rest långt bort.

Behöver du en hjälpande hand i den grekiska övärlden? Här är min guide till den perfekta öluffen!

– Per J Andersson, redaktör

Hit reser Vagabonds redaktion om och om igen
Naxos – hit kan man återvända många gånger. Foto: GettyImages

Korsika & Japan

Hit reser Vagabonds redaktion om och om igen
Tokyo – hit längtar Fredrik Brändström, ofta! Foto: GettyImages

Är svag för öar i allmänhet. Korsika är en favorit som jag ofta återvänder till och längtar till. Orörda stränder, glasklart vatten och vild, oexploaterad natur. Bergstoppar som sträcker sig 2000 meter över havet. Perfekt kombo av lojt livsnjutande och pulshöjande äventyr bland bergen. Rustik mat (mycket vildsvin) och goda viner.

Japan är en annan favorit, lite längre bort. Precis som Korsika en ö (eller snarare flera) med väldigt säregen kultur och atmosfär. Ett fantastiskt land att resa runt i med tåg, folk är otroligt tillmötesgående. Är egentligen ingen utpräglad storstadsmänniska men Tokyo är ett av mina absoluta favoritresmål, hit längtar jag ofta. Kolla in stadens trendigaste stadsdelar!

– Fredrik Brändström, chefredaktör

Hit reser Vagabonds redaktion om och om igen
Evisa är bara en av många vackra byar att besöka på Korsika! Foto: GettyImages

Nya Zeelands sydö

Hit reser Vagabonds redaktion om och om igen
Sofie Lantto älskar Nya Zeelands kontraster. I Queenstown kan man hoppa bungyjump och stilla njuta av naturen. Foto: GettyImages

Nya Zeeland, och då särskilt sydön. Jag bara älskar att jag kan åka skidor på förmiddagen och simma i havet på eftermiddagen. Djungel och karga berg ligger bara några timmars resväg från varandra och på en roadtrip kan man köra mellan subtropisk regnskog, grönskande hagar, isande glaciärer och vidsträckta stränder i ett svep. Ett sagoland jag återvänder till om och om igen. Jag blir aldrig klar, upptäcker bara fler och fler saker jag vill göra på denna fantastiska ö.

– Sofie Lantto, Repro & layout

Hit reser Vagabonds redaktion om och om igen
Lake Fox Glacier framför Sydalperna i Nya Zeeland

Mallorca

Hit reser Vagabonds redaktion om och om igen
Port de Pollenca – en grönskande favorit för Kim Appelbom. Foto: GettyImages

Det är en ynnest att på endast tre flygtimmar kunna ta sig till paradisstränder, svajande palmer och turkost hav. Inte konstigt att Mallorca är en klassiker bland så många av oss nordbor. Två favoritplatser på ön som jag gärna återvänder till är Port de Pollenca och Palma. Åker helst dit i maj eller i september – för vem vill inte dryga ut den sköna sommarkänslan och så undviker man också högsäsongens allra mest hektiska tid.

Trots den avspända atmosfären som råder på ön är Mallorca också modernt och uppdaterat. Det finns alltid några nya ställen att upptäcka bland gamla favoriter. Kolla till exempel in Vagabonds senaste guide till min favoritö – Komplett guide till Mallorca – lokalbons 25 bästa tips!

– Kim Appelbom, Art Director

Hit reser Vagabonds redaktion om och om igen
Pittoresk gata i Palma, Mallorca. Foto: GettyImages

Berlin & Skottland

Hit reser Vagabonds redaktion om och om igen
Berlin är en fantastisk stad som aldrig slutar förundra och underhålla, tycker Helle Kikerpuu! Foto: GettyImages

För mig är Berlin den ultimata staden. Det är här man kan festa hur man än behagar – på stenhårda Berghain eller sköna takbarer med drinken i ena handen och en avkopplande bok i andra. Det är här man kan upptäcka hela världens kulinariska gåvor, kultur som sträcker sig från klassisk kanon till subkulturer på obskyra platser. Det är här jag kan tänka mig att bo, ha barn och leva vardagsliv. Berlin blir aldrig trist och det har man människorna att tacka för.

Men mitt återvändar-resmål har fått en stark konkurrent i Skottland. Ett besök och man är fast i den gemytliga känslan på en lokal pub. De dramatiska bergen, dalarna, havet som brusar och allt som kommer i ett skotskrutigt mönster. Här finns riktigt heta och grymma städer som Edinburgh, men vill man så kan man hyra en stuga vid havet på Isle of Skye – dricka whisky, tända en eld i kaminen och bara vara!

– Helle Kikerpuu, digital redaktör

Hit reser Vagabonds redaktion om och om igen
Neist Point med fyr, hav och galet vackra kuster på Isle of Skye! Foto: GettyImages

Vagabond listar: Årets 30 bästa resmål 2020

101 tips för den som älskar att resa


Text: Redaktionen • 2020-10-08
FrankrikeGreklandItalienJapanNya ZeelandRestipsSpanienStorbritannienRedaktionens favoriterSkottland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen